Minden második gyerek veszélynek van kitéve a neten

forrás: Prím Online, 2017. július 10. 13:39

A Microsoft reprezentatív nemzetközi kutatása szerint csak az elmúlt évben a világon a tizenéves internethasználók 62 százaléka szembesült valamilyen veszéllyel az online térben. A számítógép, az okostelefon vagy a tablet a nyári vakáció elengedhetetlen kellékeivé váltak az elmúlt évek során. A gyerekek ilyenkor a megszokottnál jóval többet használják ezeket az eszközöket, mint iskolaidőben.

A felmérés azonosította az öt leggyakoribb veszélyforrást is. A „feketelista” első helyén a kéretlen internetes kapcsolatfelvétel szerepel, a megkérdezettek 43 százaléka szembesült már ilyen helyzettel. A második legtöbbször előforduló veszély a rosszindulatú, gonosz bánásmód, ezt követi a trollkodás, a kéretlen szexuális tartamú üzenet, végül az online zaklatás zárja a sort.

 

A Microsoft felmérése szerint a megkérdezettek 70 százaléka szenvedett már valamilyen negatív hatástól. A legaggasztóbb következmény, hogy bizalomvesztés miatt az online és az offline térben sérültek a családi és baráti kapcsolatok. A világhálón leselkedő veszélyek ezen felül idegrendszeri hatásokkal járhatnak, így alvászavarral, stresszel, az iskolai teljesítmény romlásával, illetve az intimszféránk komoly sérülésével.

 

„Szülőként is felelősségünk van abban, hogy mi magunk is beszéljünk a gyerekeinkkel ezekről a témákról, hiszen a felmérés tanulsága szerint a tizenévesek 52 százaléka nem tudja, hova fordulhat, ha az interneten sérelem éri. Felelős vállalatként nagy hangsúlyt fektetünk az internet biztonságosabbá tételére, illetve a felhasználók tudatosságának növelésére” – mondta Grósz Judit a Microsoft Magyarország marketing és operatív igazgatója.

 

 

 

A Microsoft Magyarország az elmúlt tanévben több mint ezer diáknak tartott oktatást a biztonságos internethasználatról, ahol a Microsoft önkéntes szakemberei és a Microsoft Student Partner programban részt vevő egyetemi hallgatók beszélgettek általános-, és középiskolás tanulókkal a felmerülő veszélyekről és arról, hogyan védekezhetnek ezek ellen. Az interaktív foglalkozásokon olyan témák kerültek terítékre – a Microsofthoz látogató gyerekek életkori igényeitől függően –, mint a személyes adatok mibenléte és azok védelme, az interneten fellelhető információk hitelességének ellenőrzése, a közösségi oldalak használatának kockázatai és az elérhető biztonsági beállítások bemutatása, az internetes zsarolóvírusok elleni védekezés, vagy éppen a digitális zaklatás megelőzése és megfelelő kezelése. Emellett a gyerekek a technológia jövőjéről is képet kaphattak, akár a mesterséges intelligencia fejlődése által felszínre hozott etikai kérdések közös átgondolása révén.

 

Pár egyszerű beállítással a szülők is sokat tehetnek gyermekeik biztonságáért. A Windows Családbiztonság eszközével egy ellenőrizhető és korlátozható, úgynevezett gyermekfiók alakítható ki. Ezzel korlátozni lehet a számítógéphasználat idejét, szűrhetők a használható programok és alkalmazások, illetve blokkolhatók az ártalmasnak ítélt weboldalak is. Ráadásul, a Windows játék közben is felügyeli gyerekeket, hiszen korosztályok vagy tartalomtípusok szerinti besorolások alapján is meghatározhatók, milyen játékok indíthatók el a gyermekfiókokból.

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05