16,3 millió tonna szén-dioxidtól védtük meg a Földet

Nagyszabású nemzetközi kutatáshoz csatlakozott a Jófogás

forrás: Prím Online, 2017. augusztus 12. 12:14

Földünk fenntarthatóságáért mi is felelősek vagyunk, de vajon mit teszünk az érdekében? A Jófogást és Használtautó.hu-t is üzemeltető Schibsted Media Group nemrégiben nyolc különböző országban, a cégcsoporton belüli apróhirdetési portálok elemzésével készített kutatást, hogy felhívja a figyelmet a szén-dioxid kibocsájtás visszaszorítására. Kiderült, a közreműködő országok felhasználói csak azzal, hogy másodkézből vásároltak, 2016-ban összesen annyi káros gáztól védték meg a bolygót, mint amennyit egy repülő bocsájt ki, ha 1440-szer körbe repüli a Földet.

Az iparágak rohamos fejlődésével már jó néhány évtizede a túlfogyasztás korába léptünk, a tárgyakat inkább eldobjuk, minthogy továbbadjuk valakinek, akinek még hasznára lehet, és inkább lecseréljük, mint megjavíttatjuk. A Föld erőforrásai viszont végesek, és megdöbbentő a tény, hogy 2017-ben már augusztus 2-án elérkezett a túlfogyasztás napja – azaz az emberiség 7 hónap alatt elhasználta azt, amit bolygónk egy év alatt képes megújítani.  

 

Mit tehetünk?

A Jófogás hazai felméréséből, 1137 felhasználó megkérdezését követően kiderült, bár az emberek 64%-a fontos ügynek tartja a környezetvédelmet, a mindennapokban tudatosan csak 24%-uk tesz ennek érdekében. A legnagyobb apróhirdetési portál a túlfogyasztás napján külön megköszönte felhasználóinak, hogy könnyítik a bolygóra nehezedő nyomást, és a WWF Magyarországgal karöltve mindennapi tippekkel edukált, hogyan lehet kis odafigyeléssel napi szinten tenni a környezetért.

 

– Jelenleg úgy éljük mindennapjainkat, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre. Pedig csak ez az egy bolygónk van, ezért elengedhetetlen, hogy mindannyian tegyünk egy fenntartható jövőért. A tudatos életvitel, sok apró tett is már rengeteget jelent természeti erőforrásaink megőrzése érdekében. Ha feleslegessé vált dolgainkat nem dobjuk ki, hanem megpróbáljuk eladni vagy elcserélni, azzal hozzáteszünk ahhoz, hogy kevesebb új termék gyártására legyen szükség. Így máris enyhítettünk azokon a terheken, amelyek Földünkre nehezednek – nyilatkozta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője. 

 

 

Hazai viszonylat

A Jófogás nemrégiben részt vett egy átfogó, nemzetközi kutatásban is, amelyet a svédországi IVL Környezetvédelmi Kutatóintézet készített, hazánk mellett Franciaország, Svédország, Marokkó, Norvégia, Finnország, Spanyolország és Olaszország részvételével. Kiderült, csak a Jófogáson történt vásárlások 2016-ban összesen 200 000 tonnával csökkentették az ország szén-dioxid kibocsátását, ami felér 0,7 millió új ülőgarnitúra előállításának szén-dioxid termelődésével, de ennyivel kímélnénk meg a környezetet akkor is, ha a Budapesten 31 napra leállna a teljes közlekedés. A nyolc ország összesen 16,3 millió tonna felesleges szén-dioxidot spórolt meg! A számítási módszert és egyéb izgalmas adatokat a docs.jofogas.hu/secondhandhatas oldal részletezi.

 

– Szerintünk minden eladott használt termék kiválthatja egy új termék legyártását, valamint az adott termék leselejtezésével kapcsolatos energiafogyasztást is. Ezért bár nyilvánvaló, hogy legtöbben spórolni szeretnének az apróhirdetési portálokon kötött üzletekkel, jó, ha azt is tudják, hogy ezzel egyben egy olyan alternatívát választanak, amivel hozzájárulnak az ökológiai lábnyom csökkentéséhez – tette hozzá Oláh Alexandra, a Jófogás marketingigazgatója.

 

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A telefonálástól a nagyképernyős streamelésig – így alakította át az életünket 3 évtized alatt a mobiltechnológia

1994. március 26-án, 30 évvel ezelőtt indította a Yettel az első kereskedelmi GSM szolgáltatást Magyarországon, akkor még Pannon GSM néven. Nem csak a márka, a mobiltechnológia is számos újításon ment keresztül a három évtized alatt. Az akkoriban még csak hangszolgáltatást nyújtó méregdrága belépési díjtól indulva mára korlátlan hang- és adatcsomagok, szélsebes mobilinternet érhető el megfizethető áron, mind mobilon, mind az otthonokban, mobilhálózati alapokon. 30 év fejlődése, aminek mára a lakosság és az üzleti felhasználók is a nyertesei lettek.

2024. március 27. 16:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05