Alkalmazásfejlesztés 2.0: konténerekkel egyszerűbben

forrás: Prím Online, 2017. augusztus 25. 15:39

A vállalatok tisztában vannak vele, hogy az új technológiák gyors használatba vétele kritikus fontosságú mind az ügyfeleik, mind pedig a partnereik és alkalmazottaik számára. A versenyképesség növelése érdekében ezért sokan változtatnak alkalmazásfejlesztési és -szállítási gyakorlataikon. A SUSE szakemberei szerint ennek egyik fontos mozgatórugója lehet a konténertechnológia, amely támogatja a DevOps folyamatokat, és fókuszáltabb fejlesztést tesz lehetővé.

 

A konténerek néhány éve bukkantak fel a láthatáron, új lehetőséget biztosítva a fejlesztőknek arra, hogy könnyebben „konténerbe foglalhassák" és megoszthassák munkájukat másokkal. Ez a módszer egyszerűbb megközelítést kínál a fejlesztők számára, és egyúttal utat nyit a fejlesztői és üzemeltetői csapatok közötti folyamatok automatizálására. A konténerizált kód ugyanis nagyon könnyen hordozható, ezért a két csapatnak nem kell külön-külön azzal foglalkoznia, hogy egyforma környezetet tartson fenn, és így a fejlesztési folyamatok is egyszerűsíthetők.

 

Fókuszáltabb fejlesztés

Napjainkban a fejlesztők egyre inkább moduláris megközelítést használnak az alkalmazások kialakítása során, kisebb mikroszolgáltatásokat tartalmazó applikációkat hozva létre. Az új technológiának köszönhetően jobban tudnak a program egy-egy szeletére koncentrálni, miközben a konténer segítségével teljes egységként tudják telepíteni és kezelni az alkalmazást. Így kevesebb erőforrást igényel az alkalmazások karbantartása, és egyszerűen lehet azokat telepíteni a helyben hosztolt szervereken, a virtuális gépeken, illetve a privát- és nyilvánosfelhő-infrastruktúrákban egyaránt. A DevOps folyamatoknak köszönhetően pedig a vállalatok előre tervezetten, hatékonyan tudják kiadni az alkalmazásokat, ráadásul ezt a megközelítést univerzálisan alkalmazhatják bármilyen applikációra.

 

Elég csak a Docker konténermotor sikerét alapul venni, hogy lássuk, milyen széles körben elterjedt mára ez a módszer. A Datadog felmérése szerint egy év alatt a Docker használata a vállalat ügyfelei körében 40 százalékkal nőtt.

 

CaaS a káosz megszüntetésére

Az egyetlen probléma a konténerekkel kapcsolatban a nehézkes használat és kezelés lehet, ezt azonban jelentősen egyszerűsíti a szolgáltatásként kínált konténerplatform, például a SUSE legújabb terméke. Segítségével a szervezetek saját üzemeltetésű, modern konténerinfrastruktúrát biztosíthatnak a fejlesztők és az informatikai csapatok számára, valamint más szakértők tudásából profitálhatnak a konténeres technológiák integrálása során. Önmagában egy konténermotor például nem elég ahhoz, hogy egy teljesen használatra kész terméket fejlesszenek vele, szükség van mellette olyan képességekre és funkciókra, mint a felügyelet, az automatizálás, a skálázhatóság és a biztonság. A CaaS Platform mindezt magában foglalja, ennek köszönhetően a DevOps csapat továbbra is az üzleti célokra fókuszálhat ahelyett, hogy elveszne a konténerinfrastruktúra létrehozásának rejtelmeiben.

 

A konténertechnológia alapjairól szóló videó: 

 

A megoldás segítségével a cégek ráadásul költségeket is megtakaríthatnak az alkalmazások fejlesztése és az infrastruktúra fenntartása során. Az egységes platform használatával ugyanis egyszerűen hozhatnak létre gyorsan futtatható és a virtuális környezetre is optimalizált mikroszolgáltatásokra épülő, konténeres applikációkat.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

A hétköznapi élet során egyre több olyan impulzussal találkozunk, ami idegen nyelvhez kötött. Így vannak ezzel a pedagógusok is, akiknek a kezében páratlan lehetőség van: azok a tanárok ugyanis, akik még nem beszélnek angolul vagy németül, vagy esetleg magasabb szintre emelnék a nyelvtudásukat, esetleg csak gyakorolnák a kiejtésüket, bővítenék a  szókincsüket, térítésmentes nyelvtanulási lehetőséget tudhatnak magukénak. A KRÉTA Idegennyelvi Felkészítő Modulja (IFM) ugyanis térítésmentes lehetőséget biztosít minderre a pedagógusoknak is, akik közül már több ezren használják a felületet.

2024. március 29. 13:30

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05