Fokozódó veszély a brutális mennyiségű adatforgalom

forrás: Prím Online, 2017. szeptember 25. 12:13

Ma naponta 60 százalékkal több digitális adatot hozunk létre, mint tíz évvel ezelőtt egy teljes év alatt, ráadásul mindezt több mint negyvenháromszor gyorsabban tudjuk megtenni. 

A Google adatai alapján 60 ezerszer keresünk rá valamire, 70 ezer YouTube videót tekintünk meg, 7 ezer tweetet küldünk el, és 800 fotót osztunk meg az Instagramon, összesen közel 50 GB digitális forgalmat generálva – másodpercenként. Ezt a mennyiségű adatot támadják a vírusok, különböző intelligens eszközök és hackerek, óriási adatszivárgást okozva – hangzott el Gombás László, a QUADRON műszaki igazgatójának az Informatikai Biztonság Napján tartott előadásán. 

 

Gombás László kibervédelmi szakember Makay Kálmánnal, a Symantec IT-biztonsági konzulensével tartott közös előadást Mesterségünk az értelem és védelem: Az AI és az IT közös útja címmel az ITBN CONF-EXPO-n. 

 

Egyre több intelligens eszköz vesz körül bennünket és életünk szinte minden pillanata a virtuális világhoz köthető, a nap 24 órájában, az év 365 napján online vagyunk. Ennek következtében 2006-ban 1,6 Exabyte (161 milliárd gigabyte) digitális adatot termeltünk egy évben, ami nagyjából megfelel az azt megelőző ötezer év alatt összegyűjtött összes információ mennyiségének. Ehhez képest tavaly, vagyis 10 év elteltével 2,5 Exabyte (250 milliárd gigabyte) mennyiségű adat keletkezett egyetlen nap, vagyis 24 óra alatt – sorolta előadása során a megdöbbentő számokat Gombás László, a QUADRON műszaki igazgatója. 

 

A digitális biztonság és adatvédelem specialistája felhívta a figyelmet, hogy az informatika jelen pillanatban olyan ütemben fejlődik, hogy ha valaki idén elkezd egy informatikai kurzust valamelyik egyetemen, mire harmadéves lesz, az első évben tanultak fele elavul, de mire elkezd dolgozni, az egész tudása idejétmúlttá válik. A gyorsuló fejlődés egyben azt is jelenti, hogy a gyermekeinket jelenleg olyan szakmákra készítjük fel az iskolában, amelyek még nem is léteznek, és olyan technológia használatára próbálnak meg képességeket elsajátítani, amiket még ki sem fejlesztettek. 

 

A szakember kiemelte, hogy a technikai forradalommal és hatalmas adattermeléssel párhuzamosan a exponenciálisan emelkedik a különböző számítógépes vírusok és kártevők száma, és a fejlődésük is töretlen volt az elmúlt években. Egyre intelligensebbek, és mivel a különböző okoseszközeink összeköttetésben állnak egymással, ezek terjedése is rohamosan felgyorsulhatott. Míg a 90-es években az összes vírusfajtát fel lehetett sorolni egyetlen könyvben, ma már 1,6 számítógépet fertőz meg egyetlen vírus, így gyakorlatilag mindenki, aki letölt vagy böngészik egy új fertőzéssel találkozik. 

 

A különböző szupervírusok terjedése mellett ma már az adatszivárgás is óriási problémákat okoz, különösen az üzleti és egészségügyi szektorban, ráadásul tavaly az esetek több mint felében hackertámadások következtében történt mindez – hangsúlyozta a QUADRON szakértője, Gombás László. 

 

Sajnos olyan korban élünk, ahol digitálisan is mindenünket védeni kell: a telefonunkat, a számítógépünket, az autónkat, illetve minden olyan okoseszközt, ami jelen van a személyes életünkben, és ez nem csak ránk vonatkozó terhet jelent, hiszen a vállalatok, az állami és közüzemi intézmények is erre kényszerülnek – foglalta össze a tanulságot Gombás László. 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15