ESET: Nagy internetszolgáltatók is érintettek lehetnek a legújabb FinFisher megfigyelési akciókban

forrás: Prím Online, 2017. szeptember 26. 12:34

Az ESET biztonságtechnológiai cég kutatói olyan megfigyelési kampányt fedeztek fel, amely a hírhedt FinFisher kémprogram egy új, FinSpy nevű variánsát alkalmazza. Az akció hét országot érintett (ezeket az ESET a további veszélyek elkerülésének érdekében nem nevezi meg), amelyből kettőben nagy internetszolgáltatók is érintettek lehetnek a megfigyelt célpontok megfertőzésében.

A jól ismert FinFisher egy bűnüldözési eszközként forgalmazott kémprogram, amelyet a világ kormányzati szervezetei számára értékesítettek, de valószínűleg elnyomó rezsimek is használják. A FinFisher olyan kiterjedt kémkedési képességekkel rendelkezik, mint a webes kamerákkal és mikrofonokkal történő élő megfigyelés, billentyűzetfigyelés és naplózás (keylogger) valamint a fájlok kiszivárogtatása.

 

A program számos fejlesztést kapott a legújabb változatában, amelynek célja a kémkedés képességének javítása, a felderítés elkerülése és az elemzés megakadályozása. A legfontosabb újítás azonban az, ahogyan a kémprogramot a célzott számítógépekre juttatják a kiberbűnözők.

 

„Két akcióban a kémprogram közbeékelődéses támadás (man-in-the-middle attack) során terjedt, és valószínűleg a nagy internetszolgáltatók játszották a közbeékelődött fél szerepét. Vizsgálataink során számos olyan adatot találtunk, amelyek azt sugallják, hogy az átirányítás egy nagy internetszolgáltató szintjén történik” – mondta Filip Kafka, az ESET kártevőelemzője. 

 

 

 

Amikor a célzott felhasználó le szeretne tölteni néhány népszerű alkalmazást, mint a WhatsApp, a Skype vagy a VLC Player, átirányítják a támadók szervereire, ahol a trójai programmal ellátott telepítőcsomagot éri el.

 

Az ESET szakemberei szerint ezek az első olyan nyilvánosságra kerülő akciók, ahol nagy internetszolgáltatókat vonnak be a kártevők terjesztésébe. A kampányok igen kifinomultak és a megfigyelési, illetve elérési módszerek területén is egyedülállók.

 

A FinFinisher akciókról további információ Filip Kafka blogbejegyzésében olvasható a WeLiveSecurity.com oldalon. 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05