Rekordárbevétel a magyarországi KPMG-nél

Fekete Gizella, 2000. november 22. 19:26
A magyarországi KPMG 6,4 milliárd forintos árbevétellel zárta a 2000 szeptemberével végződő pénzügyi évet, ami 21 százalékos bevételnövekedést jelent az előző évhez képest.
A cég folyamatosan bővül - az elmúlt évben 30 új munkatársat vett fel -, és hosszú távú tervei vannak Magyarországon és a régióban egyaránt. Mindezt Richard Ebling, a magyarországi KPMG szenior partnere közölte a cég szerdai éves sajtótájékoztatóján a társaság új épületében, ahol a magyarországi iroda mellett működik a közép- és kelet-európai regionális iroda is.

Az üzletágak közül a legmagasabb bevételt, 4,075 milliárd forintot az előző évihez képest 29 százalékos növekedést felmutató, auditokkal foglalkozó részleg érte el. Bevételek szerint második helyen, 1,1 milliárddal, az elsősorban az Y2K utáni megtorpanás miatt növekedést ugyan nem produkáló, de a visszafogottabb piaci érdeklődést átszervezéssel és konszolidációval kompenzáló, elsősorban informatikai tanácsadással, rendszerbevezetésekkel foglalkozó consulting-, a harmadikon pedig 950 millióval a 46 százalékos növekedést elért adó- és jogi tanácsadási részleg végzett. A teljesítménynövekedési rátát tekintve (152 százalékos) első, bevétel szerint 290 milliójával az utolsó a pénzügy tanácsadási részleg lett.

A consultingon belül egyre nagyobb szerepet kap az internettel kapcsolatos tanácsadás – mondta Gaidosch Tamás IRM senior menedzser. Ezen belül is a legdinamikusabban növekvő, a legsikeresebb – bár a téma kényessége miatt konkrét cégnevekkel ez nem alátámasztható – az elsősorban a pénzintézetek és az internetes vállalkozások részéről keresett, az e-gazdaság legkényesebb kérdésére bizonyos mértékben megnyugtató választ adó információskockázat-menedzsment (IRM), amelynek keretében nemcsak Magyarországon, de az egész kelet-európai régióban a magyarországi KPMG szekértői végeznek internetes betörésvizsgálatokat. A héten kezdődött eddigi legnagyobb projektjük keretében egy vezető multinacionális bank cseh, orosz, lengyel, ukrán, szlovák és magyar leányvállalatainál folyik hasonló vizsgálat.

Az értékpapírtörvényhez készített, várhatóan 2001. január 1-jétől érvénybe lépő és április 1-jétől a bankok részére kötelező érvényű, az Európai Bizottság egyik, a csatlakozni kívánó tagországok számára is érvényes direktívája hatására megszületett pénzügyminisztériumi rendelettervezet szerint a bankoknak napi jelentéseket kell a jövőben a piaci és partnerkockázatokról készíteniük. Az elsősorban a kelet- és közép-európai térségben működő kis- és közepes pénzintézetek számára kínált szolgáltatáscsomagjukban lévő, az Oracle-vel közösen kifejlesztett kockázatkezelő szoftverük – az Oracle Financials kiegészítő moduljaként, de önállóan, vagy más ügyviteli rendszerekkel együtt is helytálló – Quant, Pozsonyi Gábor consultingpartner szerint, a hasonló feladattal megbirkózni képes Algorithmics és Infinity termékeknél nagyságrenddel alacsonyabb áron kínál a fent említett feladathoz támogatást. A minden új követelménynek megfelelő rendszer előállítja a kereskedési könyvhöz kapcsolódó és a Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) előírásainak megfelelő jelentéseket, s mert az árban a forráskód átadása is benne foglaltatik, a belső modellezés lehetőségén túl – akár a bankon belüli szakemberek segítségével – az adott pénzintézet igényeihez és belső előírásaihoz szabható.

Kulcsszavak: KPMG +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50