A HDR10+ a képminőség új mérföldköve

forrás: Prím Online, 2018. január 10. 10:40

A Samsung Electronics, a 20th Century Fox és a Panasonic közösen fejleszti tovább a nyílt, jogdíjmentes, dinamikus metaadat platform, a nagy dinamikatartományú (HDR) képformátumtanúsítási és logóprogramját. A HDR10+ platformot először a tavalyi IFA kiállításon jelentették be.

Az új platform hamarosan elérhető lesz a tartalomgyártók és -szolgáltatók, valamint az UHD TV-k, Blu ray lejátszók/írók, a set-top-boxok és az egylapkás rendszerek gyártói számára, jogdíjfizetési kötelezettség nélkül, mindössze egy névleges regisztrációs díj fejében. A http://www.hdr10plus.org oldalon az érdeklődő vállalatok megtekinthetik az új logót, megismerhetik a licenszprogram végleges specifikációit és a kapcsolódó szerződéseket, valamint regisztrálhatnak, hogy az elsők között kapjanak értesítést a HDR10+ műszaki specifikációit illetően. Különböző partnerek bevonásával UHD Blu-ray metaadat-generáló eszközöket is fejlesztettek, amelyek hamarosan elérhetővé válnak a tartalomkészítők számára. A tartalomkészítési folyamatot kiszolgáló tartalomtovábbítási és illesztőfelületi megoldásokról szóló bejelentések hamarosan érkeznek. 

 

A HDR10+ páratlan képi élménnyel bővíti a HDR tartalmakat. A HDR10+ minősítéssel rendelkező eszközök soha nem tapasztalt vizuális pontossággal tudják közvetíteni a tartalomkészítők által megálmodott képsorokat. A tartalomgyártási folyamatokat érintő fejlesztések pedig várhatóan a prémium HDR tartalmak nagy ütemű bővülését vonják maguk után. 

 

A HDR10+ licenszprogramhoz csatlakozó vállalatok számára elérhetővé válnak a szükséges műszaki és tesztelési specifikációk, amelyekkel HDR10+ technológia megvalósítható. Ez lehetővé teszi, hogy az elvárt magas képminőség megmaradjon, miközben gyártók innovatívan alkalmazhatják az egyedi dinamikus tónuskorrekciós megoldásokat. A programhoz tartozó HDR10+ tanúsítvánnyal ellátott készülékek így nem csupán kiváló képmegjelenítésükkel fognak kitűnni, de a rendezők és filmkészítők alkotói szándékát is minden eddiginél pontosabban közvetítik majd a nézőknek. A kiváló képminőség garanciájaként kizárólag a tanúsítvánnyal ellátott termékek viselhetik majd a HDR10+ logót.

 

 

A licenszprogram főbb pontjai:

  • A program előnyeit élvezhetik az eszközgyártók (pl. TV, UHD Blu-ray, OTT set-top-box stb.), a tartalomterjesztő szolgáltatók, az egylapkás rendszerek (SoC) gyártói, a tartalom-közzétevők és a tartalomkészítő eszközök fejlesztői is.
  • Nincs egységenkénti jogdíjfizetési kötelezettség.
  • Az eszközgyártók, az egylapkás rendszerek gyártói és a tartalomterjesztő szolgáltatók az adminisztrációs díj befizetésével tudnak csatlakozni a programhoz. 
  • A program magában foglalja a műszaki és tesztelési specifikációkat, a HDR10+ logót és a logóhasználati irányelveket, valamint a három vállalat műszaki specifikációkhoz és tesztelési specifikációkhoz közvetlenül kapcsolódó szabadalmaztatott megoldásainak elérhetőségét.
  • Az eszközök tanúsítására egy külső tesztelési központ kapott jogosultságot. 

 

Miután a platformot alapító három vállalat megnyitotta a HDR10+ licenszprogramot, az innovatív technológiát folyamatosan adaptálják a saját gyártású vagy kiadású Ultra HD filmjeikre, a technológiára alkalmas TV készülékekre, valamint az UHD Blu-ray lejátszóikra/íróikra és más eszközeikre. 

 

A HDR10+ támogatottsága egyre nő, a vállalatok már nagyon várják, hogy a 3C specifikációk és a tanúsítási program elérhetővé váljon. Már 25-nél is több, a kapcsolódó technológiai szektorok széles spektrumát lefedő vállalat jelezte szándékát, hogy csatlakozzon a HDR10+ platformhoz.

 

A HDR10+ tartalmakat elsőként kínáló streaming szolgáltatóként az Amazon Prime Video teljes HDR Prime Video gyűjteményét globálisan elérhetővé tette HDR10+ minőségben. A Prime Video HDR10+ katalógusában több száz órányi tartalom érhető el, többek között a The Grand Tour, a The Marvelous Mrs. Maisel, a Jean-Claude Van Johnson, a The Tick és a The Man in the High Castle, valamint további sok száz licenszelt műsor.

 

Az új HDR10+ technológia optimalizálja a vizuális élményt a következő generációs eszközökön: dinamikus tónuskorrekciója akár egyes képkockák vagy jelenetek szintjén is képes egyedileg finomhangolni a fényerő, a színtelítettség és a kontraszt beállításait. A HDR10+ technológia számos 4K UHD TV-n fokozza a vizuális élményt, így ezeken a következő generációs képernyőkön a nézők egyre pontosabban tapasztalhatják meg Hollywood filmművészeinek eredeti kreatív szándékait.

 

„A Samsung elkötelezett a tévékészülékek technológiai innovációi mellett. A HDR10+ pontosan egy ilyen forradalmi újítás a képmegjelenítésben, páratlan élményt kínál a nézőnek – mondta el Jongsuk Chu, a Samsung Electronics TV és monitor üzletágának első alelnöke. – A HDR10+ platformot úgy terveztük meg, hogy a jövőben számos további innovációt tegyen lehetővé, teret engedve az egyre kiválóbb technológiai megoldásoknak.”

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05