Egyre többen és egyre gyakrabban használunk mobilnetet külföldön is

forrás: Prím Online, 2018. január 12. 15:53

A roamingdíjak eltörlése óta már nem kell fájnia a fejünknek, ha az EU-n belül külföldön szeretnénk telefonálni, SMS-ezni vagy éppenséggel a mobilnetünket használni. 

Ezzel a felnőtt magyar internetezők nagy része is tisztában van: 85 százalékuk hallott a roamingdíjak megszűnéséről. Roaming keretében közel 2 és félmillióan telefonáltak már, 1 millió 800 ezren SMS-eztek, közel 900 ezren pedig mobilnetet (is) használtak. A mobilnet esetében a válaszadók 37 százaléka a díjak eltörlése után csatlakozott új belépőként a mobilnetüket az EU-ban külföldön is használók táborához – a téli síszezon pedig várhatóan jelentős mértékben tovább fogja növelni az arányukat. Az eNET – Telekom „Jelentés az internetgazdaságról” kutatása a roaming-tapasztalatokat vizsgálta. 

 

Már 900 ezren mobilneteztünk roaming keretében

Az eNET 2017 októberében végzett online kutatása alapján a felnőtt magyar internetezők 85 százaléka hallott róla, hogy 2017. június 15-e óta roamingdíjak nélkül, a belföldi feltételekkel azonos módon telefonálhatunk, küldhetünk SMS-t és használhatjuk az adatkeretünket az EU-n belül külföldön is.

 

Roaming keretében mobilinternetet közel 900 ezren használtak már okostelefonjukon vagy tabletjükön, majdnem felük a roamingdíjak eltörlése előtt és után is igénybe vette a szolgáltatást. A válaszadók 37 százaléka a díjak eltörlése után csatlakozott új belépőként a mobilnetüket az EU más országaiban is használók táborához – a téli síszezon pedig várhatóan jelentős mértékben tovább fogja növelni az arányukat. 

 

Nemcsak többen, hanem többet is netezünk külföldi utazásaink közben (is) mióta nem szükséges a folyamatos wifi-vadászat az uniós tagállamokban sem, hiszen többletköltségek nélkül használhatjuk a mobilnet-szolgáltatásunkat. 2017. június közepe óta közel kétszer annyian használták külföldön a mobilinternetüket naponta többször is, mint a roamingdíjak eltörlése előtt. 

 

Főleg kapcsolattartásra és információszerzésre használunk mobilnetet külföldön

A válaszadóknak a külföldi utazás alatt is kiemelt fontosságú a kapcsolattartás: a legnagyobb arányban e-mailezésre használják a mobilnetet (85 százalék), de a chat-elés is igen gyakori körükben (71 százalék).

 

 

A kapcsolattartás mellett az információszerzés terén is meghatározó a mobilnet külföldön is: 81 százalék tájékozódik GPS navigáció vagy térkép segítségével, 77 százalék keres információt, 68 százalék böngészik az interneten, 67 százalék pedig időjárás-előrejelzési oldalakat látogat mobilneten keresztül.

 

A roaming keretében telefonálók és SMS-ezők aránya magasabb, a mobilnetezőké dinamikusabban bővül

Roaming-szolgáltatást közel 2 és félmillióan használtak már telefonálásra, 1 millió 800 ezren pedig SMS-ezésre. Bár mindkét szám jóval magasabb a mobilinternetet roaming keretében használók számához képest, azonban mindkét esetben lényegesen kisebb volt a bővülés mértéke a díjak eltörlése óta. A roaming keretében telefonálók esetében 12 százalék, az SMS esetében pedig csupán 7 százalék azok aránya, akik új belépőként csatlakoztak az adott szolgáltatásokat romaing keretében használók táborához, szemben a mobilnet esetében megfigyelhető 37 százalékkal. 

 

A díjak eltörlése nemcsak a szolgáltatást használók életét könnyíti meg, a netezők 64 százaléka szerint az intézkedés hatására az internethasználat is növekedni fog Európában.

 

eNET – Telekom

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kyndryl: A MI várhatóan teret nyer az ügyfélszolgálatokban, a bankokban, a biztosításban és az oktatásban

A mesterséges intelligencia-technológia legújabb vívmányai közé tartozik a generatív mesterséges intelligencia, amelyet az jellemez, hogy kreatív képességei révén képes új tartalmakat, képeket, zenét generálni, sőt, korábbi információk és tapasztalatok felhasználásával akár ügyfélszolgálati feladatokat is el tud látni.

2024. március 19. 10:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15