A digitális eszközök használatát ösztönzi a kormány új programja

forrás: Prím Online, 2018. január 26. 11:38

A kormány 1,7 milliárd forinttal támogatja szakmai, társadalmi szervezetek olyan programjainak megvalósítását, amelyekkel megszólíthatók a digitális eszközöket a mindennapok során még nem használó magyar emberek. A tervezett rendezvények a legkisebb falvakban is testközelbe hozzák a digitalizáció ügyét.

„A pályázat elsősorban a vidéki kistelepüléseken élőket segíti, közülük is azokat, akik kevés digitális ismerettel rendelkeznek. Őket a szükséges készségek elsajátításában azok a szakmai és társadalmi szervezetek tudják a leghatékonyabban támogatni, amelyeket a helyi közösségek elfogadnak, és amelyek tenni akarnak a digitalizáció népszerűsítéséért” – mondta el Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár.

 

A kormány összesen közel 100  ilyen szervezet tevékenységéhez járul hozzá a rendelkezésre álló 1,7 milliárd forintból. A beérkezett 115 pályázatból 13 nyertes esetében már megszületett a döntés, ők az összesen 180 millió forint támogatásból azonnal megkezdhetik a munkát.

 

Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért (DJP) felelős miniszterelnöki biztos elmondta: „A magyar polgárok, a magyar vállalkozások és a magyar nemzetgazdaság versenyképességének alapvető feltétele, hogy a polgárok megfelelő, a munkaerőpiac által elvárt digitális kompetenciákkal (digitális írás- és olvasástudás) rendelkezzenek. A DJP egyik fontos törekvése az internet igénybevételét korlátozó nemcsak anyagi, hanem kognitív természetű akadályok összehangolt lebontása is. Aki elzárkózik az internettől, annak kommunikációs eszközökkel, motivációval és a helyi civil szervezetek bevonásával igyekszünk felhívni a figyelmét a digitális tudásfejlesztés fontosságára. Míg azoknak, akiket a digitális kompetenciák hiánya tart távol a digitális világtól, különböző képzési programok érhetők el a Digitális Jólét Koordinációs Központ koordinálásával.”

 

Az „Online kormányzati, közigazgatási és e-egészségügyi szolgáltatások terjedésének és a digitális jólét megteremtésének elősegítése országos, illetve helyi civil és szakmai szervezetek támogatásával” elnevezésű konstrukció célja, hogy a felnőtt lakosság - azon belül is elsősorban a kistelepüléseken élők és a hátrányos helyzetű csoportok - körében népszerűsítse a digitális eszközöket és szolgáltatásokat, azok használatára ösztönözzön. A pályázat beadása tavaly novemberben zárult, a beérkezett támogatási kérelmek kiértékelése folyamatosan zajlik.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05