Stratégiai program indul a blokklánc és fintech fejlesztések ösztönzésére

forrás: Prím Online, 2018. január 26. 15:12

A Budapesten működő Blockchain Competence Center (BCC) egyik fő célja, hogy nemzetközi szereplőként hazánkat a blokklánc technológia régiós központjává tegye. Szakértők szerint a blokklánc (blockchain) technológia az internet elterjedéséhez hasonló forradalmi változásokat hozhat, mely alapjaiban rajzolhat át iparágakat. 

A Digitális Jólét Program a fentiek figyelembe stratégiai fejlesztési területei közé emelte a blokklánc és a fintech (pénzügy technológia) területét. 

 

Az utóbbi időben egyre inkább a hazai- és világsajtó figyelmének középpontjába került a blokklánc. A technológia viszont sokkal több a pénzügyi spekuláció újabb hullámánál, szakemberek véleménye szerint a blokklánc és a mögötte meghúzódó szemléletmód az élet számos területét egyszerűsítheti, radikálisan megváltoztathatja. 

 

Stratégia fejlesztési terület a blokklánc és a fintech

A blokklánc technológia a digitális forradalom legújabb hullámaként hatalmas lehetőséget jelent nem csak a technológia előnyeit kihasználó cégeknek, hanem akár egyes országoknak is, melyek elég gyorsan kapcsolódnak be a technológia használatába. 

 

„A digitális átalakulásban nincsenek előre kijelölt nyertesek és vesztesek, mindenki egyenlő esélyekkel indul. Éppen ezért fontos lépés a Magyar Kormány részéről, hogy a Digitális Jólét Program keretében stratégiai fejlesztési területként határozta meg a blokkláncot és a fintech-et, ezzel nemzetközi szinten is az elsők között tud hazánk bekapcsolódni a digitális forradalom legújabb hullámába” – hívta fel a figyelmet Deutsch Tamás Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos a Blockchain Competence Center megnyitója kapcsán. 

 

www.crypto-economy.net
 

 

Onthatja magából a blokklánc projekteket Budapest

A RowanHill Global és az InterTicket közös leányvállalatként blokklánc megoldások inkubálása és a tudásmegosztás érdekében létrehozta a Blockchain Competence Centert. A tudáscentrum egyrészt iparági kapocsként szolgál a blokklánc fejlesztők, illetve a vállalati, valamint államigazgatási oldal, tehát a technológia felhasználói között. 

 

„A blokklánc sokkal több, mint egy divatos kifejezés. A technológia lényegében az adatok hitelesítésének egy új, elosztott rendszere, mely lehetővé teszi, hogy az egyes nyilvántartások, pénzügyi és egyéb szolgáltatások, vagy akár egy állam országgyűlési vagy önkormányzati választásai, népszavazásai egy egyszerűsített, olcsóbb, megmásíthatatlan és a visszaélések lehetőségét teljesen kizáró digitális megoldással valósuljanak meg” - hívta fel a figyelmet Benedek Péter, a Blockchain Competence Center ügyvezető igazgatója a kompetencia központ megnyitóján.

 

A központ emellett közösségi irodaként, inkubátorházként is szolgál, mely infrastruktúrát és helyet biztosít a blokklánc megoldásokkal foglalkozó fejlesztőcsapatok, startupok részére.  

 

„A blokklánc technológiában hatalmas lehetőségek rejlenek, ezek hatása ma még felmérhetetlen. Felismertük azt, hogy ezt csakis szakmai közösségként együttműködve lehet hatékonyan kiaknázni. A Blockchain Competence Centert azzal a szándékkal hoztuk létre, hogy konkrétan a blokklánccal kapcsolatos ismeretek összegyűjtését és megosztását segítse elő.  Célunk, hogy minden olyan érintett partnernek, cégnek, szervezetnek, intézménynek vagy személynek segítsük a munkáját abban, hogy olyan termékekkel, megoldásokkal jöjjenek elő, amellyel komoly piaci előnyre tudnak szert tenni” – fűzte hozzá Jobbágy Ervin, az InterTicket ügyvezetője. 

 

„A Blockchain Competence Center számunkra messze több egy befektetésnél, a RowanHill-nél hisszük, hogy az emberek életminőségét nagyban javító digitális átállás egy fontos mérföldkövéhez érkeztünk a blokklánc technológia által. Azt gondoljuk, hogy adottá vált az emberi közösségek számára a technológia ahhoz, hogy tudatosan képesek legyünk megszervezni az életformánkat szolgáló hatékony rendszereket és folyamatokat, leválasztva arról a kis hatékonyságú, sokszor felesleges, de ma még meglévő időrabló tényezőket. Ezért tekintjük küldetésünknek a BCC-nél annak formálását, hogy milyen célokra és milyen szabályok mentén alakuljon ki a blokklánc technológia kiaknázása” - mondta Dr. Dombi Viktor a RowanHill Global alapítója.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kyndryl: A MI várhatóan teret nyer az ügyfélszolgálatokban, a bankokban, a biztosításban és az oktatásban

A mesterséges intelligencia-technológia legújabb vívmányai közé tartozik a generatív mesterséges intelligencia, amelyet az jellemez, hogy kreatív képességei révén képes új tartalmakat, képeket, zenét generálni, sőt, korábbi információk és tapasztalatok felhasználásával akár ügyfélszolgálati feladatokat is el tud látni.

2024. március 19. 10:03

Több százezernyi forintnyi érték lapul az otthonainkban

Ha valakinek hirtelen nagyobb összegre van szüksége, akkor érdemes szétnéznie a lakásban, mielőtt a bankba rohanna hitelért. A fenntarthatóság jegyében ma már szinte azonnal készpénzzé tehetjük a nem használt eszközeinket, amivel nemcsak a családi kasszának teszünk jót, hanem a környezetnek is. Egy-egy fiókban vagy szekrényben lapuló mobiltelefon, laptop, tablet, esetleg fényképezőgép ára a több százezer forintot is elérheti ugyanis még használtan is.

2024. március 18. 19:21

Spinoff Extra: topvezetőktől tanulhatnak a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

A Spinoff Klub a győri Széchenyi István Egyetem nagy sikerű közösségépítő, innovációgazdasági programsorozata, amelyen meghívott előadók panelbeszélgetés keretében tárgyalják meg a legfrissebb technológiai trendek üzleti vonatkozásait. A mostani félévtől a brand újabb rendezvénnyel bővül: a Spinoff Extra során sikeres topmenedzserekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők – elsőként, március 20-án, szerdán dr. Szászi István, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója lesz a vendég.

2024. március 18. 14:37

Az ABB segíti a Feröer-szigetek zöld energiára való átállását

Az ABB folytatja együttműködését a SEV-vel, a Feröer-szigetek fő villamosenergia-termelőjével és -elosztójával. Az együttműködés keretében az ABB innovatív szinkronkompenzátor (SC) technológiát szállít, amellyel javítható az villamosenergia-hálózat stabilitása, ami napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír, mivel a szigeteken fokozatosan leállítják a fosszilis tüzelésű erőműveket, és megújuló energiaforrásokon alapuló áramtermelésre állnak át. A legújabb fejlesztés keretében a harmadik SC-egységet az északkeleti Borðoy szigetén telepítik, ahol ez a berendezés mintegy 5000 ember helyi áramellátását fogja javítani.

2024. március 18. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15