Elégtelen a védelmünk kiberfenyegetéssel szemben

forrás: Prím Online, 2018. február 2. 10:54

A Sophos, The State of Endpoint Security Today („Az endpoint-biztonság aktuális állapota”) felmérése kimutatta, hogy a vállalatok milyen mértékben vannak kitéve az ismételt zsarolóvírus támadásoknak és mennyire sebezhetőek az exploitokkal - szoftver sérülékenységet hasznosító kód -  szemben. A felmérés kérdéseire több, mint 2700 középvállalatoknak dolgozó informatikai döntéshozó válaszolt a világ minden tájáról.

A legfőbb eredmény az, hogy a vállalatok továbbra sem képesek felvenni a harcot napjaink gyorsan fejlődő fenyegetéseivel. A zsarolóvírus továbbra is komoly problémát jelent világszerte. A válaszadó szervezetek 54 százalékát érte tavaly támadás, további 31 százalékuknál pedig számítanak arra, hogy előbb-utóbb az ő cégük is áldozattá válik. A felmérésben résztvevőket átlagosan két támadás érte. 

 

„A zsarolóvírus újra és újra megjelenhet ugyanannál a szervezetnél. Tudunk olyan digitális bűnözőkről, akik négy különböző zsarolóvírus családot indítanak félórás időközökkel, így biztosítva azt, hogy legalább az egyik megkerüli a biztonsági rendszert és sikeres támadást hajt végre.” - nyilatkozta Dan Schiappa, a Sophos alelnöke. „Ha az IT szakemberek nem tudják teljes mértékben megtisztítani a rendszereket a zsarolóvírusoktól és más veszélyektől a támadásokat követően, sebezhetőek maradnak az újabb rosszindulatú kísérletekkel szemben. A digitális bűnözők több támadómódszert alkalmaznak a siker érdekében, akár több zsarolóvírus keverékét használva egyetlen kampány során, vagy más esetekben távoli hozzáférési lehetőségeket szereznek, megfertőzve egy szervert vagy kikapcsolva a biztonsági szoftvert.”

 

A Sophos szerint a támadások kíméletlen jellege, a zsarolóvírus-szolgáltatások sikere, a még komplexebb fenyegetések előjelzései és a WannaCryhoz vagy NotPetyához hasonló férgek újjáéledése miatt a vállalatoknak súlyos fejlesztéseket kell véghez vinniük informatikai biztonság terén. Sőt, a sikeres zsarolóvírus támadásokban érintettek több, mint 77 százaléka naprakész endpoint-védelmi rendszert futtatott, ez pedig azt az elméletet bizonyítja, mely szerint a tradicionális végpont/endpoint biztonsági szoftverek manapság már nem elegendőek a zsarolóvírus fenyegetések kivédéséhez.

 

 

„Rengeteg különböző méretű vállalat kezdte a 2018-as évet elégtelen zsarolóvírus -védelemmel.” - mondta Schiappa. „Tekintettel a támadások leleményességére, gyakoriságára és pénzügyi hatásaira, minden vállalatnak át kellene értékelnie a saját biztonsági helyzetét. Olyan védelmi rendszerre van szükség, ami prediktív biztonsági technológiát foglal magába, tehát képes a zsarolóvírusokkal és egyéb költséges digitális veszélyekkel szemben felvenni a kesztyűt.”   

 

A tavalyi zsarolóvírus támadások áldozatai által megadott teljes veszteségek átlaga 133 ezer dollár volt. Ez bármilyen váltságdíj követelésen túlmutató összeg és magába foglalja a szolgáltatás-kimaradással eltelt időt, az emberi erőforrások, az eszközök, a hálózatok és elveszített lehetőségek költségeit is. A felmérésben résztvevők 5 százaléka 1,3 és 6,6 millió dollár közötti összköltséget határoztak meg. 

 

A megkérdezett IT adminisztrátorok kétharmada nem ismeri az anti-exploit technológiákat

Sajnos a Sophos felmérése komoly hiányosságra mutatott rá az exploitok elleni technológiák tudatossága terén, hiszen a megkérdezettek 69 százaléka nem tudta pontosan meghatározni az anti-exploit szoftver definícióját.  Ebből fakadóan nem meglepő, hogy 54 százalékuk semmilyen anti-exploit védelemmel nem rendelkezik. Ezek a számok arra is utalnak, hogy a vállalatok jelentős részénél abban a tévhitben élnek, mely szerint védettek ezzel az általános támadási formával szemben, miközben valójában rendkívüli kockázatnak vannak kitéve. 

 

Habár a válaszadók 60 százaléka elismerte, hogy az endpoint védelmük nem elegendő a támadások megakadályozásához, csak 25 százalékuk rendelkezik prediktív technológiákkal, mint a gépi tanulás vagy a deep learning, míg a maradék 75 százalék védtelen az ismételt zsarolóvírus támadásokkal, exploitokkal és fejlődő összetett fenyegetésekkel szemben. 60 százalékuk tervezi, hogy prediktív technológiát vezet be egy éven belül. A megkérdezettek 56 százaléka elismerte, hogy nem teljesen értik a különbség a gép tanulás és a deep learning között. 

 

____________

A tradicionális endpoint-technológiák gyakran képtelenek megvédeni a rendszereket az exploitalapú támadásokkal szemben, ezért a Sophos prediktív, illetve deep-learning képességeket fejlesztett új generációs endpoint-védelmi termékéhez, a Sophos Intercept X-hez.

 

Az új generációs endpoint biztonsági szoftver legfrissebb verziója korábban nem látott hatásfokkal ismeri fel és hárítja el a fenyegetéseket. 

 

Deep Learning-en alapuló malware felismerés

  • a deep learning model ismert és ismeretlen malware-eket és potenciálisan nem kívánt alkalmazásokat (PUAs) derít fel, mielőtt elindulnának, ráadásul nincs szüksége szignatúra-adatbázisra
  • ritkán kell frissíteni

 

Aktív támadói tevékenység felderítés

  • hozzáférési adatok ellopása elleni védelem: megakadályozza a hitelesítő jelszavak és hash információk memóriából, regisztrációs adatbázisból vagy háttértárból történő ellopását. Ezeket a módszereket használják például a Mimikatz használatával végrehajtott támadásoknál.
  • Code cave kihasználása: Az alkalmazásokba injektált kódok jelenlétét fedi fel. Ezt a módszert gyakran alkalmazzák a vírusvédelmek megkerülése érdekében. -
  • APC védelem: Felderíti az alkalmazás-eljáráshívások (Application Procedure Call, APC) nem megfelelő használatát, amelyet gyakran AtomBombing kódinjektáló technika részeként alkalmaznak és nemrégiben a WannaCry féreg, illetve a NotPetya destruktív trójai EternalBlue-n és DoublePulsaron keresztül való terjesztésére is használták (a támadók ezeket az APC-ket használják ki, hogy egy másik folyamat hajtsa végre a káros kódot). 

 

Új és továbbfejlesztett exploit prevenciós technikák

  • kártékony folyamatok migrációja: detektálja a távoli reflektív DLL injekciót (remote reflective DLL injection), amelyet támadók arra használnak, hogy a rendszeren futó folyamatok között tudjanak mozogni.
  • jogosultság emelés ellenőrzése: megakadályozza, hogy egy alacsonyszintű jogosultságokkal bíró folyamat magasabb szintre tudjon emelkedni, amellyel rendszer szintű hozzáféréseket lehet szerezni.

 

Továbbfejlesztett alkalmazás védelem

  • böngésző tevékenység zároló: az Intercept X zároló funkciója megakadályozza a PowerShell scriptek böngészőből történő kártékony használatát
  • HTA alkalmazás zároló: a böngésző által betöltött HTML alkalmazások a zárolófunkciók szerint vannak kezelve, mintha maguk is böngésző korlátozásai között futnának.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50