Bányászok keserítik meg az életünket – derül ki a Kaspersky Lab friss tanulmányából

forrás: Prím Online, 2018. június 28. 16:44

A kártékony kriptovaluta bányász szoftverek az elmúlt egy év alatt 2,7 millió felhasználót támadtak meg, amely majdnem a másfélszerese az előző évhez képest (1,9 millió). 

Az elmúlt 2 év statisztikái azt mutatják, hogy a bányászok egyre nagyobb figyelmet fordítanak a fejlődő országok piacára és támadják ezeknek a régióknak a felhasználóit, hogy növeljék bevételeiket – állapította meg a Kaspersky Lab legfrissebb zsarolóvírusokról és kripto-bányászokról szóló tanulmánya, amely az elmúlt két évet vizsgálta. A két egy éves periódusra (2016. április -2017. március és 2017. április -2018. március) kiterjedő elemzés kimutatta, hogy míg a zsarolóvírusok potenciálisan nagy összegű, de egyszeri keresetet tudnak biztosítani, addig a bányászó programok viszonylag kevesebb nyereséghez juttatják a kiberbűnözőket, de sokkal hosszabb ideig képesek működni. Épp ezért nem meglepő módon a bányászat egyre népszerűbb a bűnözők körében. 

 

Kép forrása: Kaspersky Lab

 

A Kaspersky Lab szakértői jelentős változást észleltek a kiberfenyegetések világában: a személyi számítógépek elleni és a zsarolóvírus támadások drasztikus mértékben csökkentek az elmúlt években. Úgy tűnik, hogy a bűnözők új, profitábilis „játékot” találtak és inkább arra törekednek, hogy minél nagyobb mértékben kihasználják áldozataik mobilkészülékeinek és számítógépeinek erőforrásait, és a speciális „bányászati” szoftverek segítségével jussanak jövedelemhez. A gond ezzel az, hogy a gyanútlan felhasználók tudta nélkül teszik mindezt. 

 

Az elemzés szerint a PC-s kriptobányászok száma folyamatosan nő: 2016-2017-ben még 1.899.236 felhasználót támadtak, míg 2017-2018 között ez a szám már 2.735.611-re emelkedett. 

 

A mobil kriptobányászok is fenyegetnek, az egyedi támadások száma 9,5%-kal nőtt: az első vizsgált időszakban 4.500 megtámadott felhasználóról beszélhetünk, míg a második időszakban ez 5.000-re emelkedett. A kínai és indiai felhasználók különösen érintettek az ilyen támadásokban. 

 

„A kiberfenyegetések változásainak okai teljesen egyértelműek. A számítógépes bűnözőknek a zsarolóvírusos támadások meglehetősen figyelemfelkeltőek és kockázatosak: magára vonják mind az állam, mind a média figyelmét (lsd. WannaCry támadás). A bányászati modell azonban könnyebben aktiválható és jóval stabilabb pénzforrás – csupán meg kell támadni egy felhasználót, majd észrevétlenül kihasználni készülékeinek, gépeinek erőforrásait. Ezt követően teljesen legálisan átválthatják a kriptovalutát valós pénzzé.” – magyarázta Anton Ivanov, a Kaspersky Lab biztonsági szakértője. 

 

Kép forrása: Kaspersky Lab

 

A vizsgálat további megállapításai:

  • A zsarolóvírusokkal megtámadott felhasználók száma 30%-kal csökkent: 2016-2017 között 2.581.026, míg 2017-2018 között 1.811.937 áldozatot azonosítottak. 
  • A cryptorokkal (titkosító programok) megtámadott felhasználók száma majdnem a felére csökkent: 1.152.299-ről 751.606-ra. 
  • A mobil zsarolóvírusokkal megtámadott felhasználók száma 22,5%-kal csökkent (130.232-ről 100.868-ra).
  • A bányász programok áldozatainak száma 44,5%-kal nőtt: 1.899.236-ról, 2.735.611-re. 
  • A mobilbányász programok áldozatainak száma 9,5%-kal nőtt: 4.505-ről, 4.931-re. 

 

Annak érdekében, hogy csökkentse a zsarolóvírusok és a bányászok fertőzéseit, a Kaspersky Lab szakértői az alábbiakat javasolják:

1. Legyen óvatos az ismeretlen helyről, embertől származó e-mailekkel. Ha túlságosan gyanús, akkor ne nyissa meg. 

2. Rendszeresen készítsen biztonsági mentést. 

3. Mindig legyen friss minden készüléken a szoftver. A kártékony programok gyakorta kihasználják a régi szoftverek sérülékenységeit, biztonsági réseit. 

4. Használjon megbízható és hatékony biztonsági szoftvert.

5. Vállalatok esetén is érdemes eredményes kiberbiztonsági programot használni, például a Kaspersky Anti-Ransomware Tool-t. 

6. A kiemelt védelemért használjon speciális végpontvédelmi biztonsági megoldást, amely viselkedés-alapú észleléssel rendelkezik, valamint képes blokkolni a rosszindulatú műveleteket.

7. Ne hagyja védtelenül a kisebb, kevésbé egyértelmű célpontokat, mint például a POS-terminálokat, a várólista-rendszereket (sorszámhúzó) stb. Miként az EternalBlue exploiton alapuló bányász esetén láthattuk, sajnos ilyen eszközöket is képesek bányászatra használni. 

8. Használjon alkalmazás-vezérlőt, amely listázza a legális szoftverekben lévő rosszindulatú aktivitásokat. Például a Kaspersky Endpoint Security for Business tartalmazza ezt a funkciót. 

9. Nagyvállalatok esetén szintén nagyon fontos a személyzet és a kollégák megfelelő IT képzése. Továbbá tartsák a szenzitív adatokat elkülönítve, korlátozzák a hozzáféréseket és mindig legyenek biztonsági mentések. 

10. Végül ne feledje, hogy a zsarolóvírus támadás bűncselekménynek minősül, azaz soha ne fizessen. Amennyiben áldozat, azonnal jelezze azt a megfelelő bűnügyi szerveknek. 

 

Látogasson el a No Ransom weboldalra, ahol részletes információt talál a legújabb kibercsapdákról, valamint az oldalon elérhetőek zsarolóvírus eltávolító eszközök is. 

 

A teljes jelentést angol nyelven ezen a linken találja. 

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50