A zsebtolvajok mázlija

forrás: Prím Online, 2018. július 6. 11:02

Az emberek fele (52%) még mindig nem védi le jelszóval a mobilkészülékeit, ezért az internetes zsebtolvajok egyre nagyobb hasznot húzhatnak az ilyen jellegű digitális lopásokból. Erre hívja fel a Kaskpersky Lab a felhasználók figyelmét. 

Manapság sokan használják mobilkészülékeiket internetezésre és különböző online tevékenységek lebonyolítására, ezért egy készülék elvesztése sokkal nagyobb kárt és szomorúságot okozhat, mint bármikor korábban. A felhasználók 68%-a mondja, hogy rendszeresen csatlakozik az világhálóra okostelefonról (2016-ben ez 60% volt) és 34% rendszeresen használ táblagépet ugyanerre a célra. 

 

Így különböző típusú értékes adatokat tárolnak, fogadnak és küldenek ezek a kütyük. Az emberek egy harmada (35%) használja okostelefonját online bankügyeik intézésére, amely során értékes pénzügyi információk válnak hozzáférhetővé. Továbbá az emberek 57%-a rendszeresen használja okostelefonját személyes emailezésre és 55% használja közösségi oldalak látogatására, mindkét esetben sok érzékeny adat cserél gazdát. 

 

De az a tény, hogy sok értékes információ található a mobilkészülékeken nem feltétlenül jelenti azt, hogy az emberek biztonság-tudatosabbak - az embereknek kevesebb, mint fele (48%) védi le jelszóval mobilkészülékeiket és csak 14% titkosítja a file-okat és mappákat a jogosulatlan hozzáférés elkerülése érdekében. Ezért ha ezek a készülékek rossz kezekbe kerülnek, az összes adat - személyes emailek, fotók, üzenetek és még a pénzügyi adatok is - hozzáférhetővé válhat mások számára. 

 

blogs.mprnews.org

 

Még a jelszóval védett készülékek elvesztésének is komoly következményei lehetnek. Az embereknek kevesebb, mint fele (41%) végez biztonsági mentést adataikról, ami azt jelenti, hogy ezen készülékek volt tulajdonosai valószínűleg nem tudnak majd hozzáférni személyes információikhoz és fiókjaikhoz óvatlanságuk eredményeképpen. 

 

Dmitry Aleshin, a Kaspersky Lab szakértője így nyilatkozik: "Mindannyian szeretjük készülékeinket, mert fontos információkhoz nyújtanak hozzáférést bárhol bármikor. Ezek értékes tárgyak, amiket a bűnözők értelemszerűen meg akarnak kaparintani, és jelentősen megkönnyíti a dolgukat az, hogy a mobilkészülékeknek csupán a fele van jelszóval levédve. Viszont van néhány igazán egyszerű dolgok, amit megtehetünk készülékeink és adataink biztosítása érdekében. Erős jelszó beállításával és biztonsági megoldás telepítésével megvédhetjük személyes információinkat, fotóinkat és online fiókjainkat a hozzáférés elvesztése valamint a rosszindulatú felhasználástól is." 

 

A Kaspersky Security Cloud és a Kaspersky Internet Security for Android applikációkat az egyéni mobilkészülékek védelmére terveztük. A Kaspersky Security Cloud például automatikusan alkalmazkodik a felhasználó online viselkedéséhez, így erős védelmet biztosít bármilyen körülmények között. Továbbá a Kaspersky Internet Security for Android arra ösztökéli a felhasználókat, hogy jelszóval levédjék készülékeiket az online és offline fenyegetésekkel szemben - legyen az lopás, vírus vagy idegenek kémkedése. 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09