Az ABB díjnyertes szolár invertere akár 65%-kal is csökkentheti a logisztikai és a telepítési költségeket

forrás: Prím Online, 2018. július 17. 12:31

Az Intersolar Europe szakkiállításon az iparág szakemberei az ABB új, maximum 185 kW hatásos teljesítményű PVS-175-TL string inverterét a 2018 Intersolar nagydíjjal tüntették ki, mint az iparág vezető fotovoltaikus termékinnovációja.

Az ABB földre telepíthető, valamint közüzemi méretű napenergia-hasznosító alkalmazásokhoz kifejlesztett, a telepítési és logisztikai költségek terén akár 65 %-os megtakarítást biztosító PVS-175-TL invertere a piacon most kapható 1500VDC string inverterek kategóriájában a legnagyobb teljesítménnyel rendelkezik.   

 

Az ABB új PVS-175-TL string invertere egyedi képességeit részben annak köszönheti, hogy 185 kW hatásos teljesítmény előállítására képes. A díj odaítéléséről döntő zsűri értékelte a termék nagyfokú modularitását is, amely javítja az energiatermelést, és csökkenti az üzemi karbantartási költségeket. A zsűri szerint az ABB string invertere már a fotovoltaikus rendszerek összhatásfokát javító megoldások új szintjét képviseli, és méltatta annak magas fajlagos teljesítményét (“energiasűrűségét”), valamint az üzemi hőmérséklet kedvező, -20-tól +60°C-ig terjedő tartományát is.    

 

 

A hagyományos string inverterek előnyeit is biztosító új termék innovatív moduláris kialakításának köszönhetően 65%-kal kevesebb inverterre van szükség az optimális energiatermelési blokk kialakításához úgy, hogy AC oldali csatlakozó doboz kialakítására nincsen szükség. Ennek köszönhetően az új termék akár 65%-kal csökkentheti a telepítési és logisztikai költségeket, a közüzemi méretű rendszerek esetében pedig javítja az energiatermelés teljes élettartamra vetített költségét (LCOE). 

 

A háromfázisú, rendkívül magas, 1,3 kW/kg teljesítménysűrűséggel jellemzett PVS-175-TL, amely az ABB divíziókon átívelő digitális kínálatát tartalmazó ABB Ability platformnak köszönhetően fejlett digitális képességekkel bír, teljesítménye maximum 185 kVA 800 VAC feszültségen. A kiváló teljesítménymutatóinak köszönhetően nem csak a terepszintre telepített közüzemi méretű alkalmazások befektetési megtérülését maximalizálja, de a kis- és nagyméretű, nyílt terepi, talajra telepített fotovoltaikus rendszerek esetében is csökkenteni tudja a kiegészítő rendszerelemek (Balance of System) költségeit. 

 

„Tekintettel arra, hogy nő a kereslet a nagyobb névleges feszültségű és nagyobb teljesítményű berendezések iránt, nagy örömünkre szolgál, hogy egy skálázható és sokoldalú megoldást kínálhatunk a napenergia-ágazat számára. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy most, amikor a piac a napenergia-termelést megbízható, biztonságos és költséghatékony módon növelő új technológiák felé fordul, az eredményeinket a lehető legmagasabb szinten ismeri el az ágazat,” – nyilatkozta Giovanni Frassineti, az ABB Szolár megoldások üzletág vezetője. „A legújabb termékünk nemcsak a magasabb energiasűrűséget támogatja, de az ahhoz szükséges rövidebb üzembe helyezési idővel a telepítést is segíti. A terméknek további előnyöket biztosít a fejlett kommunikáció és a digitalizálás is, amelyek az állapot alapú monitoring és a proaktív karbantartás megvalósítását teszik lehetővé az üzemeltetők számára.”  

 

A gyors és könnyű telepíthetőség, a jobb elérhetőség és láthatóság, az ABB Ability-n át megvalósuló fejlett digitális monitoring, a nagyobb fotovoltaikus mezők, a moduláris (a stringek párhuzamos kapcsolását biztosító csatlakozódobozoktól mentes) kialakítás csupán néhány azon előnyök közül, amelyeket a PVS-175-TL kínál ügyfeleink számára. 

 

Az “Intersolar Europe” szakkiállításon először bemutatott PVS-175-TL olyan plug-and-play inverter, amelyet egyszerűen (akár egy DC csatlakozó doboz) felhelyezhetünk a napelemes rendszer tartószerkezetére.

 

A dedikált „Installer App” egyszerű és gyors üzemtelepítési utasításokat kínál, melynek eredményeképpen elérhető, hogy akár több MW-os rendszernél egy beállítás minden inverteren alkalmazásra kerüljön, az üzembe helyezés pedig ne vegyen több időt igénybe 20 percnél. 

 

 

A nagy teljesítményű PVS-175-TL előnyei: 

  • Nagy energiasűrűség – a piacon kapható, 1500 VDC feszültségű inverterek között a legnagyobb energiasűrűséggel rendelkezik, és akár 65%-kal is képes csökkenteni a telepítési és a logisztikai költségeket.    
  • Telepítőbarát, a működési költségeket 30-40%-kal csökkenti, mivel az inverterek egyszerűen telepíthetők a napelemek tartószerkezetére, valamint nincs szükség külön DC és AC kötődobozokra, így időt és pénzt takarít meg a helyszíni előkészítés, valamint a gépek bérlése terén is.   
  • Nagyobb kapacitás anélkül, hogy ez a sokoldalúságát hátrányosan érintené: a 12 munkapont-követő (MPPT) bemeneti csatornájának köszönhetően a komplex rendszerekben javul a PV erőmű/rendszer kialakításának rugalmassága és az energiatermelés. A tervezésbarát inverter-megoldások könnyen adaptálhatók a szabad terepen létesített, talajszintre telepített rendszerek igényeire, így biztosítva, hogy a telepítők és a fejlesztők kezét ne kössék meg a meglévő rendszerek paraméterei. 
  • Moduláris, csatlakozódobozoktól mentes kialakítás: maximálisan 24 string csatlakoztatható közvetlenül a csatlakozó dobozhoz, amely – köszönhetően a beépített DC szakaszolónak és az opcionális AC szakaszolóval szerelt csatlakozó doboznak – feleslegessé teszi a külön DC és az AC csatlakozódobozok alkalmazását.  
  • Hatékonyabb üzemelés és karbantartás: az egyedülálló hűtési megoldásnak, az Advanced Cooling Concept-nek köszönhetően a rendszer teljes üzemi élettartama alatt hatékonyabb üzemelés és karbantartás valósítható meg. A belső ventilátorok (amelyek nem erős igénybevételre tervezett inverterhűtő ventilátorok) a tervezett karbantartási ciklusok során könnyen kiszerelhetők, míg a teljesítményelektronikai modul („power module”) a csatlakozódoboz leszerelése nélkül is könnyen kicserélhető. Ez a megoldás meghosszabbítja a termék élettartamát, és javítja megbízhatóságát, illetve minimálisra csökkenti az üzemeltetési és karbantartási költségeit.  
  • Digitalizálás az ABB Ability platform támogatásával: a digitális képességek javítják a felhasználói élményt, a távoli felügyelet és az állapotfüggő karbantartás csökkenti a helyszínen eltöltendő időt, míg az automatikus frissítések, valamint az új IP protokollok szerinti megfelelés és integrálás jövőbiztossá teszi a rendszert. Több adatáramlás és szolgáltatás futtatható párhuzamosan.  

 

Az ABB folyamatos beruházásokkal erősíti a portfóliója széles körű tesztelését és fejlesztését szolgáló kutatás-fejlesztést, hogy ezáltal olyan integrált technológiát és szolgáltatási megoldásokat tudjon szállítani, amelyek bármely napenergia-hasznosító rendszer esetében optimalizálják a teljesítményt, a megbízhatóságot, és megfelelnek a helyi piaci követelményeknek. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Több százezernyi forintnyi érték lapul az otthonainkban

Ha valakinek hirtelen nagyobb összegre van szüksége, akkor érdemes szétnéznie a lakásban, mielőtt a bankba rohanna hitelért. A fenntarthatóság jegyében ma már szinte azonnal készpénzzé tehetjük a nem használt eszközeinket, amivel nemcsak a családi kasszának teszünk jót, hanem a környezetnek is. Egy-egy fiókban vagy szekrényben lapuló mobiltelefon, laptop, tablet, esetleg fényképezőgép ára a több százezer forintot is elérheti ugyanis még használtan is.

2024. március 18. 19:21

Spinoff Extra: topvezetőktől tanulhatnak a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

A Spinoff Klub a győri Széchenyi István Egyetem nagy sikerű közösségépítő, innovációgazdasági programsorozata, amelyen meghívott előadók panelbeszélgetés keretében tárgyalják meg a legfrissebb technológiai trendek üzleti vonatkozásait. A mostani félévtől a brand újabb rendezvénnyel bővül: a Spinoff Extra során sikeres topmenedzserekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők – elsőként, március 20-án, szerdán dr. Szászi István, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója lesz a vendég.

2024. március 18. 14:37

Az ABB segíti a Feröer-szigetek zöld energiára való átállását

Az ABB folytatja együttműködését a SEV-vel, a Feröer-szigetek fő villamosenergia-termelőjével és -elosztójával. Az együttműködés keretében az ABB innovatív szinkronkompenzátor (SC) technológiát szállít, amellyel javítható az villamosenergia-hálózat stabilitása, ami napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír, mivel a szigeteken fokozatosan leállítják a fosszilis tüzelésű erőműveket, és megújuló energiaforrásokon alapuló áramtermelésre állnak át. A legújabb fejlesztés keretében a harmadik SC-egységet az északkeleti Borðoy szigetén telepítik, ahol ez a berendezés mintegy 5000 ember helyi áramellátását fogja javítani.

2024. március 18. 12:59

Együtt száguld az autóipar és az SAP a digitális jövő felé

Figyelemre méltóan gyors változásoknak lehetünk tanúi manapság az autóiparban – gondoljunk akár a vezetéstámogató rendszerekre, az elektrifikációra vagy az újrafelhasználásra. Átalakulnak a vásárlási szokások is, az autószalonok helyett egyre többen vesznek járművet online. A generatív mesterséges intelligencia pedig várhatóan még több változást kényszerít ki. Az iparág saját versenyképességének fenntartásáért nagy figyelmet fordít a digitalizációra. 

2024. március 18. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15