A kiterjesztett valóság és a kobotok lesznek az automatizálás új hullámának főszereplői

forrás: Prím Online, 2018. július 19. 12:11

A kiterjesztett valóság (augmented reality – AR) az a technológia, ami általában speciális headsetekkel, szemüvegekkel, vagy vetítésekkel jár, adatokat vagy grafikát helyez valós képekre, érzékelőkkel és kamerákkal ismeri fel a működtető mozdulatait a visszajelzés és az irányítás érdekében. 

Mostanáig az AR főként a gaming területén volt jellemző, ám ahogyan terjed a technológia, úgy kerülnek napvilágra újabb felhasználási módok. A robotikai kutatásban meglepő, új szerep jut az AR-nak, aminek nemsokára jelentős hatása lehet a gyártási- és logisztikai automatizálásra, valamint – idővel – az otthoni- és kiszolgáló robotokra is. 

 

A robotok programozásának hagyományos módja korábban a kódolás volt, ami időigényes és költséges folyamatnak számított. Ez azt jelentette, hogy a robotokat egy konkrét feladatra programozták be, amit újra és újra el kellett végezniük. A kobotok programozása azonban sokkal könnyebb. Az - akár teljesen tapasztalatlan - működtetőnek mindössze a kívánt irányokba kell mozgatnia a robotkart, és egy vezérlőegység használatával beállíthatja az útvonalpontokat és műveleteket. A programozás így sokkal intuitívabb és rugalmasabb lesz, valamint a robotot könnyedén be lehet programozni új feladatokra is. Noha a robotok mozgása pontos és egységes, általában nem olyan finom, mint az emberi mozdulatoké, emellett a robot csakis azt a feladatot tudja ellátni, amire beprogramozták.

 

 

Az AR szintet emel

A kiterjesztett valóság lehetővé teszi azt, hogy az emberi dolgozó úgymond átvegye a robot felett a hatalmat. A működtető az AR-t használva vezérli a robotot, természetes és óvatos mozdulatokkal, tehát úgy ad a robotnak pontos instrukciókat, hogy elvégzi azokat a feladatokat, amiket a robottól is szeretne viszontlátni. Ez az új hozzáállás ideális megoldásnak számít a kobotok esetében, mivel azok az emberekkel közvetlenül és közösen tudnak dolgozni, bármiféle zavaró biztonsági korlát vagy kerítés nélkül.

 

A Kubica a Light Guide System vetítőrendszerével segíti az összeszerelés és minőség-ellenőrzés folyamatát

Az AR technológia és a kobotok kombinációja egy teljesen új szintre emelheti az együttműködést. A michigan-i Kubica Corporation tervezővállalat nemrég mutatta be az AR-es autóajtó-panel összeszerelő programját, amely egy UR10 robotot és a Light Guide Systems vetítőrendszerét alkalmazza. Carol Choma, a Kubica operatív és üzletfejlesztési igazgatója pozitívan nyilatkozik az alkalmazásról: „Ez nagyon jó példa egy olyan, együttműködő munkakörnyezetre, ahol a Universal Robots U10 robotja együtt dolgozik az emberi munkatárssal egy autóipari összeszerelő állomáson.” Ebben a felállásban a Light Guide rendszere szerelési instrukciókat vetít közvetlenül a munkaterületre. A működtető ráteszi a kezét a virtuális, vetített „start gombra”, és várja a további instrukciókat, miközben a robot elkezdi végezni a munkáját. A vetített fény kiemeli a robot által elvégzett feladatokat és segíti a működtetőt azokban, amiket neki kell elvégeznie. A folyamat úgy zajlik, hogy a rendszer megvilágítással és színkóddal jelöli a működtető számára a rögzítendő kábel pontos helyét, miközben a robot egyéb szerelési műveleteket végez el. 

 

 

A működtető a minőségellenőrző üzeneteket is látja - mint például ha hiányzik egy csapszeg -, és a vetítőrendszer virtuális vezérlőjével további parancsokat adhat a robotnak. Miután minden folyamat befejeződött, a vetítőrendszer egy képet készít a kész munkáról a későbbi ellenőrzés és nyomon követés céljából.

 

Az AR-t érintő kutatások még korai szakaszban vannak, de a jelek szerint a technológia segíteni fog abban, hogy a robotok használatát kiterjesszék a komplexebb alkalmazásokra is. A segítségével javulni fog a gyártási minőség és a konzisztencia, valamint nőni fognak az emberek és robotok közti együttműködési lehetőségek is.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05