Ingyenes számítógépes programokkal segítik a látássérült embereket

forrás: Prím Online, 2018. július 25. 13:50

Fontos kormányzati cél, hogy az elektronikus közszolgáltatások „akadálymentesen”, minden állampolgár számára elérhetőek legyenek, ezért 2018. július 24-től a vak és gyengénlátó emberek térítésmentesen vehetnek igénybe képernyőolvasó és képernyőnagyító szoftvereket.

Az elektronikus ügyintézés során a képernyőolvasó és nagyító szoftverek hatalmas segítséget jelentenek a vak, a gyengénlátó és az olvasási nehézséggel élő embereknek. A kezdeményezés a nemzetközileg legelterjedtebb JAWS for Windows képernyőolvasó, a MAGic és a ZoomText képernyőnagyító programok használatára terjed ki. Az ingyenesen igényelhető képernyőolvasó program a monitoron megjelenő üzeneteket, illetve a klaviatúrán leütött billentyűket olvassa fel, míg a képernyőnagyító szoftver abban segít a rászorulóknak, hogy felnagyítja mindazt, ami a számítógép képernyőjén látható. Ezeknek a programoknak a használatával a vak és gyengénlátó felhasználók könnyebben tájékozódhatnak az elektronikus világban, rugalmasabban, magabiztosabban tudnak mozogni az elektronikus közszolgáltatás nyújtotta lehetőségek között.

 

A sajtótájékoztató résztvevői balról jobbra: Szuhaj Mihály, INFOALAP elnök, Dr. Nagy Sándor, MVGYOSZ elnök, Hajzer Károly, BM informatikai helyettes államtitkár, Molnár Ákos, INFOALAP munkatárs 

 

A képernyőolvasó és nagyító szoftverek licenceit a http://akadalymentes.magyarorszag.hu weboldalon található űrlap kitöltésével, a Magyarország területén élő érintett magánszemélyek és az őket oktató vagy foglalkoztató jogi személyek tudják igényelni. Az ingyenesen elérhető, legális szoftverhasználat hozzávetőlegesen 300.000 állampolgárnak könnyítheti meg az elektronikus világban való tájékozódását, az elektronikus ügyintézését.

 

Az ország licenc beszerzése a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. által, a „KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00025 - Közigazgatási szakrendszerek egységes eléréséhez és interoperabilitásához központi alkalmazás szintű szolgáltatások biztosítása” projekt keretében valósult meg, 38,5 millió forint értékben.

 

A szoftverek az Informatika a Látássérültekért Alapítvány honlapjáról itt tölthetőek le, aktiválásukhoz az igényléskor e-mailben kapott hitelesítő kódot kell használni.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05