Tippek ősszel utazóknak

forrás: Prím Online, 2018. augusztus 28. 08:42

Felfedeznéd Párizs rejtett oldalát, de nem tudod, merre indulj? Amszterdamba készülsz, de nem tudod, hol igyál egy jó kávét, vagy hol nézd meg a naplementét? Ha a turistahelyek mellett kíváncsi vagy a két főváros igazi hangulatára és felfedeznéd a legautentikusabb helyeket, akkor ideje félretenni az útikönyveket! A belföldről EU-s számokra korlátlan nemzetközi hívást kínáló új Vodafone Red segítségével most hazánk fiaitól-lányaitól első kézből tudhatod meg, hol rejtőznek a legfranciább finomságok és a leghollandabb huncutságok – úgy, ahogy csak a helyiek ismerik!

 

 Párizs – a szerelmesek városa 

 

 

Vannak dolgok, amik kihagyhatatlanok a sajt-nagyhatalom mindig nyüzsgő, multikulturális fővárosában: ilyen a kilátás az óriáskerékről a Place du Concorde-on, egy friss croissant, séta a Champs-Elysée-n, panorámafotó az Eiffel-toronyból. És persze ott a Louvre, a Moulin Rouge… De ha még többre vagy kíváncsi, nincs más választásod, mint „átvenni a francia lazaságot, és ha ez működik, akkor zöld az út” – vallja Fazekas Richárd sminkmester, aki 1,5 éve él Párizsban. Most az ő tippjei következnek, hiszen nincs is jobb kalauz egy helyi arcnál! (TIPP: Nem csak a francia fővárossal, de egy franciával is szerelembe estél? Az új Vodafone Red tarifákkal most korlátlanul cseveghettek akár minden nap!) 

 

 

A felfedezést a Szajna bal partján található történelmi művész negyedben, a 18. kerületnek számító Montmartre környékén érdemes elkezdeni. Itt olyan alakok laktak egykor, mint Picasso, Dalí, Monet vagy Van Gogh. Írók, művészek, festők kedvenc találkozóhelye volt ez, a titkos mulatók és a pezsgő társasági élet központja, ahonnan pár percre esik a kán-kán fellegvára, a Moulin Rouge és a bohém élet csomópontja, a Festők tere (Place du Tertre). (TIPP: A Moulin Rouge-tól csupán öt percre található a The Little Italy, Párizs egyik legjobb kávézója. Két séta között ugorj be ide egy kávéra!)

 

A Festők teréről már látszódnak a híres találkahely, a Szent Szív-bazilika (Sacré-Coeur) igéző kupolái, talán egy percbe sem telik idejutnod. (TIPP: A templomhoz vezető lépcsők esténként koncerthelyszínné változnak, és megtelnek helyi gitározó, éneklő, táncoló fiatalokkal, amellett, hogy az egyik legszebb kilátás is innen nyílik a városra. Mindenképpen érdemes ide este visszatérni, és egy pohár bor mellett, hangulatos utcazene kíséretében megcsodálni Párizst!)

 

 

A Montmartre után érdemes a Batignolles-park (17. kerület, Batignolles) felé venni az irányt, a párizsiak egyik kedvenc piknikező helyéhez. (TIPP: A város egyik legjobb gyrosát próbálhatod ki a parktól két utcányira, a Bodrum Restaurant-ban. Ne felejtsd el elvitelre kérni a rendelésed, így egy gyors pikniknet is tarthatsz!)

 

A belváros felé sétálva egész Párizs központja kinyílik, innen minél többfelé érdemes kalandozni. (TIPP: Nem szeretnél csigát enni? Az Eiffel-toronytól három percre találod a világ legtökéletesebb hagymalevesét a Bistrot de la Tour-ban. Festői környezet, ráadásul megfizethető áron!) 

 

A felfedezésből soha nem elég: ha jóllaktál, húzódzkodhatsz egyet valamelyik street workout parkban vagy bejárhatod a Montparnasse-t. Pihenésre a Luxembourg-kert a legalkalmasabb, ahol egykor maga Hemingway is sétált. (TIPP: A várost sétálva a legjobb felfedezni, de nem is igazi helyi az, aki nem tévedt még el a párizsi metróban!)

 

 

Amszterdam – a csatornák városa

 

Van-e élet a tulipánokon és a fapapucson túl? Hát persze, hogy van! Amszterdam nemcsak Észak Velencéje, hanem egyben a lazaság és a sokszínűség városa is, ahol lehetetlen unatkozni. Az elvarázsolt történelmi utcáktól a világhíres múzeumokon és Instagram-gyanús csatornákon át a pezsgő bulinegyedig, Amszterdam roppant érdekes hely, amely képes mindig új arcát mutatni.

 

„Légy önmagad!” – vallja a holland fővárossal együtt Markó Andris, utcaművész, aki olyan helyekre kalauzol Amszterdamban, amit csak az ott lakók ismernek. (TIPP: Az új Vodafone Red tarifával gondtalanul tudsz kiutazás előtt programok után érdeklődni, esetleg jegyet vagy asztalt foglalni!)

 

Ha már letudtad a Rijksmuseumot és a Van Gogh múzeumot, időzz el egy kicsit a Dam téren, Amszterdam főterén, ami tele van tehetségesebbnél tehetségesebb utcaművészekkel. (TIPP: Anne Frank háza csak tíz percre van, ne hagyd ki, a jegyedet viszont érdemes előzetesen megvenni!)

 

 

Ha nem vagy egy “taxizós” típus, érdemes biciklit kölcsönözni, mert sehol sem olyan jó biciklizni, mint a holland fővárosban. Ráadásul így csak néhány percbe telik eljutnod akár a város legsokszínűbb bolhapiacára is, a Waterlooplein marktra, amely a hét hat napján nyitva áll. (TIPP: Lángos? Gulyás? Túrós palacsinta? Érdemes alaposan körbejárni a piacot, mert itt hazai ízekbe is belefuthatsz!)

 

Fedezd fel a helyi gasztro különlegességeket! Majdnem minden sarkon találhatsz belga gofrist, ami édesszájúaknak szinte kötelező, de aki rákóstolna a legelső amszterdami sült krumplisra a város szívében, a legnyüzsgőbb bevásárló utca, a Karlverstraat felé vegye az irányt. Itt található ugyanis a holland szószkirály, a Vlaams Friteshuis! (TIPP: Ha jóllaktál és nem bírsz lépni sem, kapj el egy riksát!)

 

A késői ebéd után jöhet a kávé, hol máshol Amszterdamban, mint a víz felett! A központi pályaudvarnál, az Amsterdam Centraal-nál található VOC Café-ban lehet részed a város legjobb kávéjában. Sőt, igazi amszterdami életérzés is jár mellé, hiszen tőled néhány méterre jönnek-mennek a hajók.

 

 

Ha végeztél, pattanj fel egy percenként közlekedő kompjáratra (ingyen van!), és irány a túloldal! Igyál egy kávét az EYE Filmmúzeum oldalában vagy nézd meg az aktuális kiállítást – de vigyázz, mert ez garantáltan Európa egyik legmenőbb múzeuma lesz! (TIPP: sétálj el a vízparti Crane Hotel Faralda-ig, ami három trendi szobájával a világ legnagyobb daruhotele, ahol konkrétan a város felett aludhatsz.)

 

Innen talán egy percre sincs Amszterdam egyik leghangulatosabb étterme, a Pllek, amely jó időben szinte beach hangulatot áraszt. Rendelj egy pohár bort és élvezd innen a naplementét!

 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05