Alice szerint az IT igenis lányos szakma

forrás: Prím Online, 2018. szeptember 4. 08:41

A lányok, nők képzése és alkalmazása nélkül aligha enyhíthető az informatikai területet kiemelten sújtó hazai munkaerőhiány – véli a Microsoft, aki először szervezett nemzetközi nyáritábort az informatika iránt érdeklődő, tinédzser lányoknak. Athénba 15 magyar diákot is meghívtak.

Tizenhat országból 160 középiskolás diáklány és 64 tanár érkezett augusztus 27-én Athénba, a Microsoft első, A.I. Bootcamp for Girls elnevezésű nyári táborába. A résztvevő 15 ifjú magyar hölgyet és öt kísérőtanárt a Microsoft munkatársai választották ki 600 jelentkezőből, egységes értékelési rendszer alapján.

 

 

Az négynapos, az „Alice envisions the future” (Alice szerint a jövő) tematikájú rendezvény előadói a mesterséges intelligencia mindennapjainkra gyakorolt hatását járták körül. Szó esett a chatbotok működéséről, az IoT technológiáról, az Azure kognitív szolgáltatásairól, de a programba belefért az ismerkedés a Minecraft játékot és a Lego Mindstorm robotokat vezérlő, mesterséges intelligenciát alkalmazó programokkal is.

  

„Magyarországon hozzávetőleg 30 ezer informatikai álláshely betöltetlen. Egy ilyen szintű munkaerőhiányon aligha lehet enyhíteni a nők bevonása nélkül. Mi hiszünk abban, hogy az informatika a kreatív emberek foglalkozása, és korántsem csupán fiúknak való. Ha a lányok már fiatal korban, ráadásul a figyelmüket felkeltő módon találkoznak az informatikával, nagyobb eséllyel fogják megszeretni a tantárgyat, tanulnak tovább, szereznek később állást ezen a területen” – mondta Bábel Gabriella, a Microsoft Magyarország megbízott ügyvezető igazgatója, aki – informatikus mérnök lévén – személyes szívügyének tekinti ezt a témát.

 

A tábor „névadója”, Alice egy képzeletbeli, 15-17 év közötti lány, aki szeret álmodozni, keresi a kalandokat és szomjazza a tudást, mindenben meglátja a fejlődés lehetőségét és ezt kész valóra is váltani. A Microsoft az ő élményein és tapasztalatain keresztül mutatta be, miképpen képes átalakítani világunkat a tudomány és a technológia, elsősorban a mesterséges intelligencia. Alice olyan lány, aki határozottan irányítja a saját jövőjét és megmutatja, hogy az informatikai pálya a lányok előtt is nyitva áll.

 

„A lányok közül sokan a matematikát szeretik a legjobban a reál tantárgyak közül. Bár ez jó alap ahhoz, hogy az informatikát válasszák továbbtanuláskor, a helyzet mégsem ez. Miközben például a könyvelést kimondottan nőies foglalkozásnak tartják, az IT-t egyáltalán nem, pedig olyan képességeket kíván, amelyekkel a lányok legalább annyira rendelkeznek, mint a fiúk” – hangsúlyozta Skultéty Zoltánné, a miskolci Lévay József Református Gimnáziumból érkező Golenya Klaudia, Majoros Míra és Veres Dominika felkészítő tanára. Szerinte ezért fontos, hogy az olyan rendezvények, amilyen a Microsoft nyáritábora, ráébresszék a lányokat arra, hogy sokkal több van az informatikában, és bennük is, mint gondolnák.

 

A 15 éves Fernezelyi Sára, az AKG tanulója a matematikát és természettudományi tárgyakat tartja a legérdekesebbek, ugyanakkor szerinte rémisztő belegondolni, mennyi mindent nem tudunk még: „a mesterséges intelligencia rengeteg dologra lehet alkalmas, például jó hasznát lehetne venni az űr felfedezésében és az űrhajók irányításában is, amivel erőforrásokat lehetne megtakarítani.” Veres Dominika, aki a miskolci Lévay József Református Gimnáziumban tanul úgy véli, a robotok például a jövő fodrászataiban is hasznos alkalmazottak lehetnek, hiszen a fejformát elemezve adhatnak tippeket a klienseknek arra, hogy milyen frizura állna igazán jól nekik.

 

 

A Microsoft évek óta, változatos programokkal ösztönzi a lányokat arra, hogy minél előbb, lehetőleg már általános iskolában ismeretséget kössenek az informatikával és a kódolással. A vállalat megbízásából készült felmérések szerint ugyanis – annak ellenére, hogy az információtechnológia rohamosan fejlődik és egyedülálló karrierlehetőségeket kínál – Európában közel négyszer annyi férfi folytat informatikával kapcsolatos tanulmányokat, mint amennyi nő. Ráadásul a lányoknak csak egy nagyon kis hányada helyezkedik el IT-területen: a digitális munkahelyeken dolgozóknak csupán az ötöde nő, arányuk pedig csökken. Az idei tábor volt az első, amelyet a Microsoft kimondottan lányoknak szervezett; a tapasztalatok alapján azonban ezt újabbak követhetik.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Több százezernyi forintnyi érték lapul az otthonainkban

Ha valakinek hirtelen nagyobb összegre van szüksége, akkor érdemes szétnéznie a lakásban, mielőtt a bankba rohanna hitelért. A fenntarthatóság jegyében ma már szinte azonnal készpénzzé tehetjük a nem használt eszközeinket, amivel nemcsak a családi kasszának teszünk jót, hanem a környezetnek is. Egy-egy fiókban vagy szekrényben lapuló mobiltelefon, laptop, tablet, esetleg fényképezőgép ára a több százezer forintot is elérheti ugyanis még használtan is.

2024. március 18. 19:21

Kirobbanó gaming teljesítmény az AOC 44,5″ OLED monitorjával

Az AGON by AOC – a világ egyik vezető gamer monitor* és IT-kiegészítő márkája – újabb csúcskategóriás OLED modellel bővíti a népszerű AGON PRO termékcsaládot. A 44,5″ hüvelykes (113 cm) AGON PRO AG456UCZD gamer monitor elmélyült játékélményt nyújt. 

2024. március 18. 17:44

Átadták a Jedlik Ányos-díjat

Idén is átadták a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) egyik legrangosabb díját, a Jedlik Ányos-díjat, amely a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenység, valamint a kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásság elismerését szolgálja. A Magyar Nemzeti Múzeumban kiosztott díjat ezúttal két vegyészmérnök, egy építőmérnök, egy villamosmérnök és egy szellemitulajdon-védelem területén tevékenykedő szakember kapta.

2024. március 18. 16:10

Spinoff Extra: topvezetőktől tanulhatnak a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

A Spinoff Klub a győri Széchenyi István Egyetem nagy sikerű közösségépítő, innovációgazdasági programsorozata, amelyen meghívott előadók panelbeszélgetés keretében tárgyalják meg a legfrissebb technológiai trendek üzleti vonatkozásait. A mostani félévtől a brand újabb rendezvénnyel bővül: a Spinoff Extra során sikeres topmenedzserekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők – elsőként, március 20-án, szerdán dr. Szászi István, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója lesz a vendég.

2024. március 18. 14:37

Az ABB segíti a Feröer-szigetek zöld energiára való átállását

Az ABB folytatja együttműködését a SEV-vel, a Feröer-szigetek fő villamosenergia-termelőjével és -elosztójával. Az együttműködés keretében az ABB innovatív szinkronkompenzátor (SC) technológiát szállít, amellyel javítható az villamosenergia-hálózat stabilitása, ami napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír, mivel a szigeteken fokozatosan leállítják a fosszilis tüzelésű erőműveket, és megújuló energiaforrásokon alapuló áramtermelésre állnak át. A legújabb fejlesztés keretében a harmadik SC-egységet az északkeleti Borðoy szigetén telepítik, ahol ez a berendezés mintegy 5000 ember helyi áramellátását fogja javítani.

2024. március 18. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15