Egyre ritkábban kell "tankolni" az elektromos autókkal

forrás: Prím Online, 2018. szeptember 19. 10:12

Az újonnan forgalomba helyezett elektromos autók hatótávolsága tavaly átlagosan 300 kilométer volt, ami 10 százalékkal hosszabb, mint az előző évben. Ez az érték 2011-ben még 150 kilométer volt, s 2014-ben érte el a 200 kilométert. A szakértők előrejelzése szerint 2020-ban az újonnan forgalomba helyezett elektromos autók átlagosan legalább 400 kilométert lesznek képesek megtenni egyetlen töltéssel.

A jövőben egyre kevésbé hátráltatja majd az elektromos autók terjedését a viszonylag kis hatótávolság. Az áttörést akadályozó tényezők közül ennek jelentősége csökken – állapította meg az IFUA Horváth & Partners nemzetközi vezetési tanácsadó cég tanulmánya németországi adatok alapján.
 
Az átlagos hatótávolságot a szakértők úgy számítják ki, hogy a gyártók által közölt adatot súlyozzák a Németországban eladott különböző modellek számával.
 
A növekedést nem csak az új modellek hozzák magukkal. Sokkal inkább annak köszönhető, hogy a gyártók feljavítják a meglévő modelleket. A Renault például 240-ről 400 kilométerre növelte a ZOE hatótávolságát, a Volkswagen pedig 190-ről 300-ra az e-Golfét. Egy töltéssel a leghosszabb utat - a cég közlése szerint 632 kilométert - a Tesla Model S 100D tudja megtenni.
 
 
 
A kedvező változást nagyobb méretű és energiasűrűségű akkumulátorokkal érik el a gyártók. Azt azonban nem tapasztalták az IFUA Horváth & Partners szakértői, hogy egy kilométer megtételéhez kevesebb energiára lenne szükség, vagyis az energiafelhasználás hatékonysága nem javult.
 
Az elektromos autók hatótávolságának növekedése várhatóan folytatódik, ugyanis minden gyártó olyan modelleket ígér 2020-ra, amelyek már számottevően többet tudnak 300 kilométernél. 
Kulcsszavak: elektromos autó

Automobil ROVAT TOVÁBBI HÍREI

CES 2024: A mindennapokba beszökött a jövő

Mesterséges intelligencia, mobilitás, robotok ... csak egy pár kulcsszó a Szilícium völgyben egy évtizede megálmodott jövőből, ami most – a CES 2024 tanúsága szerint – gyakorlatilag már itt van a mindennapi világunkban, beszökött, miként Adynál az ősz...

2024. január 12. 15:23

Mesterséges intelligencia a kamerákban

Az automatizált vezetés lépésről lépésre egyre több támogatást nyújt a sofőröknek, jövőbeni célja pedig, hogy a jármű végül átvehesse a teljes irányítást. Sőt, még ennél is több: „Az embernél jobb vezetővé kívánjuk fejleszteni az autókat, így növelve a közúti közlekedés biztonságát. Más szavakkal: a technikának még az embernél is megbízhatóbban kell működnie” – hangsúlyozta Harald Kröger, a Bosch igazgatótanácsának tagja.

2019. szeptember 18. 20:30

A Bosch mobilitási üzletága gyorsabban nő a piacnál

A Bosch 2018 eleje óta mintegy 13 milliárd euró összegben kapott elektromobilitási megrendeléseket, többek között személygépkocsik és könnyű teherautók akkumulátoros erőátviteli rendszereire vonatkozó gyártási projekteket. E sikeres megrendeléseknek és saját innovatív erejének köszönhetően a Bosch a jelenlegi nehéz körülmények között is tartja pozícióját.

2019. szeptember 13. 11:28

A Fujitsu bemutatta közlekedési fejlesztéseit a berlini Shift AUTOMOTIVE konferencián

A Fujitsu - ma bemutatott - „Future Mobility Accelerator” jövőképe a gépjárműtechnológia innovációit hasznosítva támogatja az ENSZ 17 fenntartható fejlődési célkitűzésének1 megvalósulását – és pragmatikus, gyakorlatias lehetőségekkel, kisebb környezetterhelés mellett segíti a mobilitást a jövő városi környezetében.

2019. szeptember 11. 15:40

Nő a mobilparkolás népszerűsége

Az elmúlt években dinamikusan növekedett a mobilparkolások száma az egész országban a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. weboldalán keresztül elérhető adatok alapján, melyeket a Parkl dolgozott fel. Míg 2014 júliusában kevesebb, mint 40 ezer parkolást bonyolítottak átlagosan naponta mobilról, addig idén júliusban ez a szám már majdnem 100 ezer volt, derül ki statisztikákból. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a csúcsidőszak az ősz, így a következő hónapokban nehezebb parkolási körülmények várhatók. 

2019. szeptember 9. 11:48

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15