100 gigabites Ethernettel a nyílt adatközpontokért

forrás: Prím Online, 2018. szeptember 19. 14:29

 Az új Dell EMC Z sorozatú hálózati switch megduplázott kapacitással ad új lendületet a vállalatok és szolgáltatók IT transzformációs kezdeményezéseinek

A Dell EMC már forgalmazza a legújabb Z sorozatú 100 GbE hálózati switchet, a Z9264F-ON-t, amely kétszer akkora kapacitással rendelkezik mint az elődje, és a nyílt megoldások teljes készletét nyújtja a modern vállalati és szolgáltatói adatközpontokhoz.
 
 
Az új platform a Broadcom 6,4 terabit/s-os switchlapkájára, a StrataXGS® Tomahawk® II-re épül, és kimondottan nagy teljesítményű spine and leaf architektúrájú adatközpontokhoz készült, ahol ultragyors hálózati kapcsolatot biztosít a rackszekrények között. Az új Z9264F-ON 64 darab 100 GbE porttal és kompakt 2U méretével ideális választás az olyan ügyfelek számára akik nagy, költséges és elavult switchrendszereiket szeretnék leváltani, valamint fel szeretnék gyorsítani a 40 GbE-ről a 100 GbE technológiára való átállást.
 
„Nagyvállalati és szolgáltató ügyfeleink innovatív és nyílt hálózatkezelési megoldásokat szeretnének adatközpontjaik infrastruktúrájában alkalmazni. Az új Z9264F-ON megfelel ezeknek az elvárásoknak, és a piac leghatékonyabb 100 GbE switchplatformját nyújtja ügyfeleinknek. Mindeközben pedig maximális kontrollt biztosít hálózati kiadások és az infrastruktúra felett” – mondta Tom Burns, a Dell EMC Networking and Solutions alelnöke és vezérigazgatója.
 
Továbbra is az adatközpontok képezik az informatikai üzemeltetés és szolgáltatásnyújtás alapját. Folyamatosan gyarapodnak az ilyen jellegű beruházások, legyen szó helyszíni, üzemeltetett vagy felhőként elérhető létesítményekről. Mindegyik környezetben kulcsfontosságú szerepet tölt be a hálózati kapcsolat az adatközpontok rackszekrényei és maguk az adatközpontok között, majd a peremhálózat és végül a végfelhasználó felé. Ezzel együtt a virtualizációs és automatizációs technológiák alapjaiban változtatják meg az adatközpont-architektúrákat. Ez a folyamat számtalan eszközt feleslegessé tesz, és felgyorsítja a számítási és tárolóelemek közötti kapcsolatot. Ez a tendencia egyértelműen kirajzolódik a hiperkonvergens rendszerektől kezdve egészen a hyperscale hálózati környezetekig. 
 
Az architektúrák változásával együtt egyre erősödő elvárás mutatkozik a nagyvállalatok és szolgáltatók körében arra, hogy hardveres és szoftveres megoldásaikat egymástól függetlenül választhassák ki. A technológiák ilyen fokú szétválasztása – amit a Dell EMC nyílt hálózatkezelésnek nevez – kulcsfontosságú a szoftveresen definiált hálózatok (SDN) felé való elmozduláshoz, miközben a hálózati szoftverek száma és képességei drámaian növekednek. Az új Z9264F-ON igazodik ehhez az újfajta felhasználási modellhez, és a versenytársaknál több kereskedelmi és nyílt forráskódú szoftveres alternatívát kínál az ügyfelek számára, ami megnyitja a komolyabb fejlesztések, nagyobb megtakarítások és szorosabb kontroll felé vezető utat.
 
Több mint négy évvel ezelőtt a Dell EMC a nyílt hálózatkezeléssel forgatta fel az ipari status quót: megbontotta a hardver- és szoftverelemek addig alapvetőnek tekintett egységét. Azóta a vállalat teljes termékcsaládját ezen koncepció szerint átalakította át, és a legkülönbözőbb méretű ügyfelei számára nyújt széles körű választási lehetőségeket, legyen szó adatközpontokról vagy peremhálózatokról. A Z9264F-ON ezt a törekvést viszi tovább, és a nyílt hálózatkezelést a legkorszerűbb lapkára építi, amely a 100 GbE sűrűbb kiépítését, és összességében gyorsabb adatközpontokat eredményez. 
 
A hasonló sűrűséget kínáló konkurens piaci ajánlatok csak zárt konfigurációban érhetők el, azaz kizárólag az adott szállító szoftverével használhatók. Ez nemcsak a választási lehetőségeket, hanem a teljesítményt is korlátozza. A nyílt hálózatkezelés feloldja ezeket a korlátokat, és kulcsfontosságú képességeket tesz elérhetővé.
 
A Z9264F-ON a Dell EMC, és más partnerek szoftvereivel kombinálva egyaránt rugalmas és nagy teljesítményű fizikai hálózati infrastruktúrát kínál. A modern adatközpontok fizikai és virtuális hálózatokat egyesítenek, összekötik a virtuális gépeket és a tárolókat, és így egy szoftveresen definiált adatközpontot alkotnak. Ennek a rendszernek a kialakítása érdekében a Dell EMC szorosan együttműködik a VMware-rel, és „better together” néven kínált megoldásokkal optimalizálják az üzemeltetést és a költségeket.
 
A nyílt forráskódú hálózatkezelési technológiák rohamosan fejlődnek az olyan projektnek köszönhetően, amelyeket fejlesztői közösségek és hálózatüzemeltetők támogatnak. Ezek a feltörekvő szoftveres megoldások természetesen nyílt hardverplatformot igényelnek, a Z9264F pedig tökéletesen alkalmas erre a célra. Az ügyfeleké a választás, hogy a Z9264F-ON-on a Dell EMC OS10 Open Edition csomagját futtatják – amely a Linux Foundation OpenSwitch szoftverén alapul –, vagy az OpenSwitch, esetleg a SONiC ingyenesen elérhető verzióit töltik le az Open Compute Project weboldaláról. Ez egy sor új lehetőséggel és új közösségek hozzájárulásával gazdagítja a jelenleg is zajló innovációt és együttműködést.
Kulcsszavak: switch Dell EMC

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09