Mobil robotok a gyógyszeriparban

forrás: Prím Online, 2018. szeptember 26. 09:49

A gyártóiparban az egyre növekvő mértékű automatizáció elérte a belső logisztikai folyamatokat is. A gyógyszeripari vállalatok versenyelőnyt szerezhetnek: a mobil robotok használatának köszönhetően nő a termelékenységük és a rugalmasságuk egyaránt.

Az orvosi technológiának különlegesen magas fokú hatékonyságra és pontosságra van szüksége az egészségügyi használatra szánt műszerek gyártása esetén. Ugyanekkor az iparágnak egyre nagyobb versennyel kell szembenéznie a világpiaci konkurencia miatt, emellett pedig a vásárlói elvárások is növekednek.  A siker elérése érdekében a gyártóvállalatoknak hatékonyan kell hasznosítaniuk erőforrásaikat és megbízható működési folyamatokat kell létrehozniuk a gyártószektoruk támogatására. Az autonóm mobil robotokat (AMR-eket) gyakran használják kimondottan erre a célra.

 

Emberek és robotok együtt dolgoznak

A beépített érzékelőkkel, kamerákkal és fejlett szoftverrel rendelkező AMR-ek felismerik a környezetüket és a lehető leghatékonyabb úton érik el a célállomásukat, miközben biztonságosan kikerülik az embereket és a terep akadályait. Ennek köszönhetően a robotok biztonságosan képesek az emberek közvetlen közelében működni, miközben munkájukat végzik. 

 

Az együttműködő AMR-ek bármiféle programozói tapasztalat nélkül is telepíthetőek, emellett intelligens tájékozódási rendszerük és felhasználóbarát felületük segítségével integrációjuk rendkívül gyors, és kevés kiadással jár - így a befektetés kevesebb, mint egy év alatt megtérül.

 

 

Az orvosi műszerek gyártói automatizálják a belső szállítási folyamataikat

Az amerikai sebészeti eszközök gyártásával foglalkozó Argon Medical Devices jó példa arra, hogyan szereznek a gyártóvállalatok előnyt a mobil robotok alkalmazásával. Az Illinois állambeli wheelingi üzemükben egy Mobile Industrial Robots (MiR) márkájú MiR200 robot szállít anyagot a gyárból a raktárba, majd onnan vissza, tisztatéri körülmények között. Ennek köszönhetően a vállalat optimalizálta belső anyagmozgatását és munkafolyamatait azzal, hogy a felszabaduló emberi munkaerőt nagyobb felelősséggel járó feladatokra tudta átcsoportosítani.

 

Mielőtt elkezdték használni a MiR200-at az üzemben, a vállalat számtalan munkaórát fordított a belső szállítási folyamatokra, ami esetükben különösen időigényes, mivel a tisztatéri alkalmazottaknak köpenyeket, hajhálókat és védőszemüvegeket kellett viselniük, majd mindezt minden alkalommal levenniük, amikor kiléptek a tiszta termelési területről.

 

Kevin Hess, az Argon Medical műszaki igazgatója szerint nem kérdés, hogy az automatizáció bevált-e: „Nincsen sorban állás, vagy szakaszos folyamatok. A robot munkája nagyban segíti az anyagmozgatásunkat és a gyártási teljesítményünket.”

 

Az anyagmozgatás együttműködő robotok általi automatizálásával az Argon Medical úgy tud versenyképes maradni a munkaerőpiacon, hogy közben a hosszú távon alkalmazott szakembereik állásait is képes megtartani.

 

„Azok a dolgozók, akik korábban további feldolgozás céljából szállítottak termékeket az egyik részlegből a másikba, most csak rárakják őket a MiR100-ra, amikor az szokásos útvonalán haladva hozzájuk ér.” – mondja Per Hansen, az Elos Medtech fejlesztője. „Ez azt jelenti, hogy el tudják kerülni az felesleges várakozást és a megszakítást, és gördülékenyen dolgozhatják fel a termékeket a részlegükön belül.”

 

 

Sokoldalú és felhasználóbarát

A belső szállítás automatizálása kulcsfontosságú tényező lehet az orvosi eszközöket gyártó vállalatok versenyképességének megtartása érdekében.  A robottechnológia segítségével egyszerre tudják csökkenteni kiadásaikat és növelni hatékonyságukat. Az emberek közvetlen közelében dolgozó robotok új lehetőséget jelentenek, mert elvégzik az ismétlődő, időigényes szállítási folyamatokat, és eközben megbízhatóan dolgoznak.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Kerti bolt: az eMAG új, online üzlet az üzletben koncepciója több mint 100 ezer termékkel

Kerti bolt néven az eMAG új, bolt a boltban online koncepcióját indította útjára a webáruházában, amely mintegy 100 ezer-féle kertészeti terméket kínál, és kényelmesebb böngészési élményt nyújt e kategória termékei között. Értékesítési statisztikái szerint egy átlagos magyar vásárló átlagosan mintegy 24.000 forintot költ online vásárolt kertészeti termékekre – a legtöbb ilyen terméket május hónapban értékesíti a cég.

2024. április 18. 09:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09