Látás- és hallássérültek sakkja a Világsakkfesztiválon

forrás: Prím Online, 2018. október 12. 08:38

„Te is meglépheted!" FODISZ program a Global ChessFestival/Világsakkfesztivál rendezvényen - ahol bárki megismerheti, miben más a látás- és hallássérültek sakkja.

„A sakk háború mészárlás nélkül, küzdelem a hibák ellen, a lélek kultúrája, az intelligencia győzelme az erő fölött” – írta az október 13-i, Világsakkfesztivál kapcsán Andrea Bocelli világhírű olasz énekes Polgár Juditnak címzett levelében. – „A sakk, amellett, hogy egy rendkívül kellemes időtöltés, kiváló edzésmódszer az agynak, amely kifejezetten ajánlott a gyermekek számára. De a sakk egyben a létezés rendjének különleges metaforája is. (…) Számomra a sakk segített megérteni, hogy a világon semmi sem történik véletlenül” – fogalmazott az előadó, aki 12 éves korában egy baleset következtében vesztette el a látását. Andrea Bocelli szenvedélyes rajongása a játék iránt újfent bizonyítja, hogy a sakk nem ismer akadályokat. A fesztiválon ennek jegyében, a „Te is meglépheted” című programon mindenki megismerheti a látás- és hallássérült emberek speciális helyzetét, sakktechnikáját, és a segítségükre kifejlesztett eszközöket.

 

A sakk összeköt minket – Polgár Judit mottója jegyében immár negyedik alkalommal rendezik meg a Világsakkfesztivált (Global ChessFestival) október 13-án, idén igazán impozáns helyszínen, a Magyar Nemzeti Galériában. A rendezvény középpontjában idén is a Budapest áll, ám a legősibb táblajáték nemzetközi ünnepéhez több tucat ország csatlakozik szerte a világon.

 

Az egész napos, ingyenes családi fesztiválon rengeteg érdekes sakkprogram várja a látogatókat, köztük a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) által szervezett „Te is meglépheted!” címet viselő, betétesemény.  A Magyar Nemzeti Galiéra első emeletén 15.00 és 17.30 óra között zajló programon az érdeklődők megismerkedhetnek a látás- és hallássérültek sakkjával beszélgetések, technikai bemutatók, jelnyelvi edzés, valamint nagymesterek által tartott vaksakk bemutató mérkőzés keretében.

 

A „Te is meglépheted!” program házigazdája Szabó László, a FODISZ és a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, aki Strenner Hajnal Csillag, 13 éves vak sakkozó, ifjúsági játékos kislánnyal együtt szimultánt is játszik a Világsakkfesztiválon Polgár Judittal.

 

Az eseményen bemutatásra kerül Voján István találmánya, egy speciális mágneses rendszerrel kifejlesztett sakktábla, mely megkönnyíti a vakok, látássérültek számára a sakkozást, valamint egy új spanyol fejlesztésű „beszélő” sakkóra, melyet a magyar fogyatékos sakk válogatott első alkalommal, a 2018. október 15-én kezdődő, drezdai Világbajnokságon fog használni.

 

Az érdeklődők találkozhatnak, beszélgethetnek a rendezvényt követő napon Drezdába, az I. Fogyatékosok Sakkcsapat Világbajnokságára induló magyar válogatott tagjaival.

 

A FODISZ program vendége lesz többek között, Gledura Benjámin nagymester, a nemrég lezárult Sakkolimpián résztvevő magyar válogatott tagja, Popovics Ádám nemzetközi mester, a látás- és hallássérült válogatott csapatkapitánya, Máté Balázs világbajnoki 3. helyezett hallássérült sakkozó. Jelen lesznek a magyar látás- és hallássérült sakkválogatott tagjai, játékosok, edzők, a legtehetségesebb utánpótlás játékosok, és természetesen Polgár Judit is.

 

Program

Világsakkfesztivál programjai 10.00 órától kezdődnek és 17.30 óráig tartanak. Részletes program: https://www.globalchessfestival.com/budapest-2018/programok 

 

__________________________

 

I. Fogyatékosok Sakkcsapat Világbajnoksága

A Schachfestival Dresden szervezésében kerül megrendezésre az I. Fogyatékosok Sakkcsapat Világbajnoksága, melyre három sérülésspecifikumból (hallás-, látás- és mozgássérült) várnak versenyzőket a szervezők. A német szervezők az egyéni Világbajnokságot 2013 óta, három alkalommal rendezték meg, ennek sikerén felbuzdulva idén először csapatversenyt hirdettek meg.

 

Az esemény 7 fordulós svájci rendszerben kerül lebonyolításra. A fogyatékosok nemzetközi sakkszövetségeinek (ICSC, IPCA, IBCA) tagszervezetei delegálnak a nemzeti csapatba játékosokat. Magyarországot a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetség szervezésében, a Magyar Paralimpiai Bizottság támogatásával, három látás- és két hallássérült játékos képviseli.

 

A csapat a tavalyi egyéni Világbajnokságon a hallássérülteknél bronzérmet szerzett Máté Balázs nélkül utazik. A Látássérültek Sakkolimpiáján 2017-ben, Macedóniában 18. helyet elérő magyar csapat tagjai közül Rév Miklós, Voján István és Szilágyi Sámuel vesz részt, a hallássérülteket egyrészről Kajtár Dóra képviseli, másrészről idén - hosszú idő után először - ifjúsági játékost is köszönthetünk a csapatban, Cseke Viktória hallássérült játékos személyében. A csapat kapitánya Popovics Ádám nemzetközi mester lesz.

 

Ez a speciális világbajnokság egy igen figyelemreméltó kezdeményezés, mivel más sportágakban szinte lehetetlen lenne, ám a sakkban is komoly kihívásokat jelent, ha egy vak egy sikettel egymás ellen küzd. A német szervezők azonban fel vannak készülve ezekre a nemes feladatokra, és rengeteg segítővel, az integrációt elősegítő sportszerű keretek között zajlanak majd a nem mindennapi küzdelmek.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09