Figyelem és gondoskodás az első 3 hónapban. Ezen múlna a munkavállaló megtartása?

forrás: Prím Online, 2018. október 13. 09:16

Candidate expexrience és employer branding. A HR hívószavaivá váltak az elmúlt években  begyűrűző munkaerő-piaci válságnak köszönhetően. A munkáltatói márkaépítés és a jelöltélmény nem csak a jelöltek megtalálásának szempontjából fontos, az új szemlélet a teljes munkavállalói viszonyba beépítve a céget hosszú távon versenyképessé teheti. A Profession.hu legújabb kutatásában annak járt utána, hogyan látják a hazai cégek: megtalálni, vagy megtartani nehezebb ma a munkaerőt, illetve hogyan folytatódik az jelöltélmény a munkába lépés első napjától.

A Profession.hu összesen 244 céget kérdezett meg a felmérés során, akiknek 55 százaléka többségében vagy kizárólag kékgalléros, illetve 33 százaléka fehérgalléros munkaerőt foglalkoztat. A 67 százalékuk szerint a megfelelő munkaerőt megtalálni a nehezebb, aminek elsősorban a munkaerő- és szakember hiány, az alacsony bérszint, a magas költségek, valamint a rossz képzési rendszer az oka. Azok a cégek, akik szerint megtartani nehezebb a munkaerőt, elsősorban azt emelték ki, hogy nehéz hosszú távon lelkesíteni a mai munkavállalókat. Nem kitartóak, ha nem tetszik valami, azonnal tovább állnak. Változott az érdeklődésük, a prioritásuk. Egyre igényesebbek a munkakörnyezetükre, fizetésre, béren kívüli juttatásokra, és sokkal könnyebben váltanak munkahelyet egy jobb ajánlat esetén. 

 

A megfelelő onboarding segíthet

Ugyan a felmérés szerint minden második ügyfélnek van kialakult onboarding folyamata, de többségüknek ez csak az ‚alapcsomagot’ jelenti: bemutatást, adminisztrációt, munka-, tűzvédelmi oktatás és betanítást, tehát mindent, ami a mielőbbi munkavégzés megkezdéséhez feltétlenül szükséges. Az esetek felében ezeken felül már arra sem szentelnek időt, hogy bemutassák a vállalat történetét, és a különböző szervezeti egységeket. 93 százalékuk semmilyen onboarding folyamatot támogató szoftvert, programot nem használ, és az olyan orientációs tréningek, melyek segítenének a vállalat, a munkakör, és a különböző funkciók működésének megértésében, átlátásában, mindössze a megkérdezett cégek 14 százalékára jellemző. A próbaidő alatt többnyire nem kap visszajelzés a munkavállaló, illetve a próbaidő lejártával is mindössze a cégek fele ad értékelést a dolgozó addig teljesítményével kapcsolatban. A beilleszkedést és mindennapos stressz kezelését segítő mentális támogatást a cégek 26 százaléka nyújt, olyan mentor program pedig, ami a dolgozó fejlődését biztosítaná, az ügyfelek 29 százalékánál található. 

 

A legtöbb cég igyekszik mindent megtenni a munkaerő megtartásáért

A kutatásban résztvevő cégek 6 százaléka gondolja csak úgy, hogy az onboarding folyamatnak semmilyen jelentősége nincs. Az általános megítélés szerint a beléptetés folyamata segíti a gyorsabb beilleszkedést (69%), és fontos szerepe van első pozitív benyomás kialakulásában (65%), ami a próbaidő alatt meghatározó is lehet. Meglepő, hogy a cégeknek mindössze 46 százaléka gondolja úgy, hogy a megfelelő onboarding hatással lehet a hatékonyabb munkavégzésre, vagy a munkavállaló megtartására. Többségük úgy véli (70%), megtesznek mindent azért, hogy meg tudják tartani (az arra érdemes) kollégákat. Ők elsősorban a kommunikációra, és másodsorban a juttatásokra helyezik a hangsúlyt. Azok a cégek, akik saját bevallásuk szerint nem tesznek meg mindent az új munkavállalók megtartásáért, elsősorban a mentorálást és a visszajelzések hiányát nevezték meg legfőbb problémaként. Ők úgy ítélték meg, hogy az első 3 hónapon belül fordíthatnának nagyobb figyelmet és gondoskodást az új kollégára. Ebben az időszakban a lemorzsolódás  a cégek 15 százaléka szerint gyakori, 33 százalékuk szerint pedig átlagos.

 

A kutatás eredményei alapján egyértelmű fejlődés érezhető az itthoni vállalatoknál is. A visszajelzések gyűjtése a kollégák elvárásairól, a munkavégzés körülményeiről, véleményükről minden eddiginél fontosabb jelentőséggel bír a jelenlegi, megváltozott munkaerő-piaci helyzetben. Szerencsére a hazai cégek is egyre nagyobb figyelmet fordítanak a pozitív jelöltélményen túl az onboarding folyamatokra is, és betanulási programokkal, mentor rendszerrel és folyamatos kommunikációval igyekeznek a munkavállalókat megtartani. 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05