Fehér bot napi rendezvény a Vakok Általános Iskolájában

forrás: Prím Online, 2018. október 15. 13:38

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány és a Belügyminisztérium Informatikai Helyettes Államtitkársága 2018. október 13-án, a Vakok Általános Iskolájának Nádor Termében tartotta közös fehér bot napi rendezvényét. 

Az alapítvány immár 15 éve adományoz képernyőolvasó és -nagyító szoftvereket, felújított számítógépeket és digitális diktafonokat vak és gyengénlátó emberek számára. A képernyőolvasó és -nagyító szoftverek hallhatóvá vagy sokszoros felnagyításban láthatóbbá teszik a vak és gyengénlátó emberek számára a számítógép képernyőjén megjelenő információkat. Ezáltal biztosítják számukra az inkluzív tanulás, munkavégzés és a szabadidő hasznos eltöltésének lehetőségét.

 

Idén fontos mérföldkőhöz érkezett az alapítvány. A Belügyminisztérium által támogatott ország licenc programnak köszönhetően 2018. júliustól a vak és gyengénlátó, valamint az olvasásban akadályozott emberek, az őket oktató intézmények és az őket foglalkoztató munkahelyek ingyenesen igényelhetik a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licenceit.

 

Az ország licenc beszerzése, a „KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00025 - Közigazgatási szakrendszerek egységes eléréséhez és interoperabilitásához központi alkalmazás szintű szolgáltatások biztosítása” projekt keretében valósult meg.

 

A világon Magyarország a harmadik ország, mely biztosítja a vak, gyengénlátó és olvasásban akadályozott emberek számára ezt a rendkívüli lehetőséget. Az elmúlt két és fél hónapban már több mint 1.200 szoftverlicencet kértek és kaptak meg az igénylők, amelyekkel teljesértékű változatban használhatják ezeket a nemzetközileg is legnépszerűbb segítő szoftvereket. 

 

Ezentúl, Európában egyedülálló módon, nemcsak a Magyarország területén élők, hanem a határon túli, magyar igazolvánnyal rendelkezők is ingyenesen igényelhetik a szoftvereket.

 

Az alapítvány a Belügyminisztérium támogatásával, az amerikai Vispero cégcsoporttal együttműködésben fontos lépést tett annak érdekében, hogy a vak és gyengénlátó emberek számára is látható legyen a világ, és a diszlexiás emberek olvasásértése könnyebbé váljon.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05