Kiosztották az EIT Digital Challenge 2018 díjait Brüsszelben

forrás: Prím Online, 2018. október 23. 11:25

A budapesti székhelyű Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) digitális ága, az EIT Digital ötödik éve rendezi meg a legjobb európai deep tech cégek versenyét. 

Az idei brüsszeli döntő tíz nyertese nemzetközi növekedést segítő üzletfejlesztési csomaggal léphet szintet a globális versenyben. A díjazott technológiák között egészségügyi adatokat interaktívvá alakító, valamint elavult épületeket IoT útján energiahatékonnyá varázsoló rendszerek is vannak.

 

Az EIT Digital Challenge öt deep tech területen kereste a legjobb scaleupokat, azaz gyorsan növekvő és jól skálázható startupokat: digitális ipar, digitális jóllét, digitális városok, digitális pénzügyek és digitális infrastruktúra. Huszonnégy uniós országból kétszáz − köztük öt magyar − cég pályázott, amelyek közül végül a legjobb 25 kapott meghívót, hogy nemzetközi szakértői zsűri előtt bizonyítson a brüsszeli döntőben. A tíz díjazott vállalkozás 50 ezer euró értékű, egy éves növekedési támogatást kap az EIT Digital Akcelerátorától. Az egyes kategóriák győztesei ezen felül további 50 ezer euró pénzdíjban részesülnek. Az már korábban eldőlt, hogy az idei döntőt magyar résztvevő nélkül rendezik.

 

 

Ímd a 10 legjobb európai deep tech cég:  

 

Digitális ipar

1. Enerbrain: Elavult épületek okosabbá, egészségesebbé és fenntarthatóbbá tétele IoT alapú energiamegtakarítással.

2. Cargonexx: Intelligens szállítási hálózat európai távolsági teherszállításhoz.

 

Digitális jóllét

1. Active Cues: Kognitív problémákkal küzdő emberek fizikai és szellemi stimulálását segítő játékok.

2. Medicus AI: egészségügyi adatokat interaktív élménnyé alakító mesterséges intelligencia alapú platform.

 

Digitális városok

1. Toposens: Nagy teljesítményű, kivételesen alacsony energiaigényű és alacsony költségű 3D ultrahang és radarérzékelők okos épületekhez és önvezető járművekhez.

2. Understand.ai: Tréning és validációs adatok az önvezetés biztonságosabbá és megbízhatóbbá tételéhez. 

 

Digitális pénzügyek

1. Leveris: Moduláris, formabontó BaaP (banking-as-a-platform) megoldás a bankok által leküzdendő kihívások orvosolására.

2. Kasko: Végfelhasználók közötti biztosítási platform, amely a biztosítók számára lehetővé teszi digitális termékeik tervezését, terjesztését és futtatását

 

Digitális infrastruktúra

1. Baffin Bay Networks: Előfizetéses felhő alapú kiberbiztonsági szolgáltatás.

2. EasyBroadcast: A video és audio tartalmak streamingjével foglalkozó műsorszolgáltatók és over-the-top content (OTT) tartalomszolgáltatók költség és minőség jellegű problémáinak megoldása.

 

„A deep tech vállalkozók olyan erősen megkülönböztető jellegű technológiára építik üzletmenetüket, amely a piac többi szereplője számára belépési korlátként jelentkezik” – mondja Chahab Nastar, az EIT Digital innovációért felelős igazgatója. „Európa több oknál fogva is különleges lehetőség előtt áll, hogy vezető szerepre tegyen szert a deep tech terén. Az EIT Digitalnál arra törekszünk, hogy felépítsük a következő domináns deep tech cégeket. Első lépésként az igazán nagy növekedési potenciállal rendelkezőket kell kiválasztanunk, és éppen erre szolgál az EIT Digital Challenge. Tíz kiváló növekedési kilátással bíró győztest láthatunk, akikkel szívesen dolgozunk majd együtt az EIT Digital Akcelerátorában.”

 

Az EIT Digital Akcelerátor egy kiválóan felkészült üzletfejlesztőkből és befektetési szakértőkből álló páneurópai csapat, amely 15 európai városból végzi tevékenységét amellett, hogy külön központtal Szilícium-völgyben is jelen van. Az Akcelerátor 2012 óta közel 300 startupot támogatott, amelyek összesen 400 millió euró tőkebefektetést vonzottak, és ebből 100 millió eurót közvetlenül az Akcelerátor közreműködésével sikerült biztosítani.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05