ABB technológiával jön létre a világ legnagyobb digitális alállomása Fehéroroszországban

forrás: Prím Online, 2018. október 25. 11:02

A Belorusz Energiaügyi Minisztérium és az irányítása alá tartozó Mogilevenergo energiaátviteli közművállalat részére épített egyik legnagyobb légszigetelt alállomás (angol rövidítéssel: AIS) korszerűsítése során az ABB technológiájával jön létre a világ legnagyobb digitális alállomása.

A korszerűsítés nyomán az alállomás olyan digitális technológiával fog rendelkezni, amely egyrészt javítja szabályozhatóságát és megbízhatóságát, másrészt optimalizálja az üzemeltetési költségeit.  Az ABB szállítja hozzá az energiaellátás védelmi és irányítástechnikai rendszerét, az ABB Ability MicroSCADA (felügyeleti szabályozó és adatgyűjtő) rendszert, és azt a digitális processbus-t, amely rézhuzal helyett Ethernet kábelen keresztül biztosítja a különböző gyártóktól származó termékek közötti átjárható kommunikációt, és ezzel költséget, illetve helyet takarít meg. Az ABB a projekt részeként digitálisan előkészített nagyfeszültségű termékeket, köztük száloptikás áramérzékelőket (FOCS-FS) és szakaszolós megszakítókat (DCB) is szállít a műszaki tervezést és a beszerzést végző RIKO cég részére. 

 

A közel 9 és fél milliós lélekszámú, öt országgal határos Fehéroroszország villamosenergia-igénye egyre nő, és az ezt kielégítő áramellátó hálózat vele együtt bővül. A helyiek a digitális technológiában látják azt a kulcsfontosságú eszközt, amely segít leküzdeni a jövő energiatermeléssel és energiaigénnyel kapcsolatos kihívásait.

 

A digitalizáció példa nélküli rálátást biztosít a megrendelők eszközeire és rendszereire, és hatalmas adatmennyiség hatékony felhasználását teszi lehetővé. Ezenkívül a digitalizációnak köszönhető az informatika (IT) és az üzemeltetés technológia (OT) egyre egyszerűbb integrációja is, ami annyit jelent, hogy a vezérlő központok operátorai valós időben tudják értelmezni a legfontosabb jelenségeket, így megelőzhetővé válnak a kritikus hibák. A helyszínen telepített okos szenzorok számának növekedésével párhuzamosan egyre nagyobb lesz az alállomáson gyűjtött és elemzett folyamatadatok mennyisége, ami hozzájárul a védelem, a szabályozás és az állapotmonitoring javulásához, amennyiben az adatfelhőben gyülekező adatokat prediktív modellek létrehozására és gépi tanulásra használják fel.

 

 

„A legtávolabb eső területektől az igazgatóság ülésterméig mindenhol alkalmazható digitális termékek, szoftverek, valamint alállomási automatizálási, vezérlési és védelmi megoldások széles körének köszönhetően az ABB továbbra is a digitális hálózati technológia fejlesztésének élvonalában marad” – mondta Massimo Danieli, az ABB csoport Power Grids divízióján belül működő Grid Automation üzletág vezetője. – „Örömünkre szolgál, hogy hozzájárulhatunk a belorusz digitális alállomás létrehozásához, ami egy kiterjedtebb, okosabb és zöldebb hálózat kiépítése esetén tovább erősíti az ABB, mint szóba jöhető partner pozícióját” – tette még hozzá.

 

Az ABB kínálatának egy másik kulcsfontosságú területét a szabadon álló száloptikás áramérzékelők (FOCS-FS) és a digitális alállomáson belüli, nyílt szabványokon alapuló IEC 61850-es kommunikációt biztosító nem hagyományos műszertranszformátorok képezik.  A digitális alállomás valós idejű adatokat is gyűjt a primer berendezéseken és közvetlenül hasznosítható tudássá alakítja át azokat, így segítve a közműcégeket az általuk üzemeltetett eszközök működésének folyamatos megfigyelésében, állapotának ellenőrzésében és karbantartásában, s mindezt a költséghatékonyság javítása mellett. Ezeket a fontos eszközadatokat azután továbbítani lehet az ABB Ability Ellipse APM (eszközteljesítmény-menedzsment) szoftverre, mely így a prediktív és a preventív karbantartásra egyaránt lehetőséget biztosít. Az ABB leválasztó kismegszakítói (DCB) egyetlen egységben ötvözik a kismegszakító és a leválasztó funkciót, és ettől az alállomás felépítése még kompaktabb lesz.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Több százezernyi forintnyi érték lapul az otthonainkban

Ha valakinek hirtelen nagyobb összegre van szüksége, akkor érdemes szétnéznie a lakásban, mielőtt a bankba rohanna hitelért. A fenntarthatóság jegyében ma már szinte azonnal készpénzzé tehetjük a nem használt eszközeinket, amivel nemcsak a családi kasszának teszünk jót, hanem a környezetnek is. Egy-egy fiókban vagy szekrényben lapuló mobiltelefon, laptop, tablet, esetleg fényképezőgép ára a több százezer forintot is elérheti ugyanis még használtan is.

2024. március 18. 19:21

Spinoff Extra: topvezetőktől tanulhatnak a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

A Spinoff Klub a győri Széchenyi István Egyetem nagy sikerű közösségépítő, innovációgazdasági programsorozata, amelyen meghívott előadók panelbeszélgetés keretében tárgyalják meg a legfrissebb technológiai trendek üzleti vonatkozásait. A mostani félévtől a brand újabb rendezvénnyel bővül: a Spinoff Extra során sikeres topmenedzserekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők – elsőként, március 20-án, szerdán dr. Szászi István, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója lesz a vendég.

2024. március 18. 14:37

Az ABB segíti a Feröer-szigetek zöld energiára való átállását

Az ABB folytatja együttműködését a SEV-vel, a Feröer-szigetek fő villamosenergia-termelőjével és -elosztójával. Az együttműködés keretében az ABB innovatív szinkronkompenzátor (SC) technológiát szállít, amellyel javítható az villamosenergia-hálózat stabilitása, ami napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír, mivel a szigeteken fokozatosan leállítják a fosszilis tüzelésű erőműveket, és megújuló energiaforrásokon alapuló áramtermelésre állnak át. A legújabb fejlesztés keretében a harmadik SC-egységet az északkeleti Borðoy szigetén telepítik, ahol ez a berendezés mintegy 5000 ember helyi áramellátását fogja javítani.

2024. március 18. 12:59

Együtt száguld az autóipar és az SAP a digitális jövő felé

Figyelemre méltóan gyors változásoknak lehetünk tanúi manapság az autóiparban – gondoljunk akár a vezetéstámogató rendszerekre, az elektrifikációra vagy az újrafelhasználásra. Átalakulnak a vásárlási szokások is, az autószalonok helyett egyre többen vesznek járművet online. A generatív mesterséges intelligencia pedig várhatóan még több változást kényszerít ki. Az iparág saját versenyképességének fenntartásáért nagy figyelmet fordít a digitalizációra. 

2024. március 18. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15