Szélturbinában működő adatközpont közel nulla kibocsátással

forrás: Prím Online, 2018. november 13. 12:31

A Fujitsu szerver- és tárolótechnológiájával működik a világ egyik első, közel nulla kibocsátású adatközpontja egy németországi szélturbinában. A WestfalenWIND IT német áramszolgáltató WindCORES kezdeményezése keretében létrejött új hosztingmegoldással a Fujitsu SELECT partnere, a Green IT - Das Systemhaus rendkívül fenntartható és költséghatékony felhőszolgáltatásokat nyújthat ügyfeleinek.

 A WestfalenWIND IT által kidolgozott WindCORES közel nulla kibocsátású, 3. szintű adatközpont* a németországi Paderbornban működik. Hozzájárul annak a német tervnek a megvalósításhoz, melynek értelmében az egész ország környezetkímélő, fenntartható energiaellátásra kíván átállni, miközben a felhőszolgáltatások iránti növekvő igényt is kielégíti. A szélturbinában működő adatközpont koncepciója képes ellensúlyozni a vállalatok digitális átalakítása miatt megnövekedő CO2-kibocsátást. 

 

A Fujitsu adatközpontban használt energiahatékony Fujitsu PRIMERGY szerverei és ETERNUS tárolórendszerei fontos szerepet játszanak az energiafogyasztás csökkentésében. Továbbfejlesztett energiagazdálkodási funkcióik minimumra szorítják a teljes áramfelvételt, emellett nagy hatékonyságú komponensekkel, pl. egyenáram-váltakozóáram átalakítókkal és a legújabb generációs hűtési technológiával dolgoznak. A kis energiaigény és a szélturbina által termelt olcsó áram együtt számottevő megtakarítást jelent az ügyfelek számára. Így a Fujitsu partnere versenyképes áron kínálhatja felhőalapú szolgáltatásait, ráadásul környezetkímélő módon és közel nulla CO2-kibocsátással működhet.

 

„A vállalatok egyre inkább elvárják szállítóiktól, hogy mind a kínált szolgáltatások jellege, mind pedig szállításuk módja terén legyenek innovatívak. A Fujitsuval közösen kidolgozott és a környezetbarát WindCORES adatközpontból nyújtott virtualizált szolgáltatásokra épülő megoldással a Green IT saját környezettudatos elveihez hűen tud választási lehetőséget és költséghatékony megoldásokat kínálni ügyfeleinek. A vállalat így az új ‘zöld felhő’ kialakításán munkálkodó szolgáltatóknak is példát mutat” – nyilatkozta Dave Hazard, a Fujitsu EMEIA-régióbeli viszonteladói és közvetlen értékesítésért felelős alelnöke.

 

„Fenntartható, energiahatékony és gazdaságos IT-megoldásokkal szeretnénk ellátni ügyfeleinket. Sajnos az adatközpontok többsége jelentős mennyiségű fosszilis forrásból származó vagy atomenergiát használ, és dízel üzemanyagú generátorokkal hidalja át az áramszüneteket. A WestfalenWIND IT által kínált WindCORES megoldás kézenfekvő választás számunkra a szinte teljesen karbonsemleges szolgáltatások bevezetéséhez. A Fujitsu energiahatékony hardvereinek és dedikált támogatásának köszönhetően a szolgáltatások árát is rendkívül versenyképesen tudjuk megszabni” – mutatott rá Christian Hoffmeister, a Green IT informatikai vezérigazgató-helyettese. 

 

„A szélturbinák tornyaiban általában bőséges hely áll rendelkezésre az IT és infrastruktúra-berendezések számára, ami lehetőséget biztosít a jövő elosztott, kis kibocsátású adatközpontjainak kiépítésére. A WindCORES segítségével a Green IT-hez hasonló szállítók új, differenciált felhőszolgáltatás-portfóliót kínálhatnak ügyfeleiknek, az ügyfelek pedig ráadásként az alacsony energiaköltség, a fenntarthatóság és a kisebb széndioxid-kibocsátás előnyeit is élvezhetik” – tette hozzá dr. Gunar Schomaker, a WestfalenWIND IT Csoport társalapítója. 

 

A kezdeményezés összhangban áll az ENSZ fenntartható fejlődési céljaival 

A Fujitsu által a WindCORES projekthez nyújtott támogatás összhangban áll az ENSZ mindenki számára jobb és fenntarthatóbb jövő megteremtését szolgáló fenntartható fejlődési céljaival (SDG). Ezek a célok a klímaváltozással és a környezet pusztulásával kapcsolatos globális kihívásokkal kapcsolatosak. A kilencedik cél például a fenntartható iparosítást – „hibatűrő infrastruktúra kiépítését, befogadó és fenntartható iparosítást és az innováció előmozdítását” – szolgálja.

 

______________

* 3. szintű adatközpontként a projekt megbízhatósága 99,98%. Eddig az adatközpont által elfogyasztott energia 92%-a közvetlenül a szélturbinából származott. Az adatközpont két független áramszolgáltatóhoz is csatlakozik az N+1 redundancia érdekében, és azokban az időszakokban is zavartalanul működik, amikor nem elég erős a szél az energiatermeléshez. 

A Fujitsu és a környezet: A Fujitsu célja, hogy 2050-ig nullára csökkentse a Fujitsu Csoport CO2-kibocsátását. Ezenkívül a Fujitsu klímavédelmi és energiagazdálkodási jövőképe is foglalkozik a karbonmentes társadalom megteremtésével, valamint azzal, milyen válasz adható az infokommunikációs technológia segítségével a klímaváltozás kihívásaira. E jövőképe részeként a Fujitsu környezetvédelmi akcióterveket dolgoz ki az alábbi célok megvalósítására: a termékek környezeti teljesítményének javítása életciklusuk minden szakaszában, a fenntartható fejlődés előremozdítása és a biodiverzitás megőrzése IKT-szolgáltatásokkal, valamint a Fujitsu saját üvegházgáz-kibocsátásának és környezetterhelésének mérséklése az értéklánc egészében.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05