A magyarok közel fele nézett már bele titokban párja telefonjába

forrás: Prím Online, 2018. november 20. 09:49

Manapság féltékeny párok és aggódó szülők hada próbál beférkőzni a hozzá közel állók üzenetei és levelei közé, és így vélt titkok birtokába kerülni. 

Van, aki egyenesen kémprogramokat telepít, de a többség inkább akkor próbál belelesni párja vagy gyereke telefonjába, amikor az magára hagyja készülékét, például éppen a fürdőszobában énekelget zuhanyzás közben. Vannak, akik konkrét gyanú esetén és lebuktatási szándékkal néznek bele a másik privát leveleibe, üzeneteibe, de egyesek sportot űznek a kontroll ezen formájából és nem tudnak leállni. Azt nem árt tudni, hogy akármilyen okból leskelődnek az emberek, az akciónak ritkán lesz jó vége. 

 

A Samsung Electronics legújabb kutatásából*  az derül ki, hogy a felnőttek 40, a kamaszok 43 százaléka gondolja úgy, hogy a telefonjában tárolt információk nem tartoznak senki másra. Ha fordítva tesszük fel a kérdést, akkor a felnőttek csak ötöde állítja azt, hogy bárki belenézhet a telefonjukba, míg a kamaszok közül csupán 11 százalék gondolja így. Az okostelefonok elterjedésével ugyanakkor legféltettebb titkaink és legbelsőbb gondolataink könnyebben hozzáférhetők, mint valaha. A kutatás szerint a felnőttek 40, a kamaszok 61 százaléka be is vallja: volt már példa rá, hogy belenézett más telefonjába. Bár a digitalizáció lényegi pontokon változtatta meg a társas kapcsolatokat, az emberi viselkedés mögött ugyanazok a pszichológiai mechanizmusok működnek. Ha ezt a két tényezőt – alkalom és féltékenység – összeszorozzuk, meg is van a következmény: véget nem erő kapcsolati játszma, ami nem sok jóval kecsegtet.

 

abcnews.go.com
 

 

Kik és miért kutatnak titkok után?

Szakértők elsősorban a saját magunk iránti bizonytalansággal kötik össze mind a féltékenységet, mind pedig a párkapcsolati kémkedést. A féltékeny emberek nem mernek saját értékelésükre hagyatkozni, és úgy érzik, beleszólásuk nélkül alakul a kapcsolat. Akár erre, akár a hűtlenségre is képesek bizonyítékot keresni a másik fél telefonjában, illetve alkalmazásaiban. Fő mozgatórugó lehet még az ellenőrzés vágya is: a kémkedők folyamatosan kontrollálni próbálják, hol jár és mit csinál a másik, és igyekeznek „hazugságon kapni”. A Samsung kutatásából kiderül, hogy a felnőttek 76 százaléka szerint a párkapcsolatokban nem fontos, hogy belenézzek a partnerek egymás telefonjába, mert az eleve a bizalmatlanságot erősíti. „Ha a nyílt, őszinte kommunikáció helyett inkább a nyomozást választjuk a párkapcsolatunkban, akkor lélektani szempontból alapvetően nem másról van szó, mint az önbizalom és a párkapcsolati bizalom hiányáról – foglalja össze az alapállást Skultéti-Szabó Katalin, klinikai szakpszichológus.

 

A jól működő párkapcsolatokra két eset jellemző: a pár megállapodhat arról, hogy transzparensen kezelik egymás felületeit. Ismerik egymás email- és közösségi média jelszavait, kódjait és megállapodnak arról, hogy megnézhetik a másik személyes üzeneteit, fiókjait. Ez a megállapodás-típus ritka, inkább érett emberekre és kapcsolatokra jellemző. Szintén a magabiztos, jól működő párok esetében jellemző hozzáállás, hogy a felek nem tekintenek be egymás telefonjába, felületeire. „A párkapcsolatban a két fél együttesen alakítja ki a szabályokat. Ha a kommunikáció jól működik közöttük és egészséges személyiségek, nem merül fel bennük ok nélkül bizalmatlanság” – vélekedik Skultéti-Szabó Katalin, klinikai szakpszichológus. A gondok akkor kezdődnek, ha az egyik vagy mindkét fél titokban nézegeti a másik leveleit, üzeneteit. A szakértő úgy gondolja: „Amikor a párok ilyen helyzetbe kerülnek, érdemes számot vetniük azzal, hogy illenek-e egymáshoz vagy megfelelően képesek-e egyeztetni problémáikat.”

 

A Samsung kutatásának apropóját a hamarosan a mozikba kerülő, a vállalat által támogatott vígjáték, a BÚÉK témája adta. A film arra keresi a választ, hogy vajon a mobilozás és társaskapcsolatok hogyan hatnak egymásra. „Fontos tisztában lennünk azzal is, hogy milyen veszélyei és következményei vannak egy kapcsolatra nézve az egymás után való szimatolásnak. A mobil technológián keresztül az okostelefon az ember kezében válik eszközzé, és mindenkinek a saját felelőssége az etikus használat" – mondta el Samu Zsófia, a Samsung Electronics Magyar Zrt. kommunikációs vezetője. 

 

5 érv, hogy miért ne szimatoljunk:

  • Ugye te sem akarsz kukkoló lenni? A mások titkaiban való kutakodás a zaklatás előszobája. Egy komoly határátlépés, mely sem a kapcsolatra, sem a kémkedő személyiségére nem lehet építő hatással. 
  • Bagoly mondja verébnek? Mi jelenti a sikert a szimatoló félnek? Egy flörtölő üzenet bizonyosan! De vajon hogyan szembesíthető a másik fél a titokban szerzett információval? A kémkedő egyből elveszíti erkölcsi fölényét azzal, hogy a másik háta mögött leselkedett.
  • Tévedések vígjátéka. Az üzenetek kontextus nélkül könnyen félreérthetők. Nem minden az, aminek látszik és egy ártalmatlan üzenetet félreértelmezve komoly konfliktus támadhat a felek között. „Ha az egyik fél meg van győződve arról, hogy a másik rossz úton jár és nyomozásba kezd, ehhez fogja keresni, erre igazítja a megszerzett információkat” – avat be Skultéti-Szabó Katalin a folyamatba.
  • Ami nem öl meg, az megerősít? Ez nem mindig igaz. A kémkedés kifejezetten a gyengeség jele és gyengévé tesz: ha rendszeresen művelik, megváltoztatja a személyiséget, keserűvé teszi az embert. Mások életét élni mindig rosszabb, mint a sajátunkat. 
  • Van, amit nem lehet megbocsátani. A kémkedéssel és annak kiderülésével okozhatunk akár olyan károkat is, melyek helyreállíthatatlanok. Ha az egyik fél ilyen módon töri meg a bizalmat, akkor az akció vége akár szakítás is lehet, a felekhez méltatlan módon.

 

_________________

* Samsung Electronics: A magyarok mobilhasználati szokásai c. felmérés, 2018

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Még szélesebb körben elérhetők a Galaxy AI funkciók a One UI 6.1 frissítéssel

Még több Galaxy felhasználó léphet be a mobil AI új korszakába: a One UI 6.1 frissítéssel korábbi készülékeken is elérhetővé válnak a Galaxy AI funkciók március 28-tól. A Galaxy S23 széria, az S23 FE, a Z Fold5 és a Z Flip5 készülékek, valamint a Tab S9 termékcsalád tagjain is elérhetők lesznek azok a lehetőségek, melyeket az idén bemutatott Galaxy S24 széria felhasználói már kipróbálhattak.

2024. március 27. 19:13

A telefonálástól a nagyképernyős streamelésig – így alakította át az életünket 3 évtized alatt a mobiltechnológia

1994. március 26-án, 30 évvel ezelőtt indította a Yettel az első kereskedelmi GSM szolgáltatást Magyarországon, akkor még Pannon GSM néven. Nem csak a márka, a mobiltechnológia is számos újításon ment keresztül a három évtized alatt. Az akkoriban még csak hangszolgáltatást nyújtó méregdrága belépési díjtól indulva mára korlátlan hang- és adatcsomagok, szélsebes mobilinternet érhető el megfizethető áron, mind mobilon, mind az otthonokban, mobilhálózati alapokon. 30 év fejlődése, aminek mára a lakosság és az üzleti felhasználók is a nyertesei lettek.

2024. március 27. 16:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05