Generációs különbségek vannak a mobilozásban a Honor felmérése szerint

forrás: Prím Online, 2018. november 23. 09:50

A fotózás az egyik legfontosabb mobilos funkció a fiatalok számára, de mást fotóz az Y és a fiatalabb Z generáció – derül ki a Honor hat európai országban elvégzett kutatásából. A magyar fiatalok főként a gyorstöltési technológia, az ár-érték arány és a fotófunkciók alapján választanak telefont.

A Honor a Kantar Millward Brown-nal közösen hat európai országban – köztük Magyarországon – vizsgálta a márka számára elsődleges célcsoportot jelentő Y és Z generáció okostelefonokkal kapcsolatos szokásait és preferenciáit. A felmérést 2018 második felében 1800 15 és 38 év közötti okostelefon-használó körében végezték el Magyarországon, Csehországban, Lengyelországban, Szerbiában, Görögországban és Finnországban.

 

Legnépszerűbb funkciók: Z vs Y generáció

A kutatás szerint a fiatalok körében a telefonhívás a leggyakrabban használt mobilos funkció, de nem csak a telefonálás népszerű, a megkérdezettek 87%-a használja fotózásra, 83%-a email-ezésre és 78%-a közösségi oldalak látogatására a mobilját. A magyarok az átlaghoz képest lényegesebben kevesebbet SMS-eznek, MMS-eznek és használnak fitneszalkalmazásokat, de többet videóznak és használnak üzenetküldő alkalmazásokat, mint európai társaik.

 

A fényképezés mind a hat vizsgált országban a legfontosabb mobilfunkciók között van. Összességében a fiatal nők többet fotóznak, mint a fiatal férfiak, és aktívabbak a közösségi médiában is. A Z generáció (15 és 24 év között) szívesebben használja játékra, szórakozásra a mobilját, míg az Y nemzedék (25 és 38 év között) értelemszerűen jobban kihasználja a munka világában hasznos funkciókat (email, hanghívások, SMS és MMS). Érdekesség továbbá, hogy míg az Y-osok 76%-a látogatja a közösségi oldalakat a mobilján, addig a fiatalabb generáció 82%-a teszi ezt.

 

 

Már nem menő a #mutimiteszel?

A kutatásból kiderült, hogy az ételfotó nem a legnépszerűbb műfaj a fiatal korosztályokban (a válaszadóknak csak 5%-a készít ilyeneket), a magyarokra pedig ez fokozottan érvényes, csak 2%-uk fotózza le azt, amit eszik. Viszont majdnem minden harmadik magyar fiatal készít tájképeket és természetfotókat, míg a többi vizsgált országban ez csak átlagosan minden negyedik kortársukra igaz.

 

A felmérésben megkérdezett Z generáció 31%-a készít képet barátairól, rokonairól, míg ez az Y generáció esetében csak 23%. Viszont közülük minden negyedik készít gyermekről képet, sokkal gyakrabban, mint fiatalabb társaik (3%), de ez leginkább annak tudható be, hogy az Y korosztályban több a családos.

 

Nemcsak a generációk, hanem a nemek között is van különbség. A fiatal nők kétszer akkora gyakorisággal fotóznak gyerekeket (24% vs 12%), mint a férfiak, míg a férfiak jóval több fényképet lőnek tájakról (29% vs 20%), utcai életképekről és épületekről (12% vs 5%). 

 

Szelfik százalékokban

A fiatal okostelefon-felhasználók negyede heti több alkalommal is készít szelfit, a nők és a Z generációsok lelkesebben. Mi, magyarok az átlagosnál kevesebbet szelfizünk (26% vs 21%), feleannyit, mint a szerbek, de többet, mint a csehek (15%). Hasonló a helyzet a csoportos szelfikkel, azaz a „groufie-kkal” is, ilyeneket a magyar fiatalok tizede készít heti többször. Viszont az elkészült fotókat gyakrabban töltjük fel a közösségi oldalakra, mint az átlag (19% vs 13%). A fiatalabb Z nemzedékre pedig sokkal inkább jellemző, hogy szerkeszti is a képeket feltöltés előtt.

 

 

Gyorstöltés funkció és jó kamera kell a fiataloknak megfizethető áron

A Z és az Y generáció hasonló preferenciákkal rendelkezik az okostelefonok legfontosabb tulajdonságait illetően, de az egyes országok között már vannak eltérések. A finnek mellett például a magyaroknak a legfontosabb a hosszú üzemidő, erre költenék a rendelkezésre álló pénz csaknem ötödét, ha ők dönthetnének a termékfejlesztésről.

 

A magyar fiatalok okostelefont főként a gyorstöltési technológia, az ár-érték arány és a fotófunkciók, kamera alapján választanak. Nem csoda, hogy a kamera fontos szempont, hiszen a megkérdezett fiatalok 85%-a gyakrabban használ okostelefont fotózásra, mint kamerát, és 88%-uk gondolja úgy, hogy sokkal kényelmesebb mobillal fotózni, mint kamerával.

 

A Honor folyamatosan törekszik arra, hogy a fiatalok számára elérhetővé tegye a preferenciáiknak megfelelő okostelefonokat a legújabb technológiákkal, mint például a Honor 10 AI kamerával fotózáshoz, a Honor Play GPU Turbo-val játékhoz és a Honor 8X, amely egy okos választás a középkategóriában.

 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Díjazták az építőipar „rocksztárját”

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezető igazgatója vehette át az idei "Év Építőipari Személyisége" díjat. A szakember 30 éve képzi és inspirálja a szakembereket és az építőanyag kereskedőket, emellett támogatja a megrendelőket építési álmaik valóra váltásában. Legyen szó TikTok videóról, egy medence burkolásáról készülő oktatóanyagról, vagy ezer szakember motiválásáról egy konferencián, Markovich Béla mindenhol ott vagy és minden lehetőséget megragad, közvetlenül hozzájárulva az építőipar kultúrájának fejlődéséhez.

2024. március 29. 15:16

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

A hétköznapi élet során egyre több olyan impulzussal találkozunk, ami idegen nyelvhez kötött. Így vannak ezzel a pedagógusok is, akiknek a kezében páratlan lehetőség van: azok a tanárok ugyanis, akik még nem beszélnek angolul vagy németül, vagy esetleg magasabb szintre emelnék a nyelvtudásukat, esetleg csak gyakorolnák a kiejtésüket, bővítenék a  szókincsüket, térítésmentes nyelvtanulási lehetőséget tudhatnak magukénak. A KRÉTA Idegennyelvi Felkészítő Modulja (IFM) ugyanis térítésmentes lehetőséget biztosít minderre a pedagógusoknak is, akik közül már több ezren használják a felületet.

2024. március 29. 13:30

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05