Az Óbudai Egyetemre került a Kempelen Farkas életművét bemutató, mozgó sakkfigura

forrás: Prím Online, 2018. november 23. 18:20

A fővárosi Petőfi Irodalmi Múzeum, majd a Gödöllői Királyi Kastély díszterme után az Óbudai Egyetemen is bemutatkozott S. Hegyi Béla szobrászművész és a felsőoktatási intézmény együttműködéséből született SHB – KEMPELEN projekt november 20-án. 

Az installáció központi eleme, a sakk huszár bábujához hasonlító Kempelen Farkas szobor működés közben szabályos lólépésben közlekedik, és eközben beszél a nézőkhöz. A figurát mozgató robotot az Óbudai Egyetem két hallgatója készítette.

 

Az Óbudai Egyetem Bécsi úti campusán bemutatott SHB – KEMPELEN  installáció központi eleme a sakk huszár bábujához hasonlít, mely szabályos lólépésben tud közlekedni és meghatározott program szerint, lólépések sorozatán át visszakerül kiindulási helyére, miközben lépésenként beszél is hozzánk. A szobor által elmondott szöveg a művész szobrának készítésekor keletkezett írása, mely belső emberi konfliktusainkról szól. Az installáció része a sakktábla, melyen a szobor mozog, ahol az egyes sakktábla mezők Kempelen beszélőgépének tervrajzait ábrázolják.

 

S. Hegyi Béla szobrászművész az SHB – KEMPELEN projektben Kempelen Farkas gazdag életművét mutatja be, ötvözi egyetlen alkotásban. Az alkotó régóta kapcsolatban van az Óbudai Egyetemmel, ugyanis egyik jogelődjében, a Bánki Donát Műszaki Főiskolán szerezte gépészmérnöki diplomáját.

 

A különleges alkotást Dr. Bencsik Attila, az Óbudai Egyetem c. egyetemi tanára mutatta be. "Ebben a kompozícióban egyesül a művészet a mechatronikával, és különössége, hogy a hagyományosan megmintázott és bronzba öntött klasszikus portrét illeszti egy, a mű szellemi és fizikai terét kitágító környezetbe. Így lesz főszereplő maga a mobil szobor" - fogalmazott.

 

Az SHB – KEMPELEN  installáció egy valódi kihívás, és egyben egy maradandó alkotás a gépész és mechatronikai hallgatók számára, egy technikai-technológiai innováció. A mű egy társadalmi helyzetből fakadó, sok ember számára jellemző, gondolatot tárgyiasít meg, a dilemmát, melyet a szobor működés közben is szemléltet: elindulás előtt „körülnéz”, elfor­dul erre-arra és ugyanezt teszi az első szabályos lépés után is. Mint aki ellenőrzi, jó helyen van-e? A Kempelen Farkas párhuzammal talán úgy fogalmazhatnánk meg az alkotás mögött meghúzódó eszmei mondanivalót, hogy nem mindig tudjuk, hogy játékosok vagyunk-e vagy velünk játszanak.

 

A bemutatót Szokolay Dongó Balázs zenész muzsikája színesítette, akit megihletett az alkotás, és improvizatív játékával „keltette életre” a szobrot.

 

 

A Kempelen Farkas szobrát mozgató robotot Pinkóczi Szabolcs és Jamrik Bálint, az Óbudai Egyetem Mechatronikai és Járműtechnikai Intézetének hallgatói készítették Dr. Nagy István és Dr. Bencsik Attila szakmai irányításával. Külön kihívást jelentett a mechanizmus alkotóinak, hogy a szobrot mozgató robot szabályzásánál nem lehetett alkalmazni a klasszikus, úgynevezett PID szabályozást. Ezért egy sajátos módszert kellett kidolgozni, amely az impulzussorozaton, valamint az indulástól eltelt és a célpozícióig hátra lévő időn alapult.

 

Az SHB – KEMPELEN  fő támogatója és egyben annak tulajdonosa az Óbudai Egyetem, a projekt ötletgazdája és szellemi jogainak tulajdonosa az SHB Stúdió Képzőművészeti Kft., S. Hegyi Béla. Az installáció az Óbudai Egyetemen marad, a bemutatót követően a mű végleges helyének kijelölése után lesz újra megtekinthető.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15