Öt tipp a stresszmentes karácsonyért

forrás: Prím Online, 2018. december 4. 09:53

Az ünnepek közeledtével egyre többen díszítik fel otthonaikat, sütnek mézeskalácsot, vagy szaladgálnak boltról boltra az ajándékokért. Örömteli, ám mégsem teljesen gondtalan időszak ez, hiszen ünnep ide vagy oda, a nap még mindig csak 24 órából áll. A digitalizáció azonban most is segítségünkre lehet, hogy több idő maradjon arra, ami igazán fontos.

 

1. Nagybevásárlás online

A CIB Bank Nagy Időbevallás kutatása szerint a megkérdezettek majdnem 40%-a az online bevásárlásra esküszik, hiszen a házhozszállítással és a friss készletadatokkal felszerelt weboldalak több mint 5 órát spórolnak meg éves szinten az időnkből. Milyen jól jön pont karácsonykor az a plusz öt óra, nem igaz?

CIB tipp: Ahelyett, hogy az élelmiszerbolt pultjai között kóborolva szembesülnénk azzal, hogy pont kifogytak a család kedvenc szaloncukrából, vagy nincs elég mézeskalács fűszerkeverék, bátran vegyük igénybe az országos üzletláncok – Príma, Auchan, vagy Tesco – online bevásárlás opcióját. 

 

2. A legjobb karácsonyi menük titkai

Naponta átlagosan két órát fordítunk a ház körüli feladatok elvégzésére, de ebbe nem tartozik bele az az idő, amit a karácsonyi menüsor kitalálására fordítunk. Ismerősek az ételérzékenységekkel, személyes preferenciákkal, egyéni diétákkal összefüggő dilemmák? 

CIB tipp: A digitalizáció abban is a kezünkre játszik, hogy tökéletes és mindenki számára élvezhető ebédekkel és vacsorákkal tehessünk szeretteink kedvére. Az Androidos eszközökre elérhető Receptkereső alkalmazás segítségével a legnépszerűbb hazai oldalakon található receptek között böngészhetünk, az App Store-ból (iOS) letölthető Receptelő alkalmazással pedig megtalálhatjuk a tökéletes karácsonyi fogásokat, és meg is oszthatjuk másokkal kedvenc ünnepi receptjeinket.

 

3. Mi legyen a fa alatt?

Örökös kérdés, hogy mivel ajándékozzuk meg szeretteinket, családtagjainkat. Tárgyak esetében fennáll a lehetősége, hogy nem találjuk el az illető ízlését, vagy hogy már van neki egy ugyanilyen. Ha tehát igazán különleges meglepetést szeretnénk szerezni, válasszunk élményt! 

CIB tipp: A Nagy Időbevallás kutatás résztvevőinek 38%-a interneten keresztül foglal koncert- vagy színházjegyeket, a megkérdezettek negyede szerint ezzel a digitális megoldással több mint évi öt órát spórolnak meg. Mielőtt azonban nekiállnánk családi élményeket, zenei és művészeti programokat böngészni például a Jegy.hu weboldalon, érdemes megbeszélni a barátainkkal, ki mikor ér rá, esetleg óvatosan kipuhatolni, milyen darabot vagy előadót szeretnének látni. A Facebook Messenger applikációja nem csupán csoportbeszélgetésre ad módot: akár a konkrét programokról is dönthetünk az alkalmazáson belüli szavazással. 

 

4. Utazás, könnyedén

A karácsonyi ünneplés elengedhetetlen része a távoli hozzátartozók, nagymamák meglátogatása, azaz a nagy bejglitúra. Mivel minden család úton van karácsony másod- és harmadnapján, sajnos gyakran kerülhetünk dugóba, ami a vendéglátóinknak is kellemetlen órákat okozhat. 

CIB tipp: A népszerű GPS applikációk az aktuális közlekedési helyzet mutatása mellett alternatív útvonalakkal is segítenek. A Waze alkalmazásában ezen előnyök mellett magunk is jelezhetjük, ha valahol akadályt, torlódást látunk, így megkönnyíthetjük mások utazását. A CIB Nagy Időbevallás kutatásából kiderült, hogy a megkérdezettek 57%-a használ valamilyen útvonaltervező alkalmazást, és nemcsak azért, hogy odataláljon az aktuális célállomásra: 73%-uk érzi úgy, hogy jelentős időt spórolhat használatukkal.

 

5. Tervezd meg előre a kiadásokat!

Amellett, hogy az ajándékokról és a karácsonyi menüről gondoskodunk, nem szabad elfeledkeznünk a „szokásos” kiadásokról sem. A számlák, fenntartási költségek, lakbér sajnos nem tűnik el a karácsony alkalmával, így, hogy ne költekezzünk túl, a rezsit is kalkuláljuk bele az évvégi büdzsébe. 

CIB tipp: A banki és a rezsiszámlák befizetéséhez a CIB Nagy Időbevallás kutatása szerint a megkérdezettek 43-46%-a használ digitális megoldást, amivel nagyban felgyorsíthatjuk az ügyintézést. A CIB Bank Mobilalkalmazással például búcsút mondhatunk a sorban állásnak és a hagyományos számlabefizetésnek, hiszen a csekkbeolvasó segítségével pillanatok alatt rendezhetjük kiadásainkat, és a karácsonyi készülődésre koncentrálhatunk. 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Sony World Photography Awards 2024 – kihirdették a nyerteseket

A World Photography Organisation egy különleges gálaünnepségen Londonban kihirdette a Sony World Photography Awards 2024. évi nyerteseit. Az immár 17. éve megrendezett díjátadó ünnepség napjaink legjobb fotográfiai alkotásait mutatja be, valamint az elmúlt év legközkedveltebb képeit és történeteit díjazza. A győztes, döntős és shortlistre került képek április 19-től láthatók a Sony World Photography Awards 2024 kiállításon a londoni Somerset House-ban.

2024. április 19. 20:08

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

A MITTE az ügynökségi partnere a világ első tokenizált naperőmű projektjének

A MITTE felel a globális zöld energia vállalat, a Sunmoney Solar Group almárkájának branding és social feladataiért, illetve a Sunmoney 360 app design feladataiért.

2024. április 19. 16:59

Ünnepel a Samsung Galaxy Team európai sportolói csapata

Már csak 100 nap, és elkezdődnek a 2024-es párizsi olimpiai és paralimpia játékok. Ez alkalomból a Samsung, az esemény nemzetközi partnereként bejelenti eddigi legnagyobb létszámú sportolói csapatát. A vállalat idén összesen 57, köztük 44 európai Team Galaxy versenyzőt támogat – olyan sportolókat, akik a játékok során országukat képviselik –, hogy az olimpián is kihozhassák magukból a bennük rejlő lehetőségeket. 

2024. április 19. 15:11

Új szintet léphet az MI-forradalom az adatközpontokban

Együttműködési megállapodást kötött a Schneider Electric és az NVIDIA, a két cég összefogásának köszönhetően megnyílik az út a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásokat még jobban támogató, ugyanakkor energiahatékonyan működő adatközpontok kialakítása előtt. A megállapodás részeként a Schneider Electric leányvállalata, az AVEVA digitális iker platformját összekapcsolják az NVIDIA Omniverse megoldásával, egységes környezetet biztosítva a virtuális szimulációhoz és az együttműködéshez.

2024. április 19. 13:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09