A Corel eladja Linux-részlegét

Kővári Ádám Kővári Ádám, 2000. december 15. 13:00
Nem hivatalos források szerint a New York-i Linux Global Partners (LGP) 5 millió dollártért felvásárolná a Corel linuxos részlegét. A szebb időket is megért kanadai Corel Corp. hamarosan más cégekkel is felveszi a kapcsolatot, hogy mentsék még, ami menthető.
A Corel az 5 millió dolláron kívül az új Linux-cég részvényeinek 20 százalékát is megkapná. Joe Orlando az LGP részéről kijelentette, hogy "jó üzletnek néznek elébe, de korai lenne még beszélni róla". A Corel nem reagált az állításokra.

Még novemberben kapott szárnyra a hír, hogy a Corel meg kíván szabadulni linuxos részlegétől. Akkor az LGP-t nevezte meg, mint lehetséges tárgyalópartnert.

Várható, de egyben meglepő is volt a Corel bejelentése, hiszen a Las Vegas-i Comdexen Derek Burney (Corel CEO) még azt hangsúlyozta, hogy nem hagynak fel a fejlesztéssel, sőt augusztusban, az egykor Linux-ügyekért felelős Michael Cowplandot is újra a soraik közé veszik. Burney állítása szerint új utakat keresnek a desktop-orientált Debian alapú disztribúciójuk számára. Néhányan állítják, hogy a Corel tüstént lemond a Linuxról, mihelyt Cowpland kilép, és hogy a szoftvercégnek - mely egyébként 320 munkahelyet szüntetett meg a nyáron költségmegtakarítás néven - nagyobb szüksége van a pénzre, mint a linuxra.

Még októberben a Corel egy 135 milliós "vérfrissítést" kapott a Microsofttól, amely cserébe ígéretet tett, hogy termékeik ezentúl kompatibilisek lesznek a Microsoft .Net alapú technológiájával.

Az LGP ez év márciusában szerzett érdekeltséget hat linuxos cégben, ezenkívül jogot vásárolt öt, a Linuxhoz kötődő társaságban. Az LGP nem birtokolhatja 100 százalékosan az összes céget, de sokat irányíthat közülük. Átlagosan 20-25 százalékos részesedése van partnercégeiben, melyek mögött olyan nevek állnak, mint a Helix-Code, a Code Weavers (a közismert Windows-to-Linux program, a WINE készítője) és a Gnumatic Inc. (korábban GnuCash). A ZDNet szerint nem csak az LGP-nek fűzödik érdeke Corel Linux megvásárlásához. Az ottawai TransGaming Technologies - amely sok régi coreles dolgozót is alkalmaz - állítólag segített a Corel és LGP között zajló tárgyalásokban. A TransGaming elzárkózott a hír kommentálásától.

Kulcsszavak: Corel Linux linux +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05