Magyarország védtelen a kibertámadással szemben

forrás: Prím Online, 2018. december 14. 17:41

A Sophos 500 fős felmérésében IT döntéshozókat kérdezett meg Európa néhány országában arról, hogyan értékelik a biztonsági rendszerüket, mennyire tartanak egy esetleges adatsértéstől és rendelkeznek-e EDR (Endpoint Detection & Response), azaz végpont védelmi és elhárítási technológiával?

 

Van a vállalatnál képzett kiberbiztonsági szakértő?

Nálunk a többségnél – 64% - nincs, míg az Egyesült Királyságban pont fordított a helyzet, ott a cégek 81%-nál van ilyen szakértő, Franciaországban ez az arány 78%.

 

Németország itt is inkább hozzánk hasonló helyzetben van; csupán 33% alkalmaz erre szakasodott szakértőt. 

 

 

 

Mi a legnagyobb hiányosság az IT biztonság rendszerében?

Meglepő módon jelentősek a földrajzi eltérések. 

Magyarországon az IT döntéshozók szerint az emberi mulasztás okozza a legtöbb problémát, közel 40% válaszolta ezt. A hálózati biztonság hiányosságokat jelölte meg 22%, míg a tűzfal biztonságot a megkérdezettek 15 százaléka.

 

Ezzel szemben az Egyesült Királyság adminjai szerint a tűzfal biztonság terén a legjelentősebbek a hiányosságok (37%), Németországban – hozzánk hasonlóan - a legtöbben, 47% az emberi hibát jelölte meg. A harmadik legnagyobb hiányosságként a hálózati biztonságot jelölték meg kicsivel 20% felett az Egyesült Királyságban és Németországban is.

 

Mennyire bíztos abban, hogy adatsértés esetén, ki tudja deríteni a bűnözők bejutási pontját?

Magyarországon a megkérdezettek közel fele – 42% - válaszolta azt, hogy egyaltalán nem lenne biztos benne, 39% szerint elég nagy bizonyossággal ki tudná deríteni, míg csupán 19% mondta teljesen biztosra.

 

Ezzel szemben az Egyesült Királyság cégei magabiztosabbnak tűnnek: a 62%-ban meg vannak bizonyosodva róla, hogy igen. Németországban viszont – megint csak hozzánk hasonlóan - csak 24% válaszolt úgy, hogy bíznak magukban, a 62%-os többség csak viszonylagosan magabiztos. Mindkét országban elényésző azok aránya, akik egyaltalán nem tudnák kideríteni (EK: 3%, Németo.: 14%).

 

Rendelkezik a vállalata EDR rendszerrel?

Magyarország ezen a téren nagyon lemaradt a többiekhez képest, nálunk 40% válaszolta azt, hogy nincs és nem is tervezi a jövőben sem. Csupán 16% fontolgatja és alig 12% rendelkezik EDR eszközzel, ami része a végpontvédelmi rendszernek, 15%-nak meg, mint különálló eszköz van meg.

 

Az Egyesült Királyságbéli informatikai döntéshozók majdnem felének (49%) állnak rendelkezésére EDR eszközök az endpoint védelmük részeként. Franciaországban is ilyen a helyzet, ott az informatikai döntéshozók harmadánál (37%) futnak EDR eszközök. Németország le van maradva, náluk 25% ez az arány. Ezekhez az eredményekhez kapcsolódik, hogy a német piacon közel 40% tervezi ilyen technológiák implementálását a közeljövőben, míg ez jóval alacsonyabb mértékű, 14% az Egyesült Királyságban.

 

Mi az EDR – végpontvédelmi technológia elsődleges funkciója?

A nagy többség azonban megerősítette, az EDR egy fontos eszköze annak, hogy az IT biztonság átláthatósága és hatékonysága növekedjen. DE - az EDR eszköz elsődleges funkciója nincs egyértelműen tisztázva az egyes régiókban. 

 

Magyarországon első helyen áll az észlelés és incidensjelentés 19%-kal , hasonló a helyzet az Egyesült Királyságban ( 27%)), Németországban ( 28%) és Franciaországban (23%).

 

Ezt követi minden országban az a feltételezés, hogy az EDR fő célja a kártevők elleni védelem (18% körül) és a sebezhetőségek menedzselése 16% körül minden régióban.

 

A Sophos felmérése kihangsúlyozza az új és innovatív technológiát fontosságát az újgenerációs fenyegetések kezelésében: 

“A digitális bűnözők napjainkban különböző hackertechnikák szekvenciáját kötik össze, amelyek a végrehajtáskor dominókként épülnek egymásra és rendkívül nehéz őket lenyomozni.” - nyilatkozta Szappanos Gábor, a Sophos szakértője. “Ezek a láncolt támadások egyre hétköznapibbá váltak, és lehetővé teszik a támadók számára, hogy aktívak maradjanak a számítógépen még akkor is, amikor valamelyik kártékony komponens már blokkolva lett. Emiatt az IT csapatokat hamis biztonságérzetbe ringathatják. Még ha realizálják is, hogy valami hibádzik és nyomozni kezdenek, ezek a komplex támadások megnehezítik annak a meghatározását, hogy kompromittálódtak az adatok és történt e behatolás. A Sophos EDR-je segítheti az IT adminokat abban, hogy gyorsan azonosítsák a láncolt támadásokat, amelyek megkerülték a védelmüket, megállítsák a hackereket és meghatározzák, történt e behatolás.”

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50