Már a svéd lengőhinta is ABB technológiát használ

forrás: Prím Online, 2019. január 9. 16:35

A göteborgi Liseberg vidámpark Loke Gyro Swing nevű giroszkópikus hintája az ABB ipari frekvenciaváltójával működik. Az hinta biztonságosan és pontosan szimulálja az űrutazás fizikájának néhány elemét, ráadásul az energiatakarékosság figyelembevételével.

Az Európában az élvonalba tartozó, hajmeresztő utazást ígérő hatalmas lengőhinta egyszerre 40 bátor utasát röpíti a levegőbe egy hatalmas körív mentén. Az ingaként lengő, függőleges tengelye körül forgó hinta erős gravitációs erőt hoz létre, miközben utasai átélhetik az űrutazások során tapasztalható súlytalanság élményét. A 2 perc 20 másodpercig tartó, boldog visítozással kísért, feledhetetlen szórakozást az ABB innovatív technológiája teszi lehetővé. 

 

Az ABB nagyteljesítményű villamos rendszere hajtja a Loke Gyro Swing néven ismert hintát, amely a svédországi Göteborg városában működő híres Liseberg vidámpark egyik fő attrakciója. Az ipari motor által szabályozott intenzív gyorsulás és lassulás lélegzetelállító izgalmakat vált ki a hinta utasaiban, míg a gondosan kalibrált vezérlései garantálják, hogy a hatalmas lengőkar pontosan, hatékonyan – s talán ami a legfontosabb! – biztonságosan üzemeljen. A rendszer a környezeti fenntarthatóság terén is figyelemreméltó, mivel a hinta fékezési energiájából áramot termel, amit visszatáplál a helyi villamoshálózatba.  

 

A hintát a skandináv mitológia rettegett istenéről, Lokéról nevezték el, akit gyakran alakját változtató, a levegőben magasan szálló tréfacsinálóként írnak le. A 120 fokos körív mentén lengő hinta 100 km/óra sebességet ér el. Ahogy a kar kilép a lengés lefelé tartó szakaszából az utasok néhány pillanatig akár a 4G gravitációs erő hatását is átélhetik. Az arcvonásokat is eltorzítani képes 4G már közel áll ahhoz a megterheléshez, amelyet az űrbe tartó asztronautáknak is át kell élniük. Ezt követően, ahogy a pörgő, giroszkópos hinta megközelíti pályája 42 méteres legmagasabb pontját, az utasok rövid ideig átélhetik a súlytalanság élményét is. Ezek után nem meglepő, hogy a Kirmes&Park Revue szakfolyóirat a Lokét választotta a 2018-as év legjobb „élményhintájának”.  

 

 

A pontosság és a biztonság szerves része a rendszernek 

A meghibásodásbiztos vezérlőrendszereket gyártó Inautec GmbH az ABB innovatív ipari hajtását, az ACS880-17-et választotta a Gyro Swing üzemeltetéséhez. Az Intamin Amusement Rides Group-hoz tartozó Inautec világszerte vezető szerepet játszik a vidámparki eszközök piacán. 

 

Az ACS880-17 az ABB innovatív motorvezérlési technológiájára épül, működését pedig az ABB Ability távfelügyeleti megoldása segíti. A Gyro Swing gondosan megkoreografált mozdulatainak sikeres végrehajtását a hajtás pontosan szabályozott sebesség- és nyomatékszintekkel, valamint pontosan vezérelt pozíciókkal garantálja. Mivel az ABB pozícióvezérelt hajtásai nagy teljesítményű villanymotorokon is alkalmazhatók, így a rendszer több motor és hajtómű alkalmazása helyett egyetlen motorral is kialakítható, aminek köszönhetően csökken a rendszer összetettsége, nő a megbízhatósága, csendesebbé és hatékonyabbá válik. Az ACS880-17 pontos vezérlési képességei nélkül a Gyro Swing tervezőinek öt különböző villanymotort kellett volna betervezniük a rendszerbe ahhoz, hogy megoldják a hinta hajtását. 

 

Az egyéb előnyök mellett említést érdemel, hogy az ABB hajtása segítségével a lengőkar pontos pozícionálható, aminek köszönhetően a Gyro Swing minden „utazás” után pont a kívánt helyen áll meg. A rendszer pontossága javítja a hatékonyságot is, mivel az üzemeltetőknek nem kell minden kör után a hintát újra a megfelelő indulási helyzetbe állítani, így a hinta szinte folyamatosan üzemelhet, és zavartalanul képes kiszolgálni óránként 900 utasát. A hatékony működésnek köszönhetően az utasoknak rövidebb ideig kell várakozniuk, a több utas pedig nagyobb bevételt jelent a vidámpark tulajdonosai számára.   

 

Nem elhanyagolható szempont, hogy az utasok és az üzemeltetők egyaránt számíthatnak a rendszer garantálta biztonságára és megbízhatóságra. A biztonság rendszerbe illesztése általában számos külső komponenst tesz szükségessé, amelyek a rendszert összetettebbé és költségesebbé teszik. Azonban az ABB ACS880-17 jelű hajtása beépített biztonsági megoldásokkal (mint például a maximális kúszósebességek szabályozása és a váratlan indulások kiküszöbölése) épül, és megfelel a világ legszigorúbb biztonsági követelményeinek is. 

 

 

Az ACS880-17 jól tükrözi az ABB fenntarthatósági és innovációs szemléletét is. A visszatápláló hajtás visszanyeri a hintát lassító és megállító motor fékezési energiáját, azt villamos energiává alakítja, majd betáplálja a hálózatba. A hajtás a hinta minden egyes „utazási” ciklusa során megközelítőleg 1,4 kWh-t nyer vissza, ami egy klímaberendezés 1 órás üzemeltetéséhez elegendő. 

 

Miben rejlik az ABB technológia varázsa? Leginkább abban, hogy láthatatlanul, teljes mértékben a „színfalak” mögött működik, így a vidámpark nagy számú vendége arra összpontosíthat, amiért felkeresik a Loke Gyro Swing-et: hogy önfeledten élvezhessék, ahogy testük kiszabadul a gravitáció fogságából, és néhány pillanatig súlytalanná válik.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Több százezernyi forintnyi érték lapul az otthonainkban

Ha valakinek hirtelen nagyobb összegre van szüksége, akkor érdemes szétnéznie a lakásban, mielőtt a bankba rohanna hitelért. A fenntarthatóság jegyében ma már szinte azonnal készpénzzé tehetjük a nem használt eszközeinket, amivel nemcsak a családi kasszának teszünk jót, hanem a környezetnek is. Egy-egy fiókban vagy szekrényben lapuló mobiltelefon, laptop, tablet, esetleg fényképezőgép ára a több százezer forintot is elérheti ugyanis még használtan is.

2024. március 18. 19:21

Spinoff Extra: topvezetőktől tanulhatnak a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

A Spinoff Klub a győri Széchenyi István Egyetem nagy sikerű közösségépítő, innovációgazdasági programsorozata, amelyen meghívott előadók panelbeszélgetés keretében tárgyalják meg a legfrissebb technológiai trendek üzleti vonatkozásait. A mostani félévtől a brand újabb rendezvénnyel bővül: a Spinoff Extra során sikeres topmenedzserekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők – elsőként, március 20-án, szerdán dr. Szászi István, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója lesz a vendég.

2024. március 18. 14:37

Az ABB segíti a Feröer-szigetek zöld energiára való átállását

Az ABB folytatja együttműködését a SEV-vel, a Feröer-szigetek fő villamosenergia-termelőjével és -elosztójával. Az együttműködés keretében az ABB innovatív szinkronkompenzátor (SC) technológiát szállít, amellyel javítható az villamosenergia-hálózat stabilitása, ami napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír, mivel a szigeteken fokozatosan leállítják a fosszilis tüzelésű erőműveket, és megújuló energiaforrásokon alapuló áramtermelésre állnak át. A legújabb fejlesztés keretében a harmadik SC-egységet az északkeleti Borðoy szigetén telepítik, ahol ez a berendezés mintegy 5000 ember helyi áramellátását fogja javítani.

2024. március 18. 12:59

Együtt száguld az autóipar és az SAP a digitális jövő felé

Figyelemre méltóan gyors változásoknak lehetünk tanúi manapság az autóiparban – gondoljunk akár a vezetéstámogató rendszerekre, az elektrifikációra vagy az újrafelhasználásra. Átalakulnak a vásárlási szokások is, az autószalonok helyett egyre többen vesznek járművet online. A generatív mesterséges intelligencia pedig várhatóan még több változást kényszerít ki. Az iparág saját versenyképességének fenntartásáért nagy figyelmet fordít a digitalizációra. 

2024. március 18. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15