Okoscipő diktálja a kosárlabda jövőjét

forrás: Prím Online, 2019. január 16. 12:21

A Nike újabb innovációval hódítja meg a kosárpályákat: a Nike Adapt BB okoscipő egy alkalmazással kiegészülve minden játékos számára egyéni rögzítést tesz lehetővé, amely segíti a teljesítmény növelését. Az új modellt olyan elitsportolók is tesztelték már, mint a Boston Celtics játékosa, Jayson Tatum.

Egy sportcipő egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy a játékos lábát megfelelően rögzítse. Vegyük például a kosárlabdát: egy meccs közben a lábfej akár fél méretet is nyúlhat a cipőben. A rögzítéssel kapcsolatos igény a sportoló mozgásával párhuzamosan változik, a kérdés, hogyan lehet az összhangot megteremteni? E probléma áthidalására dolgozta ki a Nike tervezőcsapata a Nike Adapt technológiáját, amely folyamatosan képes személyre szabott rögzítést nyújtani a sportolóknak.

 

 

A rögzítéssel kapcsolatos megoldások átszövik a Nike történetét (Huarache, Flywire, Flyknit, hogy csak néhányat említsünk), az áttörésben azonban kulcsszerepet játszott a sportszergyártó első önbefűző sportcipője, a 2016-ban bemutatott Nike HyperAdapt 1.0. A Nike Adapt ennél is tovább megy: a platform az önbefűző rendszer mellett a cipőbe integrált program és a vele kapcsolatban álló alkalmazás segítségével személyre szabott rögzítést biztosít a játékos számára.

 

A működése egyszerű: a cipőbe lépve egyedi érzékelők mérik fel a játékos lábának rögzítéséhez szükséges erőt, és eszerint állítják be a rendszert. A talp alatt futó fűzők szakítószilárdsága 15 kg-os erőhatást is kibír (ez durván egy átlagos ejtőernyő zsinórjának teherbírása), így egy sor mozgásformánál biztosítja a megfelelő tartást. Az “agymunkát” a FitAdapt technológia végzi el: a játékosok manuálisan, vagy akár a Nike Adapt alkalmazást telefonról irányítva különböző erősségű rögzítést állíthatnak be maguknak – például időkérés alatt lazíthatják, majd a folytatáskor ismét szorosabbra állíthatják a fűzőket. A sportolók a FitAdapt technológia jövőbeni frissítéseiből is profitálni tudnak majd, segítve ezzel a rendszer tökéletesítését és új digitális szolgáltatások megalkotását.

 

 

Mint minden Nike innovációt, a Nike Adapt BB technológiáját is szigorú teszteknek vetették alá, ahol a nyomás, hőmérséklet, életciklus és vízállóság kívánalmait vizsgálták. Többek között 30 000 alkalommal gyakoroltak nyomást a cipőre 357 kg-os súllyal, 2900 fűzésciklust futtattak le (szorítástól lazításig), de tesztelték a modellt 45 °C-on, 85%-os pártartalom mellett is.

 

A modell végső formáját élsportolók bevonásával alakították ki. Köztük volt a Boston Celtics játékosa, Jayson Tatum is. „Sokat jelent számomra, hogy az elsők között próbálhattam ki a cipőt, ezáltal képviselhetem a Nike-t a kosarazás jövőjében. Az alkalmazás lehetővé teszi, hogy egy gombnyomással beállítsam a rögzítést, megváltoztassam a cipő színét és figyelemmel kövessem a töltöttséget…mindez elég menő.”

 

A FitAdapt technológia a Nike Adapt BB cipőben február elejétől elérhető.

 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön a MI Expo! Kiderül, hogyan formálja át az iparágakat az AI

Vajon lesz értéke az emberi munkának az AI-korszakban? Milyen munkaerőt tud kiváltani az AI már 2024-ben? Hogyan változtatja meg a munkaköröket a technológiai forradalom? Ilyen és efféle kérdéseket fognak körbejárni a MI Expo előadói június 11-én a Lurdy Házban. A rendezvény célja, hogy betekintést engedjen a kkv-k számára az iparágukat érintő legfontosabb változásokba.

2024. április 24. 13:11

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Újabb húszezer laptopot szállít a Delta Systems Kft. az iskoláknak

A tavaly őszi szállítás után idén újabb, csaknem 20 ezer laptopot kapnak Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Baranya és Somogy vármegye diákjai a Delta Systems Kft. közreműködésével mintegy 4 milliárd forint értékben. A Klebelsberg Központ nevében eljáró Digitális Kormányzati Ügynökség (DKÜ) a csaknem húszezer darab notebook beszerzésével kapcsolatos közbeszerzés nyerteseként nevezte meg a Delta Systems Kft. vezette konzorciumot, mellyel a négy vármegye tanulói számára biztosítják a digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeit. 

2024. április 24. 10:12

Ezek voltak a legnépszerűbb helyek és személyek az online médiában 2023-ban

Politikusok, sportolók, hazai és külföldi hírességek szerepelnek a leggyakrabban említett nevek között, amelyek megjelentek az online médiatérben 2023-ban. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 93 népszerű médiafelület – televíziós csatornák, újságok, rádiók honlapjai, valamint hírportálok, közösségimédia-felületek, fórumok és blogok – elemzésével azt vizsgálta, kik álltak a hírek és a közbeszéd fókuszában, valamint azt is, hogy hazánk és a nagyvilág helyszínei közül melyek szerepeltek a legtöbbet.

2024. április 23. 19:24

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50