Innovációs elitklubhoz csatlakozott a Tungsram

forrás: Prím Online, 2019. január 31. 16:05

Európa legnagyobb, kilenc országban kettőszáznál is több tagot tömörítő innovációs elitklubjához csatlakozott a Tungsram. Az évente több mint 100 millió eurós költségvetésből gazdálkodó EIT Digital egyetemek, kutatóközpontok, vállalatok együttműködése révén keresi azokat a technológiai fejlesztéseket, amelyek sikerre vihetők a világpiacon. 

Együttműködési megállapodást írt alá január elején Jörg Bauer, a Tungsram csoport elnök-vezérigazgatója az EIT Digitallal, a digitális transzformáció vezető uniós szervezetével. Ezzel a nagy múltú vállalat egy olyan európai innovációs ökoszisztémához csatlakozott, amely jelenleg 200-nál is több tagot számlál, köztük multinacionális társaságokat, középvállalatokat, egyetemeket és kutatóintézeteket. 

 

Az EIT Digital az Európai Parlament által létrehozott Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) szerződött partnere, és közel egy évtizede működik együtt partnereivel sikeres üzleti termékek és szolgáltatások létrehozása érdekében technológiai fejlesztések révén. A budapesti leányvállalat felel a közép-kelet-európai régióban zajló digitális átalakulás elősegítéséért. A szervezet éves költségvetése meghaladja a 100 millió eurót, azaz több, mint 32 milliárd forint. Az európai partnerhálózatban a digitális fejlesztésekben érdekelt gyakorlatilag valamennyi jelentős szereplő megtalálható, a magyarországi képviseletet pedig olyan, az innovációban élen járó vállalatok erősítik, mint az Ericsson, a Magyar Telekom, a Nokia vagy az OTP Bank. A hazai felsőoktatási intézmények közül az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), a kutatóintézetek közül a MTA-SZTAKI csatlakozott eddig az EIT Digitalhoz.

 

Egyedülálló európai innovációs ökoszisztéma

„Nagy örömmel üdvözöljük partnereink között a Tungsramot, amely Magyarországon a legnagyobb innovációs hagyományokkal rendelkező cégek közé tartozik. Csatlakozásuk kiválóan illeszkedik bővülési stratégiánkba, amelynek nyomán a magyarországi képviseletnél 2018-ban 11-ről 17-re nőtt a tagok száma. Célunk, hogy az innovációs tér minél több hazai és régiós szereplője kövesse a Tungsram példáját, amely a belépéssel egy egyedülálló európai ökoszisztéma előnyeit élvezheti” – emelte ki Gulyás László, az EIT Digital Hungary igazgatója.

 

A szervezet két modell szerint támogat fejlesztési projekteket: amikor az üzleti igényeket kötik össze a partnerhálózaton belül elérhető tudáskapacitással, a finanszírozás feltétele, hogy az új termék vagy szolgáltatás egy éven belül piacra kerüljön. Ennek értékesítéséből térül meg ugyanis az EIT Digital befektetése. A másik módszer esetén olyan független szereplők által kezdeményezett megoldásokat karolnak fel a növekedési fázisú startupok, azaz scaleupok körében, amelyek évente legalább egymillió euró forgalmat produkálnak, ám a további növekedéshez szükségük van az EIT Digital közreműködésére.

 

Új fórum a fiatal tehetségek felfedezésére

“A Tungsram 2018 áprilisában magyarországi központú, innovatív, globális márkaként tért vissza a piacra, és hagyományaihoz hűen a negyedik ipari forradalom kihívásaira is a tudásalapú kutatás-fejlesztést, a tehetségmenedzsmentet folyamatosan szem előtt tartva ad válaszokat. Szakembereink a kezdetektől egészen a mai napig tudatosan törekedtek arra, hogy saját területükön olyan új megoldásokkal rukkoljanak elő, amelyek stabil helyet biztosítanak a Tungsram számára a világ élvonalában. Most egy startup rugalmasságával és lelkesedésével vágunk bele az adatiparban, a mesterséges intelligenciában vagy a mobil kommunikáció fejlődésében rejlő lehetőségek kihasználásába. Az EIT Digital olyan fórumot teremt számunkra, ahol felfigyelhetünk új partnerekre, fiatal tehetségekre, és a közös projektek segítségével új ipari megoldásokat, jó gyakorlatokat dolgozhatunk ki. Teljes erővel vetjük bele magunkat a közös munkába, hiszen a jövő piaci sikereinek alapja az innováció, az oktatás és a tehetségek ösztönzése” - mondta Jörg Bauer, a Tungsram csoport elnök-vezérigazgatója. 

 

A Tungsram az elmúlt időszakban számos olyan kezdeményezés élére állt, amely bizonyítja ezt az elkötelezettséget. Az Open Innovation Center például a jövőbe mutató technológiákhoz nyújt gyors hozzáférést a csoport széles világítástechnikai portfólióját valamilyen módon kiegészíteni képes partnereik számára. A kiválasztott cégek nem csak a Tungsram tudásbázisát, infrastruktúráját és kapacitásait, hanem a felvevőpiacai nyújtotta lehetőségeket is használhatják. A vállalat égisze alatt működő középiskolai karrierprogram, a Future Talents (Jövő Tehetségei) pedig idén már 5 középiskolában, több mint 90 diák részvételével kezdődött el. Az egyéves kurzus révén a diákok nem csupán az Europro B2 üzleti angol nyelvvizsga megszerzéséhez kapnak hathatós segítséget, hanem a gyárak és az üzleti élet működésével is megismerkedhetnek.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Több százezernyi forintnyi érték lapul az otthonainkban

Ha valakinek hirtelen nagyobb összegre van szüksége, akkor érdemes szétnéznie a lakásban, mielőtt a bankba rohanna hitelért. A fenntarthatóság jegyében ma már szinte azonnal készpénzzé tehetjük a nem használt eszközeinket, amivel nemcsak a családi kasszának teszünk jót, hanem a környezetnek is. Egy-egy fiókban vagy szekrényben lapuló mobiltelefon, laptop, tablet, esetleg fényképezőgép ára a több százezer forintot is elérheti ugyanis még használtan is.

2024. március 18. 19:21

Spinoff Extra: topvezetőktől tanulhatnak a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

A Spinoff Klub a győri Széchenyi István Egyetem nagy sikerű közösségépítő, innovációgazdasági programsorozata, amelyen meghívott előadók panelbeszélgetés keretében tárgyalják meg a legfrissebb technológiai trendek üzleti vonatkozásait. A mostani félévtől a brand újabb rendezvénnyel bővül: a Spinoff Extra során sikeres topmenedzserekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők – elsőként, március 20-án, szerdán dr. Szászi István, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója lesz a vendég.

2024. március 18. 14:37

Az ABB segíti a Feröer-szigetek zöld energiára való átállását

Az ABB folytatja együttműködését a SEV-vel, a Feröer-szigetek fő villamosenergia-termelőjével és -elosztójával. Az együttműködés keretében az ABB innovatív szinkronkompenzátor (SC) technológiát szállít, amellyel javítható az villamosenergia-hálózat stabilitása, ami napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír, mivel a szigeteken fokozatosan leállítják a fosszilis tüzelésű erőműveket, és megújuló energiaforrásokon alapuló áramtermelésre állnak át. A legújabb fejlesztés keretében a harmadik SC-egységet az északkeleti Borðoy szigetén telepítik, ahol ez a berendezés mintegy 5000 ember helyi áramellátását fogja javítani.

2024. március 18. 12:59

Együtt száguld az autóipar és az SAP a digitális jövő felé

Figyelemre méltóan gyors változásoknak lehetünk tanúi manapság az autóiparban – gondoljunk akár a vezetéstámogató rendszerekre, az elektrifikációra vagy az újrafelhasználásra. Átalakulnak a vásárlási szokások is, az autószalonok helyett egyre többen vesznek járművet online. A generatív mesterséges intelligencia pedig várhatóan még több változást kényszerít ki. Az iparág saját versenyképességének fenntartásáért nagy figyelmet fordít a digitalizációra. 

2024. március 18. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15