A digitálisan képzett szakembereken múlik az európai cégek további növekedése

forrás: Prím Online, 2019. február 8. 17:48

A technológiában jártas munkaerő biztosítása elengedhetetlen Európa tőkevonzó képességének megőrzéséhez. A döntéshozók többsége szerint a digitális készségek hiányának negatív hatása van az árbevételre és a vállalatok működési hatékonyságára - állapítja meg az EY 200 HR vezető körében végzett Building a Better Working Europe felmérése.

Egyre több új munkahely jön létre a digitális és üzleti szolgáltatásokhoz kötődően Európában a külföldi tőkebefektetéseknek (FDI) köszönhetően. A nemzetközi befektetők fele tervez új beruházásokat a kontinensen. A térségben már működő cégek 41 százaléka pedig annak ellenére tovább bővülne, hogy a küszöbön álló Brexit miatt érezhető a döntéshozók bizonytalansága. 

 

A megkérdezett vezetők 34 százaléka szerint Európa gazdasági jövőjét az határozza meg, milyen eredményesen tudja kihasználni a digitalizáció térhódítását. Az új technológiák elterjedése azonban túl gyorsan történik. Minden második válaszadó úgy látja, hogy a cégek nem képesek időben felvenni a megfelelő tehetségeket ahhoz, hogy innoválni tudjanak.

 

A nemzetközi tendenciák itthon is érvényesek. A magyar cégek relatív versenyképességének kulcsa, hogy képesek-e elsőszámú prioritásként kezelni a digitalizációt. Meg tudják-e teremteni a nyitottság és tanulás kultúráját a szervezetben, illetve, hogy megvan-e az a munkaerő bevonzó képességük, amely révén felvehetik az új technológiák szakértőit.

 

„A befektetők elvárásainak teljesítéséhez elengedhetetlen a dolgozók digitális készségeinek fejlesztése. Az emberi erőforrást vezetői szinten menedzselő, technológiailag érett szervezetek általában hatékonyabban működnek és a fluktuáció is látványosan alacsonyabb ezeknél a cégeknél. Ugyanakkor a társaságoknak alig fele rendelkezik három évnél messzebbre tekintő HR-stratégiával” – emelte ki Farkas Margit, az EY Személyügyi tanácsadással foglalkozó üzletágának partnere.

 

Az európai vállalatok közel fele (48%) jelenleg nem rendelkezik megfelelő szakértelemmel a kiberbiztonság, a mesterséges intelligencia és a robotika területén. A korlátozott technológiai készségek rontják a társaságok növekedési kilátásait, és negatív hatással vannak az árbevételre (67%).

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15