Beszámoló a Safer Internet Program 2018. évi oktatási eredményeiről

forrás: Prím Online, 2019. február 18. 15:51

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, az Európai Unió Safer Internet Programjának (SIP) hazai konzorciumvezetője összesítette 2018-as oktatási tevékenységét. A szervezet a korábbi évekhez hasonlóan tavaly is kötetlen, játékos, interaktív formában hívta fel a szülők, pedagógusok, gyermekek figyelmét az internethasználatból fakadó esetleges veszélyekre, azok kivédésének lehetőségeire, és az internet által kínált pozitív lehetőségekre, azok hasznos felhasználására.

 

Internetbiztonsági foglalkozások, előadások egész Magyarországon

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a program itthoni koordinátora és tudatosságnövelő központja, oktatói az internet biztonságos használatának oktatásával, tudatosításával foglalkoznak. Ennek érdekében 2018-ban a SIP oktatói közel 38 000 felhasználót oktattak.

 

A 29 176 gyerek mellett 8789 tanárt, szülőt és döntéshozót is továbbképeztek, 265 különböző budapesti és 91 vidéki helyszínen, összesen 582 alkalommal.

 

A gyerekek, szülők és pedagógusok minden településen érdeklődve fogadták az oktatókat. Az előadások számos esetben kötetlen beszélgetésekké alakultak át, ahol a résztvevők saját tapasztalataikat osztották meg egymással.

 

Az év során két különböző, az internetbiztonság témájában kiírt pályázatukra közel 200 gyerek jelentkezett három különböző korcsoportban – általános iskola alsó-, felső osztályai és középiskola –, nemcsak budapesti, hanem számos vidéki oktatási intézményből is. A nyertesek pénzjutalmat és értékes tárgyjutalmat kaptak.

 

Térképen a 2018 során tartott előadásaik:                                    Budapest és környékén
                                                                                                       tartott foglalkozásaik:

 

 

Éves áttekintés, mérföldkövek

2018. február 6-án, a Biztonságos Internet Napon Szervezetük egy egynapos programmal és egy pályázattal készült. A pályázatra közel 70 pályamunka érkezett be, a rendezvény során pedig az érdeklődők különböző szakemberekkel találkozhattak és beszélgethettek az internetbiztonságról.

 

2018 áprilisában ismét csatlakoztak a Digitális Témahéthez, ekkor 17 budapesti és 54 vidéki intézményben összesen 165 órát tartottak oktatóik. A SIP idén is csatlakozik ehhez a programhoz, április 8-12. között. 

 

2018. május 26-27-én, a Városligeti Gyereknapon felállított Biztonságos Internet sátrukban támogatóik, partnereik, informatikai cégek, döntéshozók és önkéntesek az addiginál is nagyobb létszámban várták a sátor látogatóit, ahol a két nap során több mint tízezren fordultak meg. Itt az internetbiztonsághoz, adatvédelemhez kapcsolódó kalandos játékok, labirintus, különböző kézműves-foglalkozások és logikai játékok várták a gyerekeket és szüleiket.

 

A mozgalmas tanévet kalandokkal teli nyár követte. A nyári szünet idején közel száz szabadtéri rendezvényre, témanapra, témahétre, tematikus táborra, nyáritáborra, programozó táborba hívták a SIP oktatóit, ahol interaktív foglalkozások keretében, játékos formában beszélgethettek a kíváncsi gyerekekkel.

 

 

Október 2-án rendezték meg az V. Internetkonferenciát, „Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” címmel a Magyar Tudományos Akadémián, ahol a 23 előadást több mint 300 hallgató követte a helyszínen. Az előadásokat élőben is közvetítették a neten, ezek jelenleg is elérhetőek szervezetük Youtube csatornáján és a www.gyermekmento.hu honlapon is.

 

2018-ban ezen kívül több hazai és külföldi konferencián is részt vettek, melyeken az alábbi témakörökben tartottak előadást: internetbiztonság témájában szervezett nemzetközi szimpóziumon Szörényváron és a Kárpát-medencei Gyermekvédelmi Konferencián, Csíksomlyón (Erdély), de részt vettek a V4+ és Keleti Partnerség Szakértői Szemináriumán is Budapesten.

 

2018-ban munkájukat a Microsoft is támogatta a Cash Grant Projekt keretében, mely segítségével további iskolákhoz és gyerekekhez juthattak el. Ugyancsak a Cash Grant Projekt keretében a Logiscool segítségével a gyerekek a kódolásról is tanulhattak.

 

Ezen kívül az év során még olyan egyetemekkel is együttműködtek (ELTE, Neumann János Egyetem, Kecskemét), ahol a Pedagógusképző Kar hallgatóinak is beszélhettek az internet biztonságos használatának fontosságáról az oktatásban.

 

Fiatalokból álló Youth Panel-csapatuk 2018 során újabb lelkes tagokkal bővült, illetve kiválasztották azt a fiatalt is, aki programjukat Brüsszelben képviselhette a most már éves rendszerességgel megrendezésre kerülő Safer Internet Fórumon.

 

Az évet egy megtisztelő, baráti látogatással zárták, hiszen Budapesten fogadhatták a Program nemzetközi koordinációját irányító csapatának brüsszeli képviselőjét.

 

 

Továbbra is megunhatatlan a Lájkvadász társasjátékuk

A „Lájkvadász” nevű társasjáték egy saját fejlesztésű offline társas, mely edukatív módon vezeti rá a játékosokat arra, hogy mit szabad tenni a világhálón, illetve hogyan lehet elkerülni az internet különböző veszélyeit. A játék során a gyerekeknek különböző feladatokat kell teljesíteniük, szituációs szerepjátékok vannak, melyekből nemcsak tanulni tudnak játékostársaiktól, de olyan hasznos tanácsokat, információkat is megtudhatnak, amelyek segítségével tudatos felhasználókká válhatnak.

 

A társast az oktatók rendszeresen viszik magukkal a rendezvényekre, foglalkozásokra, amellyel még könnyebben és közvetlenebbül tudják megszólítani a gyerekeket, hisz játékosan, kötetlen formában nagyon sok hasznos információ adható át vele. A társasjáték nagyon népszerű a pedagógusok körében is.

 

A játék továbbfejlesztett verziója is közkedvelt volt a nagyobb rendezvényeken, melyet már nem csak az asztalnál, hanem szabad téren, élőbábus megoldással is lehet használni.

 

A Lájkvadászk továbbra is megrendelhető ingyenesen a sip@gyermekmento.hu címen.

Fotók: Gordon Eszter, SIP

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05