A UPS drónokkal szállít orvosi mintákat az USA-ban

forrás: Prím Online, 2019. április 5. 11:33

A UPS úttörő logisztikai szolgáltatást jelentett be az USA-ban, amely lehetővé teszi az orvosi minták pilóta nélküli drónokon történő kiszállítását. A megoldást az autonóm drón-technológiák vezetőjével, a Matternettel együttműködve indították el. A pilótaprojektnek számító program Észak-Karolina államának fővárosában, Raleigh-ben, a WakeMed kórházában, a Szövetségi Légiközlekedési Hivatal (FAA) és Észak-Karolina Közlekedési Hivatalának (NCDOT) felügyelete mellett zajlik.

A UPS és a Matternet programja fontos mérföldkő a pilóta nélküli légi közlekedésben. Jelenleg az orvosi minták többsége a WakeMed egészségügyi rendszerében futár autókkal történik. A drónok alkalmazásával lehetőség nyílik az igény szerinti, akár egynapos szállításra, a késések elkerülésére, az orvosi szállítás hatékonyságának növelésére, a potenciális életmentő vizsgálatok gyors elvégzésére, és mindezt alacsonyabb költségek mellett.

 

A mostani bevezetést egy több mint féléves tesztsorozat előzte meg az FAA pilóta nélküli légijármű-rendszerintegrációs kísérleti programjának (IPP) keretében. A hároméves FAA program célja a drónok gyakorlati alkalmazásának tesztelése a helyi önkormányzatok és magánszektorbeli vállalatok együttműködésében, a technológia biztonságos és hasznos mindennapi alkalmazása érdekében. Az öt érintett IPP-partner az FAA, az NCDOT, a UPS, a Matternet és a WakeMed.

 

 

A program a Matternet M2-es quadcopterét használja, amely újratölthető lítium-ion akkumulátorral üzemel, a hasznos terhelhetősége közel 2,5 kg és több mint 20 km távolságra is képes elszállítani az orvosi küldeményt.

 

A WakeMed program során a szakemberek orvosi mintát – például vérmintát – töltenek egy biztonságos dróntartályba. A drón egy speciálisan kiképzett távoli pilóta felügyelete mellett, egy előre meghatározott repülési útvonal mentén szállítja el azt a WakeMed fő kórházi és központi patológiás laboratóriumában található rögzített leszállóhelyre. 

 

 

A program a UPS Globális Okos Logisztikai Hálózatának bővítését célzó projektjének része, mely kulcseleme a vállalat átalakulási stratégiájának. Az egészségügyi logisztika a UPS számára kiemelt, elsődleges fontosságú szegmens. Éppen ezért épít a vállalat új kapcsolatokat és dolgoz ki technológiákat a jobb betegellátás biztosítása érdekében, egyszerűsített logisztikai és ellátási lánc kidolgozása mellett.

 

Ez az új együttműködés a UPS legújabb programja, amiben a drónjáratokat hasznosítják az egészségügyi logisztika támogatására, és egyben ez az első, az amerikai légügyi felügyelet által jóváhagyott rutinszerű drónkiszállítási program. A UPS a GAVI-val és a Zipline-nal közösen 2016-ban szállított először vérkészítményeket Ruanda elszigetelt részeire. A Matternet csapata Svájcban már több mint 3000 járatot juttatott célba az egészségügyi rendszerek szolgálatában.

Kulcsszavak: logisztika drón UPS

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05