Magyar technológia ad megoldást a kiemelt fontosságú infokommunikációs berendezések hatékony hűtésére

forrás: Prím Online, 2019. április 14. 09:57

Az IT infrastruktúra fejlődésével az infokommunikációs berendezések hűtési technológiája is egyre inkább kulcsfontosságú. A hatékony energiamenedzsmentre a választ egy magyar startup, a Start it @K&H inkubátorban működő HeatVentors adhatja meg, mivel a cég fázisváltáson alapuló hőenergia-tárolója legalább 30-40%-kal hatékonyabbá teszi a hűtési rendszert. Az innovatív hőtárolási technológiát jelenleg az MVM NET Zrt. egyik telekommunikációs bázisállomásán tesztelik. 

Az infokommunikáció dinamikus növekedése miatt a hatékony energiamenedzsment létfontosságú, hiszen az adatátvitelhez nélkülözhetetlen berendezések számára az optimális működési környezet 24-28 °C. Efölött a gépek meghibásodhatnak, élettartamuk jelentősen rövidülhet, így a létesítmények folyamatos, napi 24 órás hűtést igényelnek az év minden napján - ez pedig jelentős költséget jelent a tulajdonosoknak, üzemeltetőknek, illetve szolgáltatóknak. A Start it @K&H inkubátorban működő magyar HeatVentors cég hőenergia-tárolója azonban egy egyszerű és költséghatékony megoldást kínál: a fázisváltáson – azaz halmazállapot-változáson – alapuló hőenergia-tárolója 30-40%-kal hatékonyabbá teszi a hűtési rendszert a klasszikus klimatizáláshoz képest, miközben azonos kapacitás mellett a tároló mérete csupán tizede a normál, vizes hőtároló rendszereknek. 

 

Túl a kivitelezésen 

A HeatVentors elsőként az MVM NET-tel kötött együttműködési megállapodást egy pilot projektre. Az MVM NET alapinfrastruktúra-szolgáltatóként stratégiai fontosságú infokommunikációs kapacitásokat nyújt állami, az MVM Csoporton belüli, illetve nagykereskedelmi ügyfelei számára. A vállalat a HeatVentors megoldását teszteli jelenleg az egyik telekommunikációs bázisállomásán, ahol a telephely kialakítását és adottságait figyelembe véve egy 100 kW teljesítményű, 25 kWh kapacitású, 8-10 órán keresztül hűteni képes, de mindössze 0,5 m3 méretű HeatTanket építettek be a normál hűtési rendszerbe. A téli és tavaszi működésről már vannak valós mért eredmények, a nyári üzemet pedig – a ténylegesen mérhető eredmények előtt – egy szimulációs teszttel vizsgálta a HeatVentors. A szimuláció során a meglévő klímák külső kondenzátorainak fűtésével zajlott a modellezés. A szimuláció alapján az új technológia segítségével a hűtéshez szükséges villamosenergia 54%-át lehet megspórolni, ami 4 éves megtérülést jelent.

 

„A HeatTank segítségével növeljük a hűtési rendszer hatékonyságát, ami azt jelenti, hogy alacsony külső hőmérséklet mellett, amikor a hűtőrendszer hatékonysága magasabb, több hidegenergiát termelünk, melynek egy részét eltároljuk. Magas külső hőmérséklet mellett, amikor a hűtőrendszer hatékonysága alacsonyabb, a hűtőgépet ki tudjuk kapcsolni, és az előzőleg eltárolt hidegenergiával hűtünk. Az így előállított hűtési energia mennyisége ugyanakkora, mint a HeatTank nélkül, viszont az előállításához kevesebb villamosenergia szükséges, emellett pedig kihasználjuk a szabadhűtést (free-cooling: amikor a külső hőmérséklet alacsonyabb, mint a belső, akkor a külsőlevegő hűtési potenciálját is fel tudjuk használni) is. A jelenlegi tesztelés során erre nem volt lehetőség, de további megtakarítás érhető el az éjszakai áram és a fogyasztói szabályzás kihasználása révén is” – magyarázta az innovatív hőtárolási technológia előnyeit Andrássyné Farkas Rita, a HeatVentors egyik alapítója. „A sikeres tesztelést követően nem állunk meg, hiszen a hőtárolási technológia egyaránt alkalmas irodaházak, erőművek, vegyipari és élelmiszeripari cégek, nagyobb gyárcsarnokok vagy akár családi házak hűtési és fűtési rendszereinek hatékonyabbá tételére is” – tette hozzá Andrássyné Farkas Rita.

 

Iparági szakértők segítik a startupokat

A Start it @K&H startup inkubátor a különböző iparágakban jártas szakértőivel hatékonyan tudja segíteni a fejlesztésben és a piacra lépésben az energetikai vagy más hardveres startupokat, mivel az ingyenes vállalkozói infrastruktúra mellett folyamatos képzést, dedikált iparági mentorokat és nemzetközi kapcsolatrendszert kínál a startupok igényeihez igazodóan, velük együtt gondolkodva.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05