Radioaktív órák Franciaországban

Kővári Ádám Kővári Ádám, 2000. december 26. 11:56
Miközben mindenki a rádiótelefonok állítólagos, rákot okozó hatásával foglalkozik, Franciaországban egy sokkal valósabb veszélyforrással foglalkoznak: radioaktívan sugárzó karórák kerültek kereskedelmi forgalomba.
A radioaktív anyagot tartalmazó órákból mintegy 4500 darab kelt el a karácsonyi főszezon idején. A hírek szerint az órák egy sorozatába kobalt-60 került, ami egy radioaktív anyag, 5,271 év felezési idővel. A kobalt 60-as izotópja gamma-sugárzást bocsát ki magából, amely a legnagyobb áthatoló képességű a háromféle radioaktív sugárzási fajtából. Az már bebizonyosodott, hogy a radioaktív anyag még a hongkongi gyártás közben keveredett a karórákba - írja a The Register.

A brit National Radiological Protection Board (Nemzeti Radiológiai Védelmi Bizottság) a hír hallatán azonnal elkezdte vizsgálni az ügyet, mivel a karácsonyi szezon idején rengeteg brit utazott Franciaországba, többek között ajándékvásárlási célból. A bizottság azt nyilván nem tudja megállapítani, hogy kik vettek az órákból, de azt kéri, hogy aki úgy érzi, érintett lehet, lépjen kapcsolatba velük.

A bizottság vizsgálatai szerint az órák radioaktív sugárzási szintje alacsony, és még a megengedett érték alatt marad. Szerintük a karórát évekig viselni kellene, hogy a rákos daganatok kialakulásának csak az esélye is felmerüljön.

Kulcsszavak: sugárzás mobiltelefon

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05