Ransomware: a megelőzés a legjobb védelem

forrás: Prím Online, 2019. június 14. 12:47

Napjainkban a zsarolóvírusok gyakrabban fenyegetnek bennünket, mint az influenzavírus: egy friss kutatás szerint tavaly a nagyvállalatok több mint fele áldozatul esett valamilyen ransomware támadásnak. A Micro Focus szerint a megelőzés a leghatásosabb védelem az ilyen vírusok ellen, ezért nem szabad elhanyagolni a szervezet „immunrendszerét” erősítő intézkedéseket. A vállalat szakértői most megmutatják, mire fókuszáljunk.

Egy, a Micro Focus támogatásával készült kutatás szerint a tavalyi év során a vállalatok 56,1 százaléka szenvedett el ransomware támadást. A kilátások pedig nem túl rózsásak: a Cybersecurity Ventures becslései szerint idén minden 14. másodpercben áldozatul esik egy szervezet valamilyen zsarolóvírusnak, míg 2021-re már 11 másodpercenként történik ilyen eset. Ezek az incidensek komoly anyagi veszteséggel járhatnak, valamint leállásokat okozhatnak a működésben, nem beszélve a reputációveszteségről. Nemrégiben például a clevelandi repülőtér információs kijelzői borultak sötétbe két napra egy zsarolóvírus miatt, emellett a támadás kiterjedt a reptér levelezőrendszerére és olyan érzékeny információkra is, mint például az alkalmazottak bérszámfejtési és egyéb személyes adatai. A Micro Focus szakértői szerint a szervezetek jelentős mértékben csökkenthetik az ilyen és hasonló kockázatokat. Néhány óvintézkedéssel ugyanis minimalizálhatják annak az esélyét, hogy egy ilyen vírus bejusson a rendszerbe, illetve arra is felkészülhetnek, hogy váltságdíj kifizetése nélkül visszakaphassák adataikat.  

 

Nagy patch-ben tartott rendszerek

A zsarolóvírusok sok esetben már ismert sebezhetőségeket használnak ki. A komoly károkat okozó WannaCry és NotPetya vírusok például egy olyan hibán keresztül juthattak be a cégek rendszereibe, amelyeket a szoftver gyártója már hónapokkal korábban javított. Felmerülhet a kérdés, hogy miért nem telepítették ezeket a frissítéseket minden vállalatnál. Egyrészt nem lehetett előre tudni, hogy ilyen szintű támadások vannak kilátásban, ráadásul minél nagyobb a szervezet, annál összetettebb feladat a rendszerek naprakészen tartása. Megfelelő eszköz nélkül rendkívül bonyolult és időigényes feladat, hogy minden egyes rendszer és szoftver patch-eit nyilvántartsák és azonnal frissítsék minden egyes végponton. 

 

Erre a problémára kínálnak gyors megoldást az olyan eszközök, mint például a ZENworks Patch Management. A szoftver képes automatikusan felderíteni és jól átlátható jelentésben összegezni a javításra váró biztonsági sebezhetőségeket az egyes végpontokon, és riasztásokat is küld az újonnan érzékelt kockázatokról, segítségével pedig a frissítések telepítése is automatizáltan végezhető.

 

 

Van másik!

A zsarolóvírusok legfontosabb jellemzője, hogy „túszul ejtik” az adatokat, és csak váltságdíjért cserébe szolgáltatják vissza őket. A fent említett kutatás szerint tavaly a ransomware-ek áldozatainak 45 százaléka döntött úgy, hogy inkább kifizeti a követelt összeget, csak hogy visszakapja az adatait. Ez azonban egyáltalán nem ajánlott, hiszen támogatja a kiberbűnözők tevékenységét, és arra sincs garancia, hogy a zsarolók valóban állják a szavukat. Tavaly 38,8 százalék volt azon cégek aránya, akik hiába fizettek, soha nem látták viszont a fájljaikat. A Micro Focus szakértői szerint érdemes inkább előzetesen gondoskodni az adatok biztonsági másolatáról, így a cégek a váltságdíj kifizetése nélkül is visszanyerhetik az információkat. 

 

Mesterséges és természetes intelligencia

A vállalatok rendszerei sok esetben úgy fertőződnek meg, hogy az alkalmazottak bedőlnek valamilyen átverésnek, például gyanútlanul rákattintanak egy e-mailben vagy az interneten terjedő fertőzött linkre. Csökkenti az ilyen esetek kockázatát, ha a cégek rendszeres oktatást tartanak az alkalmazottaknak arról, melyek a leggyakoribb veszélyek és támadási módszerek, illetve milyen jelekre kell figyelniük, hogy azonosíthassák az esetleges átveréseket és támadásokat. Szintén erősíti a védelmet, ha olyan megoldást használnak, mint például a Secure Messaging Gateway, amely automatikusan kiszűri a malware-eket, spameket és vírusokat, és még azelőtt megállítja őket, hogy azok elérnék a felhasználók postafiókjait.

 

Bízzuk az őrökre!

Automatizált módszerekkel segítik a zsarolóvírusokkal szembeni védelmet az olyan fejlett biztonsági információ- és eseménykezelő (security information and event – SIEM) eszközök is, mint az ArcSight. Ezek a megoldások a szervezet teljes infrastruktúrájában monitorozzák, naplózzák és elemzik a tevékenységeket, ami alapján képesek azonosítani a gyanús tevékenységeket, beleértve a zsarolóvírusokra utaló jeleket is, és riasztásokat küldeni róla az illetékes szakembereknek. 

 

A SIEM megoldások fejlesztői folyamatosan figyelemmel kísérik a kiberbűnözők tevékenységét világszerte, és támogatást nyújtanak a vállalatoknak a legfrissebb és legkomolyabb fenyegetések kivédéséhez. A Micro Focus például néhány nappal a WannaCry vírus elindulása után kiadott egy speciális csomagot az ArcSight-hoz, amely kifejezetten a WannaCry gyors azonosításához és elhárításához tartalmaz hasznos eszközöket.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50