Sláger a hibrid, de nehéz kezelni

forrás: Prím Online, 2019. június 27. 09:04

Az adatmennyiség óriási ütemben való növekedése, valamint a hatékonysági és biztonsági elvárások jelentős mértékben átalakítják az adattárolási környezetet. A vállalatok már nem kötelezik el magukat egyetlen IT-infrastruktúra mellett, hanem azt a kombinációt választják, amely éppen a leginkább megfelel nekik és az ügyfelek igényeinek. 

Ennek hatására az adatközpontok egyre összetettebbé válnak, és különféle módszereket együtt alkalmazó, hibrid megoldások alakulnak ki, amelyek olyan elemekből állnak, mint a helyi adattárolás, a nyilvános és privát felhő, a saját, bérelt vagy kiszervezett szolgáltatások. Az így kialakuló, sokhelyszínes, komplex rendszereket azonban rendkívül nehéz átlátni és menedzselni. A Schneider Electric szakemberei most bemutatják az új generációs adatközpontokat érintő legfontosabb kihívásokat és a legújabb megoldást.

 

A hibrid az új normális

Manapság iparágtól függetlenül minden szervezetnek hatalmas mennyiségű adatot kell tárolnia, kezelnie és feldolgoznia, ha versenyképes akar maradni. Az agilis működés, a költségcsökkentés, az azonnali reakciókészség, a biztonsági megfontolások, valamint a különféle előírások és megfelelőségi szabályozások ugyanakkor megkövetelik, hogy a cégek ne ragadjanak le egy IT-stratégia mellett, hanem mindig éppen az üzleti érdekeknek és igényeknek legmegfelelőbb kombinációt válasszák az elérhető eszközökből és szolgáltatásokból. A hibrid környezetek kialakítása ezért napjainkban alapelvárás. Olyannyira, hogy a Gartner jelentése szerint 2020-ra a szervezetek 90 százaléka fog hibrid infrastruktúrákat használni. A saját telephelyi és egyéb (köztük kolokációs és hoszting-) szolgáltatásokat egyesítő rugalmas, de összetett megoldások technológiai hátterének kialakítása, valamint menedzselése azonban komoly kihívásokkal jár. A kapcsolódó költségek és hatékonysági mutatók pedig a legtöbb üzemeltető és felhasználó számára követhetetlenek.

 

A Schneider Electric szakértői szerint az egyik legnagyobb problémát a bonyolult rendszer átláthatóságának hiánya okozza, hiszen minden mindennel összefügg. Ezzel együtt pedig a kapacitástervezés és a terheléselosztás is nehézkessé válik, ami a teljesítmény és a kapcsolódó költségek objektív összehasonlítását is akadályozza. Mindezt persze megfelelő képzettségű szakemberekkel lehetne orvosolni, akikből azonban egyre kevesebb érhető el.

 

 

Így lesz teljes a kép

A Schneider Electric éppen ezért fejlesztette ki EcoStruxure IT Advisor adatközpont-felügyeleti alkalmazását, amely bármikor, bárhonnan használható előfizetéses konstrukcióban. Ezzel a tervezési és modellezési eszközzel bármely méretű adatközpont vagy kolokációs létesítmény csökkentheti az üzemeltetési költségeket, és maximalizálhatja a rendelkezésre állást, miközben rálátást kap a teljesítményre, és automatizálhatja a munkafolyamatokat. A megoldásnak köszönhetően a több telephelyen, helyi felügyelet nélkül működő IT-infrastruktúra is könnyen menedzselhető.

 

Az EcoStruxure IT Advisor főbb jellemzői és előnyei:

  • Eszközfelügyelet pontos leltárral: Az adatokat fizikai elrendezés szerint megjelenítő megoldás azonnal hozzáférhetővé teszi az eszközök pontos adatait és állapotát.
  • Kockázattervezés az incidensek megelőzéséhez: Az elemző jelentés megmutatja, milyen hatással lehetnek a meghibásodások az egyes eszközökre és az infrastruktúrára.
  • Változásmenedzsment az eszközbővítések és -változtatások kezeléséhez: A munkafolyamatok automatizálása mérsékli az emberi hiba kockázatát, és garantálja a legjobb gyakorlatok szerinti működést. 

 

A kolokációs szolgáltatók számára az EcoStruxure IT Advisor bérlőkre levetített áttekintést ad a teljes helyszínről – az egyes területekről, szekrényekről, rackekről és IT-eszközökről. Mindezt részletes alapterület- és kihasználtsági jelentésekkel. 

 

Az EcoStruxure IT Advisor növeli az EcoStruxure IT platform sokoldalúságát, amelynek további elemei a non-stop rendszerfelügyeletet nyújtó EcoStruxure Asset Advisor és az IoT-képes fizikai infrastruktúra láthatóságát biztosító, felhőalapú EcoStruxure IT Expert monitorozó szoftver. Ez utóbbi rendszer több mint 165 000 eszközt felügyel 2200 felhasználónál. Az EcoStruxure IT Expert ráadásul a 2019-es DCS Award egyik győzteseként elnyerte az év adatközponti ICT-menedzsment innovációjának járó díjat.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05