Nem mindennapi a felvételi a Codecoolnál

forrás: Prím Online, 2019. június 27. 14:03

Mindenki ismeri a szokásos interjú kérdéseket: Mi a legnagyobb erőssége? Mi a gyengesége? Miért szeretne ide jelentkezni? Mik a korábbi tapasztalatai? Mit szeretne ezzel elérni? A Codecool programozóiskola nem csak oktatási módszertanával, de már az interjún elhangzó kérdésekkel is kitűnik a szokásos felvételi procedúrákból. Kérdéseikből már az elején megismerhetik a leendő diákok bizonyos személyiségjegyeit és felmérhetik, hogy a „kemény” faktorok mellett milyen soft skilleket sajátítottak már el az életben, illetve miben szorulnak még okításra.

„Alapelvünk az, hogy transzparensek vagyunk a suli működésével, nehézségekkel és előnyökkel kapcsolatban a jelentkezőinkkel, és őket is erre kérjük, hiszen a személyes interjúk azt a célt szolgálják, hogy megnézzük, illeszkedünk-e egymáshoz” – meséli Csepely Krisztina, aki a Codecool felvételi eljárását irányítja. – „A felvételink abból a szempontból lehet különleges, hogy igyekszünk nagyon alaposak lenni és sok szempontból megvizsgálni azokat, akik nálunk szeretnének tanulni. A sok összegyűjtött tapasztalat alapján képesek vagyunk megállapítani, hogy ki az, aki jól tud működni ebben a közegben, és ki az, akihez másfajta oktatási metódus/szakma passzol.”

 

A felvételi beszélgetés során olyan készségeket várnak el a jelentkezőktől, mint a logikus gondolkodás, az angoltudás, a motiváció erőssége, kitartás, csoportszellem és a tanulás képessége. Az interjú során elhangzó kérdések sokszor meglepőek lehetnek, de minden kérdés azt vizsgálja, hogy valóban ide való-e a programozni vágyó diákjelölt. Nézzünk meg néhány kérdést!

 

Milyen skilleket sajátítottál el önállóan életed során?

Ez a jártasság akármi lehet, amit a jelentkező érdemesnek ítél megemlíteni: zene, főzés, akár barkácsolás is, a lényeg, hogy önerejükből jutottak hozzá az adott tudás megszerzéséhez. Ez a kérdés azért is olyan fontos, mert kiderül, ki mennyit képes megtenni egy terve megvalósulásáért és tudnak-e önállóan is érvényesülni. Erre a képességre az iskolában is nagy szükségük lesz, hiszen a diákoknak sokszor kell önállóan és otthon is feladatokat megoldaniuk. 

 

Erősségek, gyengeségek…de nem a megszokott módon!

A Codecool felvételi beszélgetéséből sem maradhat ki az erősségek és gyengeségek kifejtése, ez a kérdés viszont sokszor másképp fogalmazódik meg: Beszélj magadról egy barátod/rokonod szemén keresztül! Az iskola mentorait érdekli a jelentkezők önreflexiója, mivel a fejlődés egyik legfontosabb alapjának a reális énképet tartják és a válaszokból az is kiderül, mennyire nyitottak a visszajelzésekre, hogyan tudják fogadni őket és hajlandók-e változtatni bizonyos szokásokon a későbbi sikeres előrehaladás érdekében. 

 

 

Miért ne vegyünk fel téged?

Ez talán az egyik legmeglepőbb kérdés az összes közül, hiszen egy gondosan felkészült jelentkező általában alaposan megfogalmazza már magában, miért is jár jól az iskola, ha felveszi őt. Az interjú során az az alapvető cél, hogy meggyőzze arról a felvételiztetőket, hogy ő valóban ide tartozik. A váratlan kérdés kizökkentheti a komfortzónájából és felfedeti vele a gyengeségeit, a felvételiztetők viszont így még pontosabb képet kaphatnak a programozójelölt személyiségéről.

 

Hogyan birkózol meg a motivációvesztéssel?

A kudarc az élet része, így a programozóiskolában is előfordulhat, hogy valami nem sikerül, kicsit lemaradsz néhány embertől és csökken a motiváció. Ez egy természetes dolog, amit fontos jól és helyén kezelni. A felvételiztetők kíváncsiak arra, ki hogyan éli ezt meg és mennyire könnyen vagy nehezen tud feltápászkodni egy ilyen időszakból.

 

Hogyan menedzseled az idődet?

A Codecoolban a hard skillek elsajátítása mellett a soft skillek birtoklásának is kiemelt szerepe van, az iskolában ugyanis meg kell tanulni viszonylag gyorsan és hatékonyan együttműködni a többiekkel, de emellett sokszor kell önállóan dolgozni. A tanítás során lesznek olyan hetek, amikor otthonról lehet végezni a feladatokat és egyedül kell hasznosítani az iskolában megszerzett tudást. A mentorok természetesen ott segítenek, ahol tudnak, de nem fogják a tanulók helyett megoldani a feladatokat, a cél az, hogy egy minél tapasztaltabb és mélyebb tudású programozót helyezzenek el később az informatikai szakmában. Aki nem tud jól bánni az idejével, könnyen lemaradhat, aki viszont tudja, hogyan ossza be jól az idejét, az szinte már félsikernek számít, hiszen a határidőkkel járó szorongás is elhalványul. Természetesen nem minden tanuló rendelkezik már az elején ezekkel a képességekkel, de a Codecoolban a puha faktorok oktatására is nagy figyelmet fordítanak. 

 

A jelentkezők természetesen nem mindig kapják meg ugyanazokat a kérdéseket, mivel az interjúztatók igyekeznek a jelöltekre szabva alakítani a felvételi beszélgetést. A nem mindennapi interjúnak is köszönhető, hogy a Codecool mentorai már a tanulás kezdetekor valamennyire tisztában vannak az új diákok képességeivel és gyengeségeivel, így személyre szabhatják a tanítási metódust. 

Oktatás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Spinoff Extra: topvezetőktől tanulhatnak a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

A Spinoff Klub a győri Széchenyi István Egyetem nagy sikerű közösségépítő, innovációgazdasági programsorozata, amelyen meghívott előadók panelbeszélgetés keretében tárgyalják meg a legfrissebb technológiai trendek üzleti vonatkozásait. A mostani félévtől a brand újabb rendezvénnyel bővül: a Spinoff Extra során sikeres topmenedzserekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők – elsőként, március 20-án, szerdán dr. Szászi István, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója lesz a vendég.

2024. március 18. 14:37

Felvételi: a legjobbak között a DE

Az idei általános felvételi eljárásban is kiemelkedő eredményt ért el a Debreceni Egyetem. Csaknem tízezren jelölték meg első helyen az intézményt, ezzel az eredménnyel továbbra is az ország legnépszerűbb vidéki egyetemének számít. Ebben az évben is a Gazdaságtudományi Kar és a Bölcsészettudományi Kar szakjaira jelentkeztek a legtöbben.

2024. március 18. 11:30

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15