Médiatanács: a képújság alatt szóló rádióműsor közzétételét engedélyeztetni kell

forrás: Prím Online, 2019. július 6. 10:21

Hálózatba kapcsolódásnak minősül, ha egy televíziós műsor alatt más rádió adása szól, ezért egy képújsághoz engedély nélkül sugárzott rádióműsor miatt bírságot rótt ki egy kalocsai televízióra a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa e heti ülésén. A testület elvégezte további három helyi rádiós frekvencia pályázatának alaki vizsgálatát, és eljárást indított egy a TV2-n vetített játékfilm korhatár-besorolása ügyében.

Rádiós döntések

A Baja 94,3 MHz és a Paks 107,5 MHz helyi frekvenciák kereskedelmi jellegű használatának pályázati felhívásaira beérkezett ajánlatok alaki vizsgálatai után a grémium hiánypótlásra szólította fel a pályázókat: az Alisca Network Kft.-t, illetve a Lajta Rádió Kft.-t Egy harmadik alaki vizsgálat eredményeként a Médiatanács nyilvántartásba vette a Balatonfüred 96,2 MHz helyi frekvencia közösségi használatára szóló pályázatán a Karc FM Média Kft.-t és az FM 4 Rádió Kft.-t.

 

Médiafelügyeleti döntések hatósági vizsgálatok és bejelentések alapján

A Kalocsa Városi Televízió egy vizsgált áprilisi adásnapon a képújság alatti rádiózás során engedély nélkül kapcsolódott hálózatba a rádiós médiaszolgáltatással, ezért a televízió médiaszolgáltatójára 50 ezer forint bírságot rótt ki a grémium. A rádió szolgáltatójának nem volt tudomása a hálózatba kapcsolódásról.

 

A tanács a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét – köztük a szolgáltató által korábban elkövetett azonos tárgyú jogsértéseket – is figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmény adott formáját, mértékét.

 

Egy állampolgári bejelentés alapján a grémium eljárást indított a TV2 szolgáltatója ellen, mivel vélhetően nem a megfelelő korhatár-besorolás mellett és nem az előírt időben mutatta be A viszkis című filmet és több alkalommal annak előzeteseit is júniusban. 

 

Bejelentés alapján vizsgálta meg a testület a Rádió 1 „Balázsék” című műsorának június 18-ai adását, és megállapította, hogy a kifogásolt, párkapcsolati problémát taglaló műsorrészlet nem tartalmazott olyan elemet és feldolgozásmódot, amely indokolta volna a 12-es korhatári kategóriánál magasabb besorolást, így nem indított eljárást. 

 

A Médiatanács bejelentés alapján, hatósági ellenőrzés keretében vizsgálta az „Önnek is joga van tudni, mire készül Brüsszel” témájú, márciusban számos csatornán leadott közleményt. A testület az előzetes vizsgálat alapján azt állapította meg, hogy a közlemények tartalmából következően jogsértés gyanúja nem merült fel, így hatósági eljárás megindítása sem indokolt.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Díjazták az építőipar „rocksztárját”

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezető igazgatója vehette át az idei "Év Építőipari Személyisége" díjat. A szakember 30 éve képzi és inspirálja a szakembereket és az építőanyag kereskedőket, emellett támogatja a megrendelőket építési álmaik valóra váltásában. Legyen szó TikTok videóról, egy medence burkolásáról készülő oktatóanyagról, vagy ezer szakember motiválásáról egy konferencián, Markovich Béla mindenhol ott vagy és minden lehetőséget megragad, közvetlenül hozzájárulva az építőipar kultúrájának fejlődéséhez.

2024. március 29. 15:16

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

A hétköznapi élet során egyre több olyan impulzussal találkozunk, ami idegen nyelvhez kötött. Így vannak ezzel a pedagógusok is, akiknek a kezében páratlan lehetőség van: azok a tanárok ugyanis, akik még nem beszélnek angolul vagy németül, vagy esetleg magasabb szintre emelnék a nyelvtudásukat, esetleg csak gyakorolnák a kiejtésüket, bővítenék a  szókincsüket, térítésmentes nyelvtanulási lehetőséget tudhatnak magukénak. A KRÉTA Idegennyelvi Felkészítő Modulja (IFM) ugyanis térítésmentes lehetőséget biztosít minderre a pedagógusoknak is, akik közül már több ezren használják a felületet.

2024. március 29. 13:30

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05