Emberi Jogi díjra jelölték a magyar HBO új dokumentumfilmjét

forrás: Prím Online, 2019. augusztus 17. 12:10

A 25. Szarajevói Filmfesztiválon debütál Bársony Katalin dokumentumfilmje, az HBO gyártásában készült Csillagfény távolság, amely versenybe száll a Szarajevó Szíve díjért (Heart of Sarajevo).

Balázs József, a visszahúzódó magyar zongorista egyedülálló tehetséggel ötvözi a roma zenei hagyományokat a kortárs jazz műfajával. Az új hangzásvilágra Tim Ries, a nemzetközileg elismert zenész, a Rolling Stones szaxofonosa is felfigyel, akivel közös munkába kezdenek. József maga mögött hagyná viszontagságos életét és arról álmodik, hogy felfedezik a jazz hazájában: Amerikában. De ezen az úton saját démonjaival kell megküzdenie, mígnem megérti, hogy a sikert ne az álmok elérésében, hanem a megtett út élményeivel mérje.

 

A fesztivál szervezői szerint “kevés roma származású filmesről tudunk, így különösen büszkék vagyunk arra, hogy bemutathatjuk egy roma rendezőnő legújabb alkotását, amely hazája egy különleges jazztehetségének viharos életét követi nyomon. Dokumentumfilmes válogatásunk sok tekintetben a valóságot és Európa jelen állapotát tükrözi.” Hozzátették, hogy a fesztiválon bemutatott filmjeinken számos női karakter szerepel, azt sugallva, hogy nekik vagy több a mondanivalójuk, vagy nyitottabbak rá, hogy megosszák másokkal történeteiket. “Büszkék vagyunk arra is, hogy számos női rendező szerepel a válogatásban, tizenhat filmből tíznek nő a rendezője vagy társrendezője. Éljenek a régió tehetséges és erős női rendezői! És éljenek a kezdő rendezők: válogatásunk több mint fele első rövid- vagy egész estés film.”

 

A film világpremierje augusztus 21-én lesz a Szarajevói Filmfesztiválon. A magyar premier szeptember 20-án, pénteken lesz 16. Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon, majd szeptember 26-án az HBO GO-n és az HBO-n is elérhetővé válik a dokumentumfilm. A film az HBO, a BAXT Films és a Romédia Alapítvány koprodukciójában a Bertha Alapítvány támogatásával valósulhatott meg.

 

Előzetes:  

Kulcsszavak: HBO GO HBO film

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Világdöntőben az ELTE programozói

A kontinensviadal bronzérmeseként az Informatikai Kar csapata képviselheti hazánkat az ICPC programozói versenyen 2024 szeptemberében Kazahsztánban.

2024. április 19. 09:44

Lányok Napja az ELTE Informatikai Karán

Az ELTE Informatikai Kar ismét szeretettel várja az érdeklődőket a Lányok Napjára, ahol bemutatják, milyen izgalmas és kreatív feladatok várnak a jövő informatikusaira, és miért érdemes lányként ezt a pályát választani.

2024. április 18. 19:41

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Használt autót webshopból?

A 2023-as év konszolidációt hozott a használtautó-piacon, de a recesszió és az infláció szele érezhető a szegmensben. A vásárlók tudatosabbak, a bizalmatlanság viszont továbbra is erős és gyakran indokolt. Mit hozhat a jövő, és hogyan vásárolnak a magyarok használt autót 2024-ben? 

2024. április 18. 15:28

Megjelent a világ első unalmas telefonja

A Heineken a street kultúra ízlésformálójával, a Bodegával együttműködve bemutatta a Human Mobile Devices (HMD) által gyártott "The Boring Phone" készüléket.

2024. április 18. 13:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09