A munkaerőpiacon is előnybe kerülhetnek a társadalmi ügyekben aktív cégek

forrás: Prím Online, 2019. szeptember 26. 10:03

A világ legnagyobb vállalatainak első emberei és intézményi befektetői körében végzett EY CEO Imperative Study szerint a munkavállalók, a befektetők és a vásárlók is előnyben részesítik a társadalmilag fontos ügyek mellett elkötelezett társaságokat. A globális kihívások kezelése ezért egyre fontosabb szempont lehet a tehetséges munkavállalók megtartásában és megtalálásában is. 

A kiberbiztonság, a nemek közötti egyenlőtlenség és a technológiai fejlődés hatására megszűnő munkahelyek jelentik a legnagyobb kockázatot a világgazdaság növekedésére a következő 5-10 évben az EY felmérése szerint. A megkérdezett döntéshozók úgy vélik, hogy a fenti tényezőknek egyre nagyobb negatív következményei lesznek a társadalmakra. Az ENSZ jelentése például kiemeli, hogy az országok világszerte 160 ezer milliárd dollár értékű vagyontól esnek el a nők és a férfiak jövedelmi különbsége miatt. 

 

A vállalatok ügyfelei (54%), befektetői (40%) és munkatársai (40%) elvárják a cégvezetéstől, hogy kiálljon az emberiségre világszinten kockázatok jelentő problémák megoldása mellett. A kutatásba bevont CEO-k 80 százaléka úgy látja, hogy a kormányzati, az üzleti szektor, valamint a lakosság a közeljövőben kedvezőbben ítéli meg azokat a vállalatokat, amelyek valódi válaszokat adnak a globális kérdésekre. A válaszadók majdnem fele szerint a társadalmi ügyek felkarolásával a cégek a tehetséges munkavállalók és új befektetők figyelmét is felkelthetik. 

 

„A világszintű kihívások kezelésében meghatározó szerepük van a helyi kezdeményezéseknek is, amelyek előre mozdításában a hazai vállalatok is részt vehetnek” – hangsúlyozta Farkas Margit, az EY Személyügyi Tanácsadási Szolgáltatásokért felelős vezetője. „Azok a döntéshozók, akik nem kötelezik el magukat a problémák megoldása mellett, könnyen elveszíthetik a vásárlók, a befektetők és a dolgozóik bizalmát. A nehéz munkaerőpiaci körülmények között a toborzást és a megtartást egyaránt veszélyeztetheti, ha a cégek nem foglalkoznak a globális kockázatokkal. Egy munkakereső szívesebben helyezkedik el a társadalmi ügyeket is támogató cégeknél” – tette hozzá.

 

Ma még nincs pontos becslés arra, hogy a munkaerőpiacot aktívan befolyásoló tényezők, mint például a technológiai fejlődés miatt megszűnő munkahelyek, valamint a csökkenő munkaképes korosztály milyen hatással lesznek a fejlett piacokra. A szakértő szerint a vállalatoknak erősödő kihívásokra kell felkészülniük ebben a tekintetben. Ebben a felelős társadalmi cselekvésnek is fontos szerepe van, hiszen látványos eredményeket hozhat, ha egy cég például hiányszakmák irányába történő képzésekkel, családbarát intézkedéssekkel, illetve a szülők rugalmas feltételek melletti foglalkoztatásával előnyös helyzetet teremt meglévő és potenciális kollégái számára.

 

A felmérésben megkérdezett döntéshozók mindössze harmada gondolja úgy, hogy a jelenlegi felsővezetői struktúra megfelel a következő évtized legsúlyosabb problémáinak hatékony kezeléséhez. A CEO-k 47 százaléka szerint az előttünk álló 5-10 évben a szervezetek egyre átfogóbb kezdeményezésekbe fognak a világszintű kihívások megoldása érdekében.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15