Kutatás: a természetességet kedvelik, fotóikon mégis rejtegetik az öregedés jeleit a magyarok

forrás: Prím Online, 2019. szeptember 26. 13:51

Súlygyarapodás, kopaszodás, szem alatti karikák – az öregedés e jelei zavarják a leginkább a magyarokat, derül ki a Huawei legújabb kutatásából. A gyártó több mint 700 okostelefon-tulajdonos körében végzett felmérésében többek között arra volt kíváncsi, hogy a 25-45 év közötti nők és férfiak elfogadják-e saját öregedésüket, illetve felvállalják-e vagy megpróbálják különböző filterekkel eltüntetni a kor látható jeleit a közösségimédia-felületeken. Az eredmények alapján a felhasználók inkább a természetességet kedvelik, mégis negyedük szerkesztett már át fotót azért, hogy ne látszódjanak az arcán, vagy a testén az öregedés nyomai.

A magyarok közel fele inkább rossz véleménnyel van a szépítő filterek használatáról, mégis többségük csak jól beállított, előnyös fotókat tölt fel magáról a közösségi média oldalakra. A Huawei Észrevétlen szépség elnevezésű kampánya keretében - amely fókuszában az öregedés elfogadása és a természetesség áll - arról kérdezte a 25-45 év közötti mobilfelhasználókat, mit gondolnak a képmanipulációs alkalmazások használatáról, milyen a saját koruk előrehaladtához való viszonyuk és az idő múlásával megjelenő mely változásokat tartják a legzavaróbbnak saját magukon. A gyártó online és offline kutatásának eredményei szerint a nők megengedőbbek a retusált, szerkesztett fotókkal kapcsolatosan, a férfiak viszont csak ritkán módosítják filterekkel és egyéb alkalmazások segítségével a saját fotóikat.

 

Online szokásaink

A Huawei online kérdőíves kutatásából kiderült, a felhasználók harmada havonta tölt fel magáról friss tartalmat a Facebook-ra vagy az Instagramra. Utóbbi esetében csak a férfiak 59 százalékának, illetve a nők 48 százalékának nyilvános a profilja. A megkérdezettek mintegy 40-40 százaléka nemtől függetlenül mindössze félévente cseréli a profilképét a közösségi oldalán, általában akkor, ha valamilyen látványos változást mutatna meg az előző profilfotóhoz képest (barnulás, fogyás stb). A felhasználók ennek leginkább a Facebook-on tulajdonítanak jelentőséget. A megkérdezettek a népszerű közösségi oldalakon a legkevésbé a reklámokat, az idézeteket, valamint a szelfiket kedvelik, viszont szívesen néznek természeti témájú, baráti összejöveteleken készült vagy sport- és étel tematikájú fotókat. A kutatás résztvevőinek 38 százaléka saját bevallása alapján szinte soha nem készít szelfit, közel 10 százalék azonban rendszeresen így örökíti meg önmagát.

 

 

Az idő vasfoga

Már a legfiatalabb válaszadók is beszámoltak apró ráncokról, a bőrük változásáról, amelyek kimondottan zavarják őket. A kitöltők 43 százaléka tapasztalt már magán az öregedést jelző sötét karikákat a szeme alatt, 38 százalék az őszüléssel küzd, a megkérdezettek harmada pedig a szarkalábakkal nincs kibékülve. A nők számára a súlygyarapodás és a narancsbőr a legzavaróbb jelek, a férfiakat pedig legjobban a kopaszodás és a regenerációs képességük csökkenése - egy megterhelő edzés vagy átmulatott éjszaka után - zavarja. A lekérdezésben résztvevők közel negyede használt már valamilyen fotómanipulációs alkalmazást arra, hogy a korral járó kellemetlen változásokat eltávolítsák a róluk készült képekről: vékonyították már a testrészeiket, arcukat, vagy eltüntették a ráncaikat.

 

A Huawei kutatása keretében kiderült többek között az is, hogy a népszerű társadalmi szépségmítosz, miszerint a két nem közül a férfiaknak áll jobban az öregedés, még mindig tartja magát. A résztvevők válaszaikban egyöntetűen azt fogalmazták meg, hogy míg „a férfiakhoz hozzátartoznak a ráncok és szarkalábak”, addig „a nőknél sajnos az a jellemző, hogy leírják őket, tehát eltűnnek, hogyha öregszenek”.

 

 

Filter vagy nem filter, ez itt a kérdés

Az online lekérdezésben résztvevők 42 százaléka inkább negatív véleménnyel van azokról az emberekről, akik filtereket használnak képeik feljavítása céljából. A téma megosztó mivoltát erősíti, hogy a második legnagyobb csoport a bizonytalanok tábora, akik a válaszadók egyharmadát adják. A lekérdezés során kiderült, a nők összességében majdnem kétszer annyian használnak filtereket (46 százalék), mint a férfi résztvevők. A hölgyek számára sokkal fontosabb az, hogy jól nézzenek ki egy képen és minél kevesebb testi- vagy bőrhibájuk látszódjon a fotókon.

 

A Huawei online kutatásában arról is megkérdezte a válaszadókat, hogy milyen szempontok a legfontosabbak számukra, mikor képet tesznek közzé magukról a közösségi médiában. A megkérdezettek mintegy 80 százalékának kifejezetten fontos, hogy minél természetesebb fotó készüljön róluk. Érdekes azonban, hogy a válaszadók ugyanilyen arányban tartják elengedhetetlennek, hogy jól nézzenek ki a fényképen, illetve kétharmaduk szerint az ütős fotó titka a jó beállítás. 

 

Mások filter használatát illetően a nők bizonyultak megengedőbbnek: szerintük a képmanipuláció inkább játék, legtöbbször puszta kísérletezés a színekkel és fényekkel, a férfiak azonban mást gondolnak erről. Ők úgy látják, azok szerkesztik át a képeiket, akiknek alacsony az önbizalmuk és nincsenek rendben magukkal. 

 

A kutatás során mindössze egy kérdésben nem volt bizonytalanság és megosztottság a válaszadók között: a résztvevők háromnegyede úgy gondolta, a képmódosító alkalmazások és a közösségi oldalak elterjedése kifejezetten rossz hatással van a fiatalok önképére.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megjelent a világ első unalmas telefonja

A Heineken a street kultúra ízlésformálójával, a Bodegával együttműködve bemutatta a Human Mobile Devices (HMD) által gyártott "The Boring Phone" készüléket.

2024. április 18. 13:15

A Sony bemutatja a BRAVIA Theatre vadonatúj otthoni audio termékcsaládját

A Sony megújítja BRAVIA márkáját, hogy gazdagítsa az otthoni filmnézést és moziélményt. A streaming szolgáltatások elterjedésével egyre népszerűbbé vált a kényelmes otthoni filmnézés. A Sony széles termékválasztékát, például a digitális mozifilmes kamerákat, professzionális monitorokat és professzionális fejhallgatókat a filmgyártás szakemberei széles körben használják, így a vállalat mélyre hatóan ismeri a moziipart, valamint a filmkészítők és tartalomkészítők törekvéseit. 

2024. április 18. 11:40

Kerti bolt: az eMAG új, online üzlet az üzletben koncepciója több mint 100 ezer termékkel

Kerti bolt néven az eMAG új, bolt a boltban online koncepcióját indította útjára a webáruházában, amely mintegy 100 ezer-féle kertészeti terméket kínál, és kényelmesebb böngészési élményt nyújt e kategória termékei között. Értékesítési statisztikái szerint egy átlagos magyar vásárló átlagosan mintegy 24.000 forintot költ online vásárolt kertészeti termékekre – a legtöbb ilyen terméket május hónapban értékesíti a cég.

2024. április 18. 09:59

Jövőbe mutató adatvizualizációs megoldások az SAP és az IFUA Horváth versenyén

Kihirdették az SAP Hungary és az IFUA Horváth adatvizualizációs versenyének nyerteseit. Ötven csapat mérte össze tudását az egyetemi és vállalati szférából. A versenyzőknek az SAP új döntéstámogató eszköze, az SAP Analytics Cloud (SAC) segítségével kellett a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által biztosított adatokból látványos és lényeges összefüggéseket bemutató adatelemzéseket készíteniük és prezentálniuk. 

2024. április 17. 19:55

Facility managementben erősít az ICON

Három kiemelkedő épülettel, két irodaházzal és egy logisztikai ingatlannal bővült az ICON Real Estate Management ingatlanüzemeltetési portfoliója. A BEM Irodaház, a D2 Szabadkikötő, és az ELTE egyik megújult ingatlanja nem csupán az építészeti megoldásaik tekintetében példaértékűek, de a fenntarthatóság és az energiahatékonyság terén is úttörő megoldásokat alkalmaznak.

2024. április 17. 18:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09