Az EIT megerősíti a kreatív és kulturális ágazatokat

forrás: Prím Online, 2019. október 15. 12:50

Az európai kreatív és kulturális ágazatok megerősítését jelentik be az INNOVEIT-en, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet éves fórumán. Az innovátorok összefognak a vállalkozókkal, a befektetőkkel és a politikai vezetőkkel, hogy legyőzzék a társadalmi kihívásokat és új munkahelyeket teremtsenek Európában.  

Az európai kreatív és kulturális ágazatok új, tudományos és innovációs társulásának elindítására vonatkozó terveket ma mutatják be Budapesten, az INNOVEIT-en, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) éves innovációs fórumán. Ez az Európai Bizottság azon terveinek részét képezi, amely az EIT 2021–2027 közötti stratégiájával kapcsolatos, és amely 25%-os költségvetési növekedést foglal magában, amelynek révén a költségvetés eléri a 3 milliárd EUR-t.

 

Azzal, hogy az EU kreatív és kulturális ágazatában – azaz az EU gazdaságának 7,5%-ában – foglalkoztatott 12,5 millió európainak új lehetőségeket teremt, az EIT új, tudományos és innovációs társulása stratégiai jelentőségű lesz a kreatív és kulturális ágazatok innovációjának megerősítése szempontjából.

 

Az innováció, az üzlet, a kutatás és az oktatás ágazatából érkező közel 400 résztvevő, valamint a döntéshozók Budapesten gyűlnek össze ma az INNOVEIT-re. Beszélni fognak az EIT kulcsfontosságú szerepéről abban, hogy Európa-szerte ösztönözze az innovációt, valamint megtartják az EIT díjátadóját, amely során Európa néhány legfőbb innovációját mutatják be. A rangos konferencián részt vesz Navracsics Tibor, az oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős európai biztos, Palkovics László, Magyarország innovációs és technológiai minisztere, Sanja Damjanković, Montenegró tudományért felelős minisztere, valamint számos vezető vállalkozó, modern innovátor és döntéshozó, beleértve a rendezvényt megnyitó előadót, Michela Magast. Kövesse az eseményt élőben a következő linken: innoveit.eu.

 

Navracsics Tibor, az oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért, valamint az EIT-ért felelős európai biztos az alábbiakat nyilatkozta: „Az oktatás és kreativitás elengedhetetlen ahhoz, hogy ellenálló, versenyképes és összetartozó Európát építsünk a jövőben. Büszke vagyok arra, ahogy az EIT segít nekünk a tehetséges innovátorok támogatásában és a vállalkozói szellem erősítésében. Meg vagyok győződve arról, hogy ha az emberekre, a törekvéseikre és ötleteikre összpontosítunk, az segít nekünk abban is, hogy sikerre vigyük a kulturális és kreatív ágazatokkal kapcsolatos, új, tudományos és innovációs társulást, amelyet kínálunk.”

 

Dirk Jan van den Berg, az EIT igazgatótanácsának elnöke hozzátette: „Az EIT a legjobb ötleteket új termékekké, szolgáltatásokká és munkahelyekké fogja alakítani a kreatív és kulturális ágazatokban. Az EIT-társulás egyedi hálózatának és a vállalkozások létrehozásával és előmozdításával kapcsolatos tapasztalatának köszönhetően vállalkozásaink 1,5 milliárd EUR-val növelték a külső befektetést. Nemrégiben létrejött első „unikornis”-vállalkozásunk: a Northwolt, amelynek célja, hogy a világ legzöldebb akkumulátorait állítsa elő. Ez rámutat arra, milyen hatalmas potenciál rejlik az EIT-ben az európai kreatív és kulturális ágazatok felvirágoztatása terén.”

 

A rendezvényt megnyitó előadó, Michela Magas, a Music Tech Fest kreatív igazgatója és az Industry Commons Alapítvány elnöke az alábbiakat nyilatkozta: „Nagy örömmel tölt el, hogy az INNOVEIT-en beszélhetek most, amikor az ágazat életében kritikus fontosságú pillanat érkezett el. Európa helyesen teszi, hogy a kreatív és kulturális ágazatokat az innováció ösztönző erejének tekinti, és a kreatív innovátoroknak számos kiváló lehetőségük van arra, hogy az EIT-vel közösen dolgozzanak, hogy szembeszálljanak a nagy társadalmi kihívásokkal, hozzájáruljanak a továbbképzéshez, és új munkahelyeket teremtsenek. Az EIT partnerségei fontos ösztönzői annak, hogy a mindenki számára előnyös helyzet érdekében kombinálják a kulturális és kreatív ágazatokból származó kompetenciákat az ipari ágazatokból eredő új adatközpontú technológiákkal. Nagy izgalommal töltenek el a lehetőségek, amelyeket az EIT új, tudományos és innovációs társulása fog biztosítani a kulturális és kreatív ágazatok számára, és be fogja betonozni jelentőségét az összes innováció középpontjában.”

 

Az előadóművészeti ágazat teljes forgalma Európában (beleértve az élőzenét) több, mint 32 milliárd EUR-t ér. Az előadóművészeti ágazat az európai kreatív és kulturális ágazatok legnagyobb foglalkoztatója, 1,25 millió embernek ad munkát. A foglalkoztatottak több mint háromnegyede alkotó és/vagy előadó.

 

A videójátékokkal foglalkozó vállalkozó, Yoan Fanise, a DigixArt, Videogames egyik alapítója a következőket mondta: „Még hogy a videójáték gyerekjáték? Semmi nem állhat ennél távolabb a valóságtól! Dolgoztam a világ néhány legismertebb videójátékán, és elmondhatom, hogy kivételesen kreatív csapatokra van szükség a sikeres videójátékok megtervezéséhez, finanszírozásához és forgalomba hozatalához. Valós technikai és készségbeli tehetségre van szükség számos szinten. A videójátékok ágazata ágazatközi sikertörténet, így öröm látni, hogy az EIT azt tervezi, hogy bevezeti egyedi innovációs modelljét a kreatív és kulturális ágazatokban. Európának szüksége van erre az összpontosított globális támogatásra.”

 

Az audiovizuális és multimédia-ágazat rendkívüli növekedést mutatott Európában. A számítógépes játékok közzétételével kapcsolatos tevékenységek átlagosan több mint 25%-os növekedést mutattak a teljes bruttó hozzáadott érték tekintetében a 2008–2016 közötti időszakban. A kreatív és kulturális ágazat gazdasági súlya az információs és kommunikációs technológiákéhoz, valamint az élelmiszer-szolgáltatási ágazatokéhoz hasonlítható, amelyek az EU GDP-jének több mint 4%-át teszik ki.

 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

A hétköznapi élet során egyre több olyan impulzussal találkozunk, ami idegen nyelvhez kötött. Így vannak ezzel a pedagógusok is, akiknek a kezében páratlan lehetőség van: azok a tanárok ugyanis, akik még nem beszélnek angolul vagy németül, vagy esetleg magasabb szintre emelnék a nyelvtudásukat, esetleg csak gyakorolnák a kiejtésüket, bővítenék a  szókincsüket, térítésmentes nyelvtanulási lehetőséget tudhatnak magukénak. A KRÉTA Idegennyelvi Felkészítő Modulja (IFM) ugyanis térítésmentes lehetőséget biztosít minderre a pedagógusoknak is, akik közül már több ezren használják a felületet.

2024. március 29. 13:30

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05