Egy robot naponta 30 szállítási feladatot végez el, és nemsokára 60-ra is képes lesz

forrás: Prím Online, 2019. október 30. 09:05

A Stera Technologies szerződéses gyártási szolgáltatásokat nyújt számos iparág számára. A finnországi Turkuban létesített gyárát a Stera 24 órás műszakban működteti, és nemrég egy automatizálási projektet is elindított, melynek segítségével növelni tudta termelékenységét, versenyképességének megőrzése érdekében. A vállalat a gyártással foglalkozó ipari robotjainak számát 13-ról 26-re növelte az utóbbi két évben. Ezt követően azonban kihívásokkal kellett szembenéznie az anyagok raktárból a gyártócellákhoz való kiszállítása során, mivel a targoncavezetők nem tudtak  lépést tartani a robotokkal.

 

Adaptálható mobil robot az agilis gyártási területekhez

A Stera testreszabott szerződéses gyártást kínál a mechanika, elektronika, és vezetékezés/kábelezés terén, valamint szerszámokat is előállít vásárlói számára. A vállalat tehát rendelésre gyárt, ami miatt egy dinamikus működési környezethez kell alkalmazkodnia, ahol az igények és a lehetőségek gyorsan változnak. A Stera az ügyfél által felállított kívánalmaknak megfelelően gyakran igazítja és módosítja a gyártási megoldásait az optimalizált munkafolyamatok érdekében. Amikor a Stera elkezdett azon gondolkozni, hogy belső logisztikájának részeit automatizálja, fontos tényező volt, hogy a megoldás be tudjon illeszkedni egy olyan környezetbe, amely egy év során többször is megváltozik. „Mivel az elrendezés sokat változik, AMR-eket (autonóm mobil robotokat) választottunk, amelyek támogatni tudják az ilyen agilis környezeteket.” – mondja Jari Isatolo, a Stera Turku üzleti igazgatója. „A rendszer telepítése során semmiféle változtatást nem kellett életbe léptetnünk az elrendezést illetően. Erre csak más rendszerek, például AGV-k (önvezető járművek) alkalmazása során lett volna szükség. A MiR (Mobile Industrial Robots) AMR-jei egyszerűen alkalmazkodtak a gyártóterület alaprajzához.” 

 

 

A MiR robotok adaptálhatósága kulcsfontosságú szempont a MiR500 alkalmazása során. A robot a MiR „MiR500 EU Pallet Lift” raklapemelő megoldásával van felszerelve, amelynek segítségével automatikusan képes felvenni, szállítani, majd lerakni a raklapokat a célállomáson. A MiR ilyen típusú raklapemelőit többnyire az EUR raklapok szállítására tervezték, melyek 800 x 1200 mm méretűek. A Stera azonban többféle raklappal is dolgozik, így némileg megváltoztatták a raklapemelőt, valamint testre szabott raklaptartókat is gyártottak, így a robot most akár már tíz különböző típusú raklap és ketrec szállítására is alkalmas. A MiR500 például képes dupla EUR raklapokat, 1x1 méteres, és akár 2 m magas ketreceket is mozgatni. „Ezeket a változtatásokat nem volt nehéz életbe léptetni, a MiR rendszer testre szabása egyszerű. Egy olyan robotnak, amelyik ilyen sokféle raklapot képes szállítani, mindig tudunk feladatot adni.” – mondja Santeri Grundstøm, a Stera fejlesztési igazgatója.

 

 

A robot biztonsági funkciói és felhasználóbarát jellege gördülékeny integrációt tesz lehetővé

A MiR500 teherbírása 500 kg, amely az egyik fő oka volt annak, hogy a Stera ezt a modellt választotta. Azonban ahhoz, hogy egy 500 kg-os teherrel megpakolt nehéz robot önállóan mozogjon az emberek között, a biztonsági rendszer kulcsfontosságú a sikeres üzembe helyezés szempontjából. „Természetesen egy olyan biztonságos rendszert szerettünk volna, amely a targoncavezetőkkel és egyéb alkalmazottakkal is együtt tud működni, hogy ne kelljen a mobil robotoknak saját területet elkülöníteni.” – mondja Jari Isatolo. A MiR500 pedig teljességgel biztonságosnak bizonyult. „Amikor a MiR robot egy akadállyal találja szembe magát, egyszerűen megáll, és megpróbálja kikerülni.” – mondja Santeri Grundstrøm.  

 

 

Az automatizáció optimalizálja a termelékenységet

A Steránál a MiR500 robotot alapanyagok raktárból a gyárterületre, valamint végtermékek gyárterületről a raktárba való szállítására alkalmazzák, melyek során személyre szabott raklaptartóival veszi fel a raklapokat és ketreceket. A robot a raktárban dolgozó targoncákkal is együttműködik: amíg a robot egy bizonyos magasságban képes felvenni és leszállítani a raklapokat az egyedi tartói segítségével, a targoncák a magasabb polcokon elhelyezett raklapokra összpontosíthatnak. Így a feladat megoszlik, és a targoncavezetők a komplikáltabb feladatokra fókuszálhatnak. Ez az együttműködés optimalizálja a munkafolyamatokat. 

 

„A robot nem helyettesíti a targoncáinkat, hanem a targoncavezetőink munkáját segíti. Amikor nagy a forgalom a raktárban, a robot hasznos támogatást nyújt.” – mondja Jari Isatolo.

 

A MiR500 egy nap annyi feladatot végez el a Steránál, mint amennyit a targoncavezetők, de a vállalat még többre szeretné alkalmazni, hogy tovább növelhesse termelékenységét. „A robot körülbelül 30 szállítási feladatot végez el egy nap jelenleg, de szeretnénk még több állomást aktiválni a számára, amelyekkel hamarosan már naponta minimum 60-ra emelkedik az elvégzett feladatok száma.” – mondja Santeri Grundstrøm.  Amióta beindult az automatizációs projekt, a Stera minden évben jelentősen növelni tudta forgalmát, így a MiR500 telepítése jó példa egy olyan technológia sikeres telepítésére, amely segít a vállalatnak elérni a céljait.

 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05